Столичната община и Европейската инвестиционна подписаха договор за 50 млн.

...
Столичната община и Европейската инвестиционна подписаха договор за 50 млн.
Коментари Харесай

София тегли 50 млн. евро заем за пешеходна инфраструктура

Столичната община и Европейската капиталова подписаха контракт за 50 млн. евро заем за създаване на пешеходна инфраструктура, за по-удобни и по-достъпни тротоари във всички квартали на столицата.

Това са спомагателни средства ориентирани към пешеходната инфраструктура на София. Договорът за заем бе подписан от вицепрезидентът на Европейската капиталова банка (EИБ) Лиляна Павлова и кметът на София Йорданка Фандъкова в наличието на ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заместник-кметовете Дончо Барбалов - по финанси и опазване на здравето и инж.Ангел Джоргов - по строителство, оповестиха от пресцентъра на общината.

Този заем добавя утвърденото финансиране, отпуснато от Европейска инвестиционна банка през 2021 година Допълнителният заем, чието сключване бе маркирано през днешния ден, е предопределен за многогодишната капиталова стратегия на София, в която са включени и вложения в кварталите, в това число и за създаване и рехабилитация на общински пътища, трамвайни линии, велосипедни и пешеходни алеи, както и за друга градска инфраструктура в обсега на настоящия План за устойчива градска подвижност (ПУГМ) на българската столица.

По-конкретно, заемът ще разреши на Столична община да усъвършенства градската среда, да усили каузи на плановете, ориентирани към пешеходната инфраструктура, в това число за хора с лимитирана пъргавина и ще способства за възстановяване на чистотата на въздуха.

За заема няма да има характерно поръчителство, такси и комисионни. Добрите финансови условия се дължат и на постоянния дълготраен кредитен рейтинг на София - `BBB със постоянна прогноза, който е еднакъв на рейтинга на България.

Рейтингът се удостоверява от Международната рейтингова организация " Стандард енд Пуърс " /S&P Global Ratings/ и се основава на постоянните стопански индикатори, които са по-добри от междинните за страната, положителната ликвидност, диверсифицираната локална стопанска система и ниската безработица. Сред основанията на S&P да удостоверява прогнозата за развиването на града е и спазваната от екипа на кмета на София финансова дисциплинираност.

" Създадохме специфична стратегия за създаване и реновиране на тротоарни настилки, с която целим възобновяване на тротоари във всички райони/квартали на София. Тези вложения ще ни дадат опция да увеличим повече от 10 пъти ремонта на тротоарите в града. Целта е да създадем напредването в града по-удобно, удобно, несъмнено и с това по-предпочитано от жителите при по-кратки дистанции. Насърчаването на пешеходното придвижване е значимо и за възстановяване качеството на въздуха ", сподели кметът на София.

Столичната община има единствено капиталови заеми и Европейска инвестиционна банка е единствен наш сътрудник, уточни също кметът Фандъкова. Благодарение на поддръжката на банката са изпълнени значими планове като завода за боклуци, за градския превоз, метрото. Това са планове, които трансформираха и не престават да трансформират средата.

До 30 % от средствата ще бъдат предоставени непосредствено на районните администрации. Ролята на районните кметове при осъществяването на плановете е доста значима, както и при подготовката на програмата.

Вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка, Лиляна Павлова, съобщи, че Европейска инвестиционна банка е дълготраен сътрудник на Столична община и финансира вложения в предпочитана обществена инфраструктура.

" Банката подкрепя разнородни планове като построяването на метрото, рехабилитация на градската пътна мрежа, възобновяване на автопарка на градския превоз, съоръжения за интегрирано отнасяне на боклуци и друга градска и обществена инфраструктура, в това число посредством консултантски услуги в хода на подготовката и осъществяването им. В качеството ни на климатична банка на Европейски Съюз постоянно сме засвидетелствали поддръжка с ясна визия за екологичното и стабилно бъдеще, за което всички мечтаем ", уточни Лиляна Павлова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР