Столичната избирателна комисия отказа да бъде съучастникна ЦИК, която в

...
Столичната избирателна комисия отказа да бъде съучастникна ЦИК, която в
Коментари Харесай

Столичната избирателна комисия отказва да е съучастник на ЦИК

Столичната изборна комисия отхвърли " да бъде съизвършител " на ЦИК , която в петък в 20 часа . В дълго и аргументирано решение комисията прави пояснение на решението на ЦИК, като го афишира го неаргументирано и неиздържано нито фактологично, нито юридически .

ОИК - Столична община, като профилирана изборна администрация и отговаряща за провеждането на изборите на територията на Столична община, с над 1650 секционни изборни секции, не може да взе участие и да става съизвършител в тъпчене доверието на най-демократичното изборно право на всеки български жител, се споделя в .

То е подписано от ръководителя Полина Василева Витанова и секретаря Борислав Любомиров Тасев . Препис от решението е изпратено до кметовете на всички районни администрации и Министерство на вътрешните работи за осъществяване. Машините са към този момент в общините и ЦИК също е изпратила своето решение до полицията да събира устройствата.

В решението на Столичната изборна комисия се сочи, че в решението на ЦИК се откриват невиждани основни пороци, сред които и безспорна неяснота на волята на Централна изборна комисия , като същата не може да бъде изведена и по пътя на тълкуването на решението ".

Комисията показва какви са юридическите пороци на решението на ЦИК и по тази причина " ОИК - Столична община, като профилирана изборна администрация и отговаряща за провеждането на изборите на територията на Столична община, с над 1650 секционни изборни секции, не може да взе участие.

Юристите в столичната комисия оспорват законовото съображение на ЦИК да анулира машинното гласоподаване с мотив, че не е получено уведомително писмо, за узаконяване на машините. Както стана ясно,. Крайният период за това е през днешния ден 28 октомври. Въпреки това ЦИК не изчака писмото. Столичната комисия е разкрила на уеб страницата на министерството въпросното уведомително писмо, което също й дава съображение да реши, че в Столична община при гласуването на 29 октомври ще се употребяват и машини и подрежда " на кметовете на всички районни администрации да предадат дружно с членовете на ОИК - Столична община всички изборни бумаги и материали посочени в т. 1 от Методическите инструкции, признати с решение № 2655-МИ от 12.10.2023 година на ЦИК, в това число и тези свързани с машинното гласоподаване ".
 Михаил Стойнов: Няма данни с машините да не може да се гласоподава
Михаил Стойнов: Няма данни с машините да не може да се гласоподава

Министерски съвет: Дали сме показания в ДАНС, на никого не са повдигнати обвинявания, нито е стартирана проверка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР