Столичната галерия “ЛИК представя изложбата Съвременно африканско изкуство, която може

...
Столичната галерия “ЛИК представя изложбата Съвременно африканско изкуство, която може
Коментари Харесай

Изложбата „Съвременно африканско изкуство" - мост за сближаване на народите на Етиопия и България

Столичната изложба “ЛИК ” показва изложбата „ Съвременно африканско изкуство ", която може да бъде посетена до 27 април. В нея е показано актуалното африканско изкуство на Етиопия, Кения, Танзания, Сейшелските острови и Южна Африка с акцент Етиопия. Людмил Киров, проектант, галерист, е уредник на самата галерия в Галерия " Лик ". На откриването участваха Н.Пр. Тодор  Витев, дипломат на Република България в Етиопия и почетният консул на Етиопия в България Сейфе Бекеле Арегай. Връзките сред двата народа са дълбоки. Един от международно известните пианисти на Етипопия е учил в нашата музикална академия. Изложбата “Съвременно африканско изкуство ” посредством едно стойностно, философско претворяване от етиопските художници, се трансформира в културен мост за усилване на дипломатическите връзки сред Етиопия и България.

 Людмил Киров с почетния консул на Етиопия в България Сейфе Бекеле Арегай Снимка: Славена Илиева

и обикаляйки африкански страни, събира творби на изкуството:

" И се оказа, че попаднах в една Мека в Етиопия, където има доста добра и забавна живописна школа, много положителни актьори, положителни създатели, които претворяват по собствен личен неповторим метод живописното изкуство . То хем е африканско, хем не е типично африканско. То е доста друго, не е като другите страни в Африка, не е като Западна Африка ".

 Снимка: Славена Илиева

Той посочи, че художниците в Етиопия в творбите си показват по характерен метод действителността:

" Това изкуство не можете да го намерите по другите страни или по туристическите обекти, където се продават повече сувенирни творби от цяла Африка . Тук се показва една по-различна Африка, която издига в фетиш дамата ".

 Снимка: Славена Илиева

Основните творби в изложбата са от етиопската школа, има няколко творби от Сейшелите, от Южна Африка, от Танзания, от Кения.

Според Людмил Киров етиопският джаз е една нова галактика, международно прочут:

" Има художници, които ловко съчетават и интерпретират достиженията в джаза и етиопската музика с изобразителното изкуство, с облика на дамата в него ".

 Снимка: Славена Илиева

Една от въздействащите картини в изложбата е " Любов ":

" Тя е забавно преобразяване на етиопския нюанс, на етиопската шевица, на техния израз на любовните усеща. Те имат забавен метод на прегръщане и поздравяване, те се поздравяват, удряйки си рамената един в различен - типично за тази страна ", добави Киров.

 Снимка: Славена Илиева

Почетният консул на Етиопия в България Сейфе Бекеле Арегай акцентира, че следва да бъде отворено посланичество на африканската страна в София:

" Етиопия е една от най-древните страни. Показано е най-хубавото от страната и остарялото, религията. Етиопците са едни от първите християни в православния свят ". 

 Снимка: Славена Илиева

Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР