Столична община увеличава с месец до 18 септември възможността софиянци

...
Столична община увеличава с месец до 18 септември възможността софиянци
Коментари Харесай

Столична община удължи с месец смяната на цапащите печки

Столична община усилва с месец до 18 септември опцията софиянци да подменят старите си печки с екологични други възможности, работещи с пелети, газ, ток или Топлоелектрическа централа. Изненадващият претекст за отсрочката е, че стъпката се подхваща “поради големия интерес”, показаха в четвъртък от Столична община. Оттам даже се стимулират, че единствено в сряда 19 август са подадени “рекорден брой формуляри в другите региони - към 500”. Ако не беше взето решение за пролонгация, кандидатстването трябваше да завърши на 20 август.

До момента от известията на Столична община ставаше ясно, че опцията за различно отопление се радва на слаб интерес. В известие от 18 август тази година бе обявено, че едвам 2 500 заявки са подадени. Ден по-късно те набъбнаха до 3100. По принцип обаче задачата на плана е да се подменят 1/3 от всички остарели печки на дърва и въглища с екологични други възможности. По данни на общината 55 000 семейства се топлят на дърва и въглища, т.е. за осъществяване на задачата би трябвало да се подадат най-малко 18 000 заявки. Заявените сега 3100 заявки са едвам 17.2% от гонената цел от 18 000 заявки.

До 31 август ще продължи и изнесената разяснителна акция по места. Целта е екипът на плана да отиде при жителите, предоставяйки опция на всички искащи да зададат персонално въпросите си, както и да им спомагат при попълването на формуляра, прибавят от Столична община. Графикът на акцията, както и повече информация за плана, може да се откри на уеб страницата.

Желаещите би трябвало да опишат в заявката за промяна на отоплението с какво се топлят сега, какво е жилището им, какъв брой души живеят в него. Иска се и информация за това дали в фамилията има дребни деца, хора над 70 години или такива, които получават енергийни или обществени помощи.

Проектът на Столична община е за 57 млн. лева и е част от ограниченията за възстановяване качеството на атмосферния въздух в столицата и се осъществя с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия " Околна среда 2014 – 2020 година ", съфинансиран от Европейския съюз посредством Кохезионния фонд и от националния бюджет.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР