Столична община (СО) предостави 7 газ анализатора, с които КАТ

...
Столична община (СО) предостави 7 газ анализатора, с които КАТ
Коментари Харесай

Пътна полиция ще следи замърсяват ли колите въздуха

Столична община (СО) даде 7 газ анализатора, с които КАТ да мери нарушават ли нормите за замърсяване на въздуха колите, съобщи БГНЕС.

В рамките на един месец КАТ ще даде опция на водачи, които имат предпочитание, да си ревизират равнищата на замърсяване от колите, без наказания.

„ Изпълняваме цялостна стратегия за възстановяване чистотата на въздуха в София и обявихме, че това е наш стратегически приоритет, който изпълняваме дружно с наши сътрудници. Анализите показват, че към 60% от замърсяването на въздуха идва от придвижването на коли, а към 40%-от битовото горене. През зимата главно е битовото горене, само че сме длъжни и подхващаме вероятните ограничения по всички линии “, изясни пред публицисти столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„ Затова при диалог върху това да има по-строг надзор върху замърсяването със Столична дирекция на вътрешните работи и началника на отдел Пътна полиция Тенчо Тенев, стигнахме до извода, че КАТ могат да правят тази активност, в случай че имат задоволително уреди. Затова Столична община закупи 7 газ анализатора, които предоставихме на Пътна полиция, с цел да може да не се позволяват коли, които не дават отговор на механически условия за замърсяване на въздуха “, сподели кметът на Столична община.

Стойността на газомерите е към 70 000 лева със средства от бюджета на Столична община.

Фандъкова напомни, че общината през септември е направила премерване с испанска лаборатория и се посочило, че единствено към 6,5% от колите в София, които са били измерени, имат замърсяване над допустимите правила. „ Тези коли способстват за една четвърт от замърсяването. Очакваме и по-строг надзор и в пунктовете за техническите прегледи на коли, с цел да може да имаме разбирането, че чистотата на въздуха зависи от всички нас “, изясни тя.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР