Столична община представи пилотна програма Културно наследство, която ще подпомага

...
Столична община представи пилотна програма Културно наследство, която ще подпомага
Коментари Харесай

София възстановява сгради, паметници на културата, по парижки модел

Столична община показа пилотна стратегия " Културно завещание ", която ще подкрепя притежатели на здания в София, които са културна полезност, сподели на конференция кметът Йорданка Фандъкова.

На територията на София има над 1400 недвижими културни полезности от разнообразни столетия, като близо 60 % от тях са в центъра на града. До момента в централната градска част са възобновени 118 здания със статут на единична културна полезност. Само в регион " Възраждане " са възобновени 42 частни остарели здания, а в този момент се вършат процедури по консервация и реституция на още 13 здания, монументи на културата, които се намират в региона, уточни кметът.

Пилотна стратегия ще подкрепя процеса на планиране на здания, които са културна полезност. Опитът е взет от парижкия регион Маре, с който Следствен отдел към окръжна прокуратура си сътрудничи. Във френската столица страната и общината са подкрепили притежатели по-бързо да възстановят парцели, монументи на културата.

По програмата " Културно завещание " ще могат да аплайват притежатели на здания, които са монументи на културата. Сградите би трябвало да са недвижими културни полезности от категориите с национално значение, с локално значение, с ансамблово значение и за сведение, и да се намират на територията на Столичната община.

По програмата няма да се дават финансови средства, а ще се изготвя плановата документи, както и ще се показва следващ авторски контрол при осъществяване на дейностите. Изготвените капиталови планове ще са за укрепвания, консервационно-реставрационни и ремонтни действия и ще се вършат от проектанти, определени от Столичната община по Закона за публичните поръчки. Срещу тази помощ притежателите на здания ще поемат доста сериозен ангажимент да извършат плануваните действия в 3-годишен период, в случай че това не се случи, те ще бъдат длъжни да възстановят средствата, сподели Фандъкова.

Предстои планът на програмата да бъде качен на уеб страницата на Столичната община за публично разискване в границите на един месец, а по-късно да бъде прегледан и от Столичния общински съвет. Общият размер на финансовия запас на пилотната фаза на стратегия, която ще се осъществя през 2019 година, е 300 000 лева, които ще се обезпечат целево от общинския бюджет след решение на СОС. Максималният размер на един план ще е до 75 000 лева

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР