Столична община отказа на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) да

...
Столична община отказа на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) да
Коментари Харесай

Столична община отказа на АЕЖ записите от камерите от протестите срещу БФС

Столична община отхвърли на Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) да им даде записите от камерите от вечерта на протестите против БФС, прераснали в вълнения в центъра на София. 

АЕЖ има данни за 9 публицисти, които са потърпевши на митингите или правата им са били нарушени. Записите на Столична община са нужни, за да стане ясно какво тъкмо се е случило, разяснява бТВ. 

„ Това е невиждано. Една част предаваха онлайн и в директен ефир се виждаше по какъв начин ги бият, друга част не са от малките екрани или не излъчваха онлайн и събрахме единствено данни по свидетелски показания. Необходимо е следствие и понасяне на отговорност. Миналата седмица стана ясно, че е изтекла отминалостта за побоя под колоните на Министерски съвет през 2020 година и на служителите на реда, които тогава биха жители, не може да им бъде потърсена никаква отговорност към този момент “, сподели пред бТВ Иван Радев, член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските публицисти. 

Спортният публицист Николай Ганчев е един от потърпевшите във вечерта на митингите. Той е арестуван, дружно с още 30 души, до момента в който работи и предава онлайн с телефона си.

„ Излъчвахме онлайн цялото събитие от няколко гледни точки и в един миг полицията нахлу в бара до Министерството на спорта. Много униформени излязоха от подлеза до министерството и започнаха да бутат хората, в това число мен. Избутаха ни в една дребна уличка и ни споделиха да вървим напред. Опитах да покажа акредитация, журналистическа карта, само че няма време и просто ме бутаха. В уличката имаше много служители на реда, които ни споделиха да се върнем обратно. Тези, които ни бяха избутали напред, бяха напреднали доста, вкараха ни в много стеснен периметър и споделиха „ лягайте на земята “, описа Ганчев.

Бити хора сигурно имаше. Не мога да подсигурявам дали са потърпевши от пердах от служители на реда или нещо друго, само че сигурно имаше, добави журналистът.

След отхвърли на Столична община да им даде записите от камерите, от Асоциацията на европейските публицисти желаеха единствено да ги видят. 

„ Когато забележим фрагментите, ще пожелаеме от Столична община точните диапазони, сред които се вижда полицейско принуждение и ще можем да публикуваме тези фрагменти, с цел да подсигуряваме, че посредством гласност институциите ще се задействат “, каза Иван Радев от Управителния съвет на асоциацията.

Полицията нахлу в заведение на митинга: Клиенти описват, че са бити и пръскани с пикантен спрей

Униформените влезнали, тъй като вътре имало хора, взели участие в безредиците в центъра на София

Очаква се отговор от Столична община.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР