Столична община не изпълни обещанието си да възстанови най-късно до

...
Столична община не изпълни обещанието си да възстанови най-късно до
Коментари Харесай

София не изпълни обещанието си за рестарта на трамвай №5

Столична община не извърши обещанието си да възвърне най-късно до края на май придвижването по част от трасето на трамвай №5, което се ремонтира от пролетта на м.г. Става дума за сектора от Съдебната палата до ухото при ж.к. „ Бъкстон “, който администрацията обещаваше към този момент да е подготвен и отворен за облекчение на софиянци. Маршрутът на трамвая е измежду най-натоварените в града, като преди ремонта на ден той се ползваше от към 50 000 души. През тази година отрасловият заместник-кмет по публичното строителство инж. Ангел Джоргов неведнъж съобщи, че първата половина от трасето ще бъде отворено още веднъж „ напролет, най-късно през май “. След това работата би трябвало да продължи към последната спирка на „ петицата “ в Княжево. 

В изявление за БНР през уикенда обаче Джоргов сложи нов краен период за пуска на пътя от центъра до „ Бъкстон “ – края на юни или юли. Зам.кметът разясни, че причина за забавянето са разнообразни доставки на материали за обекта. „ Ежедневно сме там. Имаше някои изоставяния, свързани с доставки, защото знаете, че напоследък и те се затрудниха – къде от пандемията, къде от войната в Украйна. В края на юни или началото на юли ще бъде подготвен и релсовият път, и контактната мрежа. Надяваме се по-късно да отиваме към въвеждане в употреба “, съобщи той. Джоргов разясни, че срокът за отварянето на първия стадий от обекта  е „ неестествен “, защото в контракта с изпълнителя имало единствено един период и той е за цялостното му предаване през 2023 година „ Много се надявам, че през юли-август ще можем да влезем към Княжево, когато трафикът в София ще падне с една концепция “, сподели още отрасловият заместник-кмет.

Съгласно контракта на Столична община с изпълнителя – компанията ВДХ АД, срокът за привършване на част Б от ремонта на трасето– от Съдебната палата до площад „ Руски монумент “, е 320 калентарни дни, считано от датата на откриването на строителната площадка. Реконструкцията стартира на 10 април м.г., а въпросният сектор бе отворен за придвижване през март. Отново според контракта с ВДХ АД построяването на така наречен част А на линията - от „ Руски монумент “ до Княжево, трябва да стане до 730 календарни дни след откриването на обекта, или към края на 2023 година Според гражданската организация „ Спаси София “ обаче този период мъчно ще бъде спазен. Нейните наблюдения са, че ВДХ натрупа съществено закъснение с графика за полагането на релсите по бул. „ Цар Борис III “, което мъчно ще бъде наваксано. „ Спаси София “ неведнъж сигнализира, че в ремонта на линията на трамвай №5 работят прекомерно малко служащи и че графикът за осъществяването на обекта закъснява съществено. Според Столична община обаче и това закъснение ще бъде наваксано.

Както „ Сега “ вече писа, договорът за реорганизация на релсовия път по " Цар Борис III " бе подписан на 18 януари 2021 година и е на стойност 40 534 831 лева. без Данък добавена стойност. От фирмените регистри се вижда, че действителен притежател на ВДХ АД е някогашният началник в АПИ Велико Желев. Справка в регистъра за публичните поръчки демонстрира, че единствено за 2021 г. ВДХ има три подписани контракта за публични поръчки - със Столичната община, с Министерство на обучение и науката и с община Костинброд. Същата има куп контракти и от 2020 година
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР