Столична община настоява за по-голяма финансова подкрепа от държавата за

...
Столична община настоява за по-голяма финансова подкрепа от държавата за
Коментари Харесай

Столична община поиска от държавата 178 млн. лева за градския транспорт

Столична община упорства за по-голяма финансова поддръжка от страната за градския превоз. Причината е понижените доходи поради пандемията от ковид и повишаването на електрическата енергия. Това стана ясно по време на конференция, където бяха показани данните за настоящото положение на публичния превоз, в която участваха ръководителят на Комисията по превоз и пътна сигурност към Столичния общински съвет (СОС) Карлос Контрера, зам.-председателят ѝ Зафир Зарков и други

Необходимата сума за дофинансиране от държавния бюджет за тази година е 178 млн. лв., съгласно изчисленията. Столичната община чака и 50 млн. лева по Регламент 1370 на Европейския съюз.

В началото на пандемията Столична община съумя сама да се оправи с натоварването върху градския превоз, само че в този момент се нуждае от държавна помощ, сподели Зафир Зарков. По думите му, публичният превоз на София е под напън поради повишаването на цените на тока и газа, а поради пандемията се регистрира спад на приходите от по-малкото пътуващи.

Зарков се базира на информация на СОС, съгласно която има нарастване на цената на енергоносителите за 2022 година с близо 112 млн. лв. за превоза, който обгръща " Метрополитен " ЕАД, " Столичен електротранспорт " ЕАД и " Столичен автотранспорт " ЕАД. За съпоставяне, през 2020 година средствата са били близо 39,19 млн. лв..

При продажбата на транспортни документи също се следи внезапно понижение през 2020 година - с 34,72%, до 117 млн. лв.. През предходната година има стабилизиране и покачване спрямо миналата година, до 131,5 млн. лв..

Прогнозата за продажба на билети за 2022 година е за 131,5 млн. лв.. Общите доходи от публичния превоз за 2022 година с Данък добавена стойност се чака да доближат 311,9 млн. лв., като в сумата са включени средствата от Столичната община, от държавния бюджет и транспортните документи.
 План за €840 милиона на Столична община ще бори мръсния въздух и проблемите с превоза
План за €840 милиона на Столична община ще бори мръсния въздух и проблемите с превоза

Програмата съдържа 10-годишна визия в региона на строителството, енергетиката, околната среда

Иван Кирилов, ръководител на федерацията на транспортните служащи към КТ " Подкрепа ", сподели от своя страна, че сдруженията в градския превоз се затрудняват финансово. По думите му, обстановката е сериозна, а транспортните служащи чакат нарастване на заплатите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР