Столична община е пред подписване на допълнително споразумение към концесионния

...
Столична община е пред подписване на допълнително споразумение към концесионния
Коментари Харесай

Общината договори Софийска вода да върне заеми от 100 млн. лв.

Столична община е пред сключване на в допълнение съглашение към концесионния контракт със „ Софийска вода “, съобщи БГНЕС.

Председателят на СОС Елен Герджиков и ръководителят на непрекъснатата комисия по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне Валя Чилова показаха плана на в допълнение съглашение със „ Софийска вода “, за възстановяване на изискванията по концесионния контракт с тях. По никакъв метод това в допълнение съглашение не третира цената на водата. Тя се дефинира от КЕВР въз основата на приети разноски, увери Елен Герджиков. Той изясни, че от март 2016 година е била образувана нова работна група за предоговаряне на контракта за концесия. Предишното в допълнение съглашение е подписано 2008 г, а самият концесионен контракт е подписан 2000 г.

Постигнатото като сделки сред работната общинска група и сдружението следва да бъде прегледано като оферти от комисиите към СОС, и да бъде гласувано на 25 януари на съвещанието на СОС, в случай че бъде признато от комисиите. С смяната на контракта се вкарва обвързване концесионерът да направи инвестиция от 200 млн. лева за настоящия регулаторен интервал и още най-малко 165 млн. лева до края на концесията през 2025 г.

„ Никой вложител не е изключително въодушевен в последната година-две от приключването на контракта да влага в система, която няма може би, да ръководи той “, вметна Елен Герджиков. Другото съглашение е „ Софийска вода “ да изплати всички свои заеми до края на 2021 година Общият им размер е 100 млн. лева.

До този миг не е плащан нито един лев по главницата, а са обслужвани единствено лихвите. Неизпълнението на това обвързване незабавно ще води до опцията Следствен отдел към окръжна прокуратура едностранно да приключи контракта за концесия. Което значи, че в случай че до 2021 година не бъдат изплатени тези заеми, концесията ще може да бъде прекъсната едностранно от Следствен отдел към окръжна прокуратура.

По условие на работната група заемите на концесионера ще бъдат рефинансирани за да се понижи лихвеният % от 5,2% на 1,35%. Задължава се концесионерът да обезпечава 1,5 млн. лева годишно за финансиране на съответни ВиК планове от публичен интерес, избрани от общината. Проектите ще бъдат в областта на канализацията. За последния регулаторен интервал - 2021 до 2025 година нормата на възвращаемост ще отпадне и след 2021 година да се ползва нормата, избрана от КЕВР, също е част от сделката.

В контракта от 2000 година не се третирал методът за противоположното предаване на активите. Сега работната група се договорила към контракта да бъде направен обособен анекс за предаване на активите след края на концесията. Било е контрактувано и предаване на цялата интелектуална благосъстоятелност - базата данни с клиентите, архивите и така нататък Председателят на непрекъснатата комисия по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне Валя Чилова съобщи, че този резултат е в резултат на непрекъснати старания на Следствен отдел към окръжна прокуратура и СОС в лицето на всички политически групи.

Тя разясни, че е отпаднала и глоба ценово ограничаване, което сега съществува в контракта. Според нея новите вложения, които следва да бъдат направени от концесионера, няма да бъдат никакво съображение за искане на нарастване на цената на водата. Дори и да желаят такова, няма да го получат, увери Чилова.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР