Столична община беше осъдена да вземе мерки по отношение на

...
Столична община беше осъдена да вземе мерки по отношение на
Коментари Харесай

За Земята: Гражданите могат да търсят обезщетение, защото Столична община не изпълни съдебно решение за по-чист въздух

Столична община беше наказана да вземе ограничения във връзка с нечистия въздух на София? Последният период за деяние по този въпрос, посочен в правосъдното решение на Софийски градски съд, изтече на 25 ноември 2022 година, напомнят от екологично съдружие " За Земята ". За страдание, множеството ограничения, които правосъдната институция записа като наложителни за осъществяване, не са реализирани. Юристи разясняват, че това дава право на жителите на града и всички наранени да потърсят по законен път компенсации от общината за породените им вреди при всяко превишение на нормите от тук нататък, без да би трябвало да потвърждават, че Столична община е отговорна за превишенията.
  В края на 2021 година Столична община бе наказана поради непозволеното си безучастие във връзка с отговорностите ѝ за ръководство и надзор на дейностите по качеството на атмосферния въздух на столичния град. Колективният иск бе заведен от За Земята, Център за самостоятелен живот, Асоциация Диабет вид 2, Спаси София, както и юристите Димо Господинов, Александър Коджабашев, Иван Велов и Христо Христев.  След проточило се над 4 години дело съдът одобри, че общината с дейностите и бездействията си е позволила наднормени излъчвания на фини прахови частици (ФПЧ2,5 и ФПЧ10), което е довело до риск за здравето на жителите. 
Не единствено това, само че и съдът откри, че замърсяването продължава, заради което осъжда Столична община в период до 12 месеца да предприеме ефикасни ограничения за премахване на казуса. Този период изтече на 25 ноември 2022 г.  Почти нулев прогрес за една година Столична община не реализира съвсем нищо за една година. Общинските управляващи сигурно не съумяха да се оправят с множеството от разпорежданията на съда. В това число: Не бяха признати правила, според които, при избрани от общината условия, да се планува въвеждане на всяка една от мерките за въвеждане на Зони с ниски излъчвания, според член 28а алинея 1 от Закона за непорочност на атмосферния въздух (ЗЧАВ), дружно или поотделно; Не бе изградена цялостна обвързвана велосипедна мрежа, която да разрешава елементарно и безвредно напредване сред обособените квартали; Не бе сбъднат разбор на опциите за създаване на паркове в териториите с наднормено замърсяване и/ или зелени стени; Не бе сбъднат разбор по какъв метод градското обмисляне въздейства на качеството на атмосферния въздух. Следствен отдел към окръжна прокуратура следваше да употребява резултатите от разбора при правенето на нов Общ организационен проект (респективно да промени съществуващия), така  че да се обезпечи подобаващ микроклимат, който да подсигурява придвижване на въздушните маси и внасяне на чист въздух над града.  В общественото пространство липсва информация и дали са осъществени по някакъв метод две от другите ограничения по правосъдното решение, а точно: дали е направена оценка на подхванатите досега ограничения в бранш превоз и дали е осъществен разбор на опциите за създаване на етажни паркинги в жилищните и комерсиалните зони и увеличение на наличните буферни паркинги. За Земята изпрати питане към Столична община, на което чакаме отговор.  Единствената от многото ограничения, по която е несъмнено, че има някакво действително деяние от страна на Столична община, е въвеждането на тласъци за потребление на различни незамърсяващи способи за отопление. Липсва информация и дали е реализиран прогрес по доста от привременните ограничения, предхождащи делото, за които съдът одобри, че не следва да бъдат отменяни или изменяни. Те касаят честотата, графика, достъпа до информация и отчетността за миенето на улиците,  ръководството на отпадъците и други Общината все по този начин и не даде условия в хода на делото проект за създаване на велоалеи на подопечната ѝ територия, в това число и от крайните квартали към централната градска част. Припомняме също по този начин, че към момента след редица необясними отлагания, към момента няма признато решение за въвеждане на зони с ниски излъчвания (ЗНЕ) в София. Според изтеклата в пресата информация се планира крайно незадоволителните ограничения по ЗНЕ да бъдат въведени чак през декември 2023 година, след плануваните локални избори. 
Гражданите могат да търсят обезщетение от общината „ Неизпълнението на правосъдното решение по груповия иск за ограниченията за непорочност на въздуха разкрива за следващ път възприятието за безотговорност на бюрократичната машина и управлението на Столична община " –  съобщи Ивайло Попов, координатор екип „ Въздух " в За Земята. –  „ Как можем да чакаме жителите да съблюдават разпоредбите и София да се трансформира в по-европейски град, в случай че общинската администрация показва, че законните наставления на българския съд като че ли нямат наложителен темперамент, даже когато става въпрос за здравето и живота на хиляди жители? " В създалата се обстановка жителите на София са в цялостното си право да изискат съответна отплата за неналичието на деяние от страна на общинските управляващи при следващи превишения на нормите за замърсяване на въздуха в града, разясняват адвокати.  „ С решението си от 8-ми ноември 2021-ва, Софийски градски съд постановява, че Столична община е длъжна в 12 месечен период да предприеме такива дейности, с които да прекрати превишаването на оптимално допустимите 35 дни годишно с наднормено замърсяване на въздуха с ФПЧ10. Този период стартира да тече с влизане в действие на решението – на 25-ти ноември 2021 година и след неговото приключване Общината носи абсолютно правна отговорност пред всеки гражданин на София за всяко превишаване на съответните правила " – споделя Димо Господинов, Управляващ съучастник на Адвокатско сдружение „ Господинов и Генчев " – „ След изминаването на тази 1 година, всеки гражданин на София може да извади просто решението по груповия иск и да си търси компенсацията, без да потвърждава нищо друго с изключение на обстоятелството, че нарушаването продължава, както и размера на своите вреди. "
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР