Столична община бърза да приеме решението за поемане на заем

...
Столична община бърза да приеме решението за поемане на заем
Коментари Харесай

Инсталацията за горене на отпадъци в София цели да налее пари в Топлофикация

Столична община бърза да одобри решението за вдишване на заем от 130 милиона лв. за построяването на апаратура за изгаряне на боклуци посред столицата , сигнализират от Демократична България.

Според обединяването тяхната гражданска самодейност " За чиста София без изгаряне на боклуци " несъмнено е пришпорила столичните общинари , които в интензивен порядък прокарали през комисиите по Околна среда и Инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне решението за вдишване на заем от 130 милиона лв. за построяването на апаратура за изгаряне на боклуци посред столицата.

 Демократична България желае референдум за изгарянето на боклуци в София
Демократична България желае референдум за изгарянето на боклуци в София

Събирането на подписи в поддръжка на гражданска самодейност " За чиста София без изгаряне на боклуци " стартира на 8 май

Очаква се решението да се гласоподава на съвещанието на СОС на 17 май, четвъртък. " Това е единствено една седмица, след старта на локалната гражданска самодейност на Демократична България " За чиста София без изгаряне на боклуци ", допълват от обединяването.

Очаква се към 14 часа през днешния ден, 16 май, ръководителите на партиите в Демократична България - Христо Иванов, Атанас Атанасов и Борислав Сандов да внесат в деловодството на СОС подписката с гледище София да бъде съвременен европейски град с кръгова стопанска система и транспарантно ръководени финанси.

 ПГ5 внася отчет за анулация на решение на СОС за завода за изгаряне на боклуци
ПГ5 внася отчет за анулация на решение на СОС за завода за изгаряне на боклуци

Те са изрично срещу, защото не са препоръчани и прегледани други софтуерни, модерни и екологично чисти решения

С подписката, в която софиянци са декларирали своята угриженост за здравето на децата си и рационалното консумиране на общинския бюджет, Демократична България упорства за три неща.

Първото - провеждането на референдум в София , тъй че общинарите да чуят позицията на жителите по отношение на построяването на апаратура за горене на боклуци, финансирана от общински дълг.

Второто - ръководството на отпадъците в София да се приведе в сходство с политиките на Европейския съюз, с цел да бъдат реализирани заложените за 2030 година високи цели за преработване и депониране .

Трето - наложително поименно гласоподаване на съвещанията на СОС.

 Социалистите в столичния общински съвет не желаят отпадък в Топлоелектрическа централа
Социалистите в столичния общински съвет не желаят отпадък в Топлоелектрическа централа " София "

Липсата на апаратура за горене на RDF и пропуснатите изгоди на година възлизат на към 50 милиона лв.

От обединяването са безапелационни, че планът е в нарушаване на Закона за общинския дълг - по отношение на него не е предоставена изчерпателна информация и е нямало действителен обществен спор. Проектът също по този начин е рисков за здравето на софиянци и финансово неблагоприятен , допълват от партията.

" Обратно на изказванията на заинтригуваните от построяването й, инсталацията ще увеличи равнището на фини прахови частици в София , и в този момент постоянно в пъти над допустимите стойности, и ще " обогати " софийския въздух с диоксини и фурани с потвърден канцерогенен резултат. Допълнително замърсяване ще пристигна и от транспорта по градските улици на десетки хиляди тона токсична котлена пепел и шлака годишно. В резултат ще бъде нараснала заболеваемостта на софиянци и влошено качеството на средата на обитаване в целия град ", пишат Демократична България.

От партиите допълват, че " планът цели да " налее " средства в " Топлофикация София " ЕАД - сдружение със забележителна задлъжнялост и оперативна загуба ". Също по този начин с плана щяло да се отклони финансов запас от значими за столицата екологични и инфраструктурни планове.

 Съседите на ТЕЦ-София не могат да претендират за въздуха, реши арбитър
Съседите на ТЕЦ-София не могат да претендират за въздуха, реши арбитър

Гражданите не могат да апелират горенето на отпадъците, тъй като не живеят на площадката на ТЕЦ-а
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР