Столичани ще трябва да се изравнят по екостандарти за колите

...
Столичани ще трябва да се изравнят по екостандарти за колите
Коментари Харесай

Йорданка Фандъкова ще принуждава софиянци да карат супер екоавтомобили

Столичани ще би трябвало да се изравнят по екостандарти за колите си с най-богатите европейци и ще бъдат допускани в града единствено с коли от най-голям клас или с нулеви излъчвания на газовете, написа в. „ Сега “.

Това ще се случи, в случай че се извърши желанието на

кметът Йорданка Фандъкова, която се подписа под общо писмо с кметовете на Рим, Париж, Амстердам, Мадрид, Копенхаген, Виена, Брюксел и Хелзинки с гледище в Европейски Съюз да се вкарат единни по-строги ограничения за понижаване замърсяването на въздуха от превоз .

Писмото е изпратено до Европейска комисия и Съвета на Европейски Съюз, който след по-малко от два месеца ще мине под председателството на България. Тъй като афишира, че „ идните месеци ще бъдат решаващи за въвеждане на амбициозни стандарти за излъчванията на автомобилните газове и за ефикасни контролни режими “, може да се чака, че България ще стане координатор на тази самодейност.

Спират колата и 100 лева санкция, в случай че няма катализатор

Цялата истина за автопарка у нас в числа

Въздухът в София е трайно рисков

Активисти: София към този момент не е зелен град

Кметовете упорстват за четири ограничения. Първата е до края на 2017 година да бъдат въведени наложителни автомобилни проби на европейско и национално равнище, както и непоколебим контрол от организациите, които ги управляват.

Втората мярка планува да се изработят общи стандарти за допустимите излъчвания на въглероден двуокис с небосвод 2025 година и 2030 година, като задачата е последователно понижаване на излъчванията от стандартни транспортни средства и необятно въвеждане на транспортни средства с нулеви излъчвания, в това число от колите.

Трябва да се добавят съществуващите регулации за въглеродни излъчвания от коли със наложителни цели за продажба на транспортни средства с нулеви излъчвания, като се обезпечи европейски пазар за нулеви излъчвания.

Също по този начин ще се предложи нов ограничаващ норматив Евро 7 за автомобилните газове, който да е софтуерно безпристрастен и да разрешава на градовете в Европа да отговорят на напътствията за качество на въздуха на Световната здравна организация.

Ако концепциите станат факт, това ще значи замяна на съвсем целия авто парк в България .

Най-усъвършенстваните коли сега се създават по стандартите Евро-5, Евро-6 и Евро-6+. Очаква се стандартът Евро-7 да стартира да се ползва от 2019 година, като „ софтуерната индиферентност “ ще значи, че той ще е идентичен за бензиновите и дизеловите коли, а не както в този момент да се позволява разлика сред двата вида мотори.

Според последни данни, огласени в средата на октомври от Европейската асоциация на вносителите на коли за възрастта на всеобщите коли в Европейски Съюз през 2016 година, българите карат най-старите коли в Европа. Средната възраст на колите в Европейски Съюз като цяло е 10.7 години, а при нас – над 20 години.

Други кметове от източноевропейски столици с изключение на Фандъкова не са се подписали под писмото .

Заради икономическата рецесия внезапно се е вдигнала възрастта на колите в Европа в съпоставяне със междинната възраст от 8 години през 2007 година Финансовите терзания са принудили европейците да карат по-дълго колите си и да отсрочват покупката на нови.

По брой коли на 1000 поданици българите се приближават до междинното ниво в Европа – 510 у нас по отношение на 573 в Европейски Съюз.

Повече от половината коли в Европейски Съюз карат с бензин – 56%. Около 40% са колите на дизел и едвам към 4% – с различни горива. В писмото особено се акцентира, че „ дизеловите коли не дават отговор на екостандартите в Европейски Съюз “.

Служителка в Европейската комисия се изненада от самодейността, тъй като и в този момент има общи стандарти, които множеството страни не съумяват да покрият .

Заради нарушавания на Директивата за качество на въздуха 23 страни, измежду които и България, са в наказателна процедура, стартирана от Еврокомисията. Служителката не вижда логичност в демарша на деветте кметове и изключително в присъединяване на София, която е надалеч от виталния стандарт на развитите столици.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР