Сто години от рождението на поетесата Леда Милева се навършват

...
Сто години от рождението на поетесата Леда Милева се навършват
Коментари Харесай

С признателност към Леда Милева

Сто години от рождението на поетесата Леда Милева се навършват на 5 февруари. Тя е и преводачка, посланик, общественичка. Авторка е на стихове и пиеси за деца и на преводи от британски, френски и съветски. Нейните стихове и пиеси са превеждани и издавани в доста страни. Към нейната невероятна и многостранна персона, към нейното творчество ще се обърнем с респект и благодарност на вечерта, отдадена на стогодишнината й в Американския център на Столичната библиотека на 5 февруари от 18 ч. На тържественото честване за незабравимата Леда Милева ще приказват писателите Никола Инджов, Георги Константинов, Бойко Ламбовски, Здравка Евтимова, проф. Михаил Неделчев, Иван Гранитски и роднини на Леда Милева, ще прозвучат нейни произведения, ще се прожектира документален филм. Честването се провежда от Съюза на българските писатели, издателство " Захарий Стоянов ", Столичната библиотека, Българския П.Е.Н. център, Международната фондация " Гео Милев ", Държавната организация " Архиви " и други

Да си напомним част от богатата житейска и креативна биографията на Леда Милева: Дъщеря на Гео Милев, тя е родена на 5 февруари 1920 година в София. Умира на същата дата през 2013 година Завършва Американския лицей в София и Институт за детски учителки, в това време следва в Юридическия факултет на Софийския университет. Била е зав. редакция в изд. " Народна юноша ", основен редактор на сп. " Пионерска самоинициатива ", зав. редакция в изд. " Български публицист ", зам.-директор (1966-1967) и шеф (1967-1970) на Българската национална телевизия. Била е зам.-началник на отдел " Печат и културно съдействие " в Министерството на външните работи, непрекъснат представител на България в ЮНЕСКО в Париж с сан на дипломат (1972-1978), зам.-председател и ръководител (1960-1980) на Българския ПЕН клуб, ръководител на Съюза на преводачите в България (1979-1989), основен редактор на сп. " Панорама " (1980-1990). Член е на УС на Международния фонд за развиване на културата към ЮНЕСКО (1984-1992). Народен представител е в VIII и IX Народно събрание и VII Велико народно събрание. Включена е в почетния лист " Ханс Кристиян Андерсен " на Международния съвет по детската книга.

Издала е повече от 40 книги със стихотворения и поеми за деца, сред които " Заю на разходка ", " Няма време ", " Мустакатият Иванчо ", " Влакче през града ", " Пътечките на дъгата ", " Цветни приказки ", " Черно фламинго ", " Как идва денят ", " Къде е хоботът на слона ", " Приказка за трите лисички, " Карнавал в гората " (избрано), сборниците с пиеси " Когато куклите не спят " и " Златоперко ". Изд. " Захарий Стоянов " издаде пет тома събрани съчинения на Леда Милева (2009-2010). Тя е авторка на публицистични и литературно-критически публикации в периодическия щемпел. Заедно със брачна половинка си Николай Попов е съставителка на поетичните антологии " Американски поети ", " Нощен дъжд - модерни британски поети ", " Африкански гласове ". Носителка е на медал " Стара планина " - първа степен.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР