Стив Ханке, професор по приложна икономика в Университета Джонс Хопкинс,

...
Стив Ханке, професор по приложна икономика в Университета Джонс Хопкинс,
Коментари Харесай

Стив Ханке: Некомпетентността на Федералния резерв е напът да произведе ужасна рецесия

Стив Ханке, професор по приложна стопанска система в Университета Джонс Хопкинс, приказва на срещата на върха на Bloomberg Link Economic във Вашингтон, Съединени американски щати, във вторник, 13 април 2013 година. Този конгрес събира основни представители на администрацията, Съд на Европейските общности, гуверньори, законотворци и икономисти за оценяване на стопанската система и разискване на пътищата оттатък фискалния борд. Ханке е именуван „ лекар на парите “
Шон Тъли, 

В сивата международна стопанска система малко са хората, които могат да се изравнят с Ханке по завоалирано умело ухажване. Ханке, професор по приложна стопанска система в Университета Джонс Хопкинс, е претърпял най-разтърсващите времена като обикалящ света „ лекар на парите “, убивайки хиперинфлациите на разрастващи се, постоянно клатещи се режими. Когато той убеди Черна гора да изостави югославския динар за немската марка в края на 90те, югославският деспот Слободан Милошевич популяризира слуха, че икономистът е френски разузнавач и изпрати наемен отряд, който да го убие. Ханке си завоюва рицарско звание от пост-комунистическа Албания като консултант на странния и обичащ оръжията министър на стопанската система, спря бурната хиперинфлация в България и управлява сполучливата доларизация на Еквадор.

Като неразумно самоуверен търгаш на интернационалните пазари, той завоюва кралски откуп за късите си позиции в петрола през 1986 година, разбивайки високолетящия френски „ франк форт “ през 1993 година, след което беше ръководител на аржентинския фонд, който беше най-добре представящият се в света през 1995 година и, с цел да увенчае листата с попадения, подвигна предупредителния байрак, предвиждайки зрелищния колапс на съветската рубла през 1998 година. Въпреки екзотичните си подвизи, Ханке е рационалист в анализирането на аргументи и предписването на решения против инфлация. Той е последовател и евентуално международен първенец на „ монетаристката “ школа, която учи, че инфлацията се дефинира само от измененията в паричното предложение. Осланянето му на тази доктрина изяснява по какъв начин е оказал помощ за разпространяването на прагматичната политика, която предотвратява инфлацията в разнообразни страни.
Но при започване на предходната година той се концентрира върху Съединени американски щати. Точно тогава от него пристигна и общественото предизвестие, че управлявайки паричното предложение, Федералният запас (Фед) следва тъкмо тези политики, които съгласно монетаризма ще доведат до плевел растеж на цените – сюжет, който е видял да се разиграва в дребни и огромни страни.
Сега той предизвестява, че централната банка в своята беззащитност е хвърлила всичко в противоположна посока, спирайки изцяло растежа на паричното предложение през последните шест месеца. Според Ханке, в случай че тази процедура на стягане продължи, това предвещава тежък спад през идната година. С инфлацията, която към този момент се е загнездила в механизмите на стопанската система, Ханке чака, че сме изправени пред дълго чаканата стагфлация.

Ранните предизвестия на Ханке укрепват огромното доверие в него и неудържимият икономист се възползва от този новопридобит капитал, с цел да се изяви като гневен критик на позицията на Фед, управляван от Джером Пауъл. В поредност от изявленията за Fortune Ханке не остави нито един детайл от политиката на централната банка неразкритикуван. „ Фед просто е изцяло незапознат “, сподели той. „ Те даже не обръщат внимание на паричното предложение. Те сътвориха голямо пресилване в паричното предложение, което докара до инфлация. Сега не желаят да признаят, че паричното предложение има някаква връзка с гръмването [на инфлацията], по тази причина в никакъв случай не загатват думата „ пари “. Това е огромното отказване. Те просто не желаят примката на инфлацията към врата си. “
Къде съгласно Ханке Фед сбъркаха с инфлацията
Най-просто казано, монетаризмът твърди, че големият растеж на парично предложение в последна сметка провокира внезапно настъпване на инфлация. Ханке постоянно цитира мантрата на Милтън Фридман, именитият монетарист, който сложи теорията за формулата на четирите признака (MV=PQ) върху калифорнийския регистрационен номер на своя червен кадилак. „ Инфлацията постоянно и на всички места е парично събитие, в смисъл че тя може да бъде създадена единствено когато количеството пари нараства по-бързо от производството. “ Днешната количествена доктрина на монетаризма за парите меко казано не е на мода. Ханке е един от дребното нейни представители в университетските среди, а в този момент, при новопоявилата се инфлация, както Белия дом, по този начин и Федералният запас настояват, че растежът на паричното предложение не е изиграл никаква роля за пораждането на казуса и не преглеждат опцията вярното ръководство на М2 – необятната мярка за парите на Фед – като метод за решение на казуса. Тяхното досие от неточности, споделя Ханке, демонстрира, че „ Фед просто търсят инфлацията на неверните места. “
В началото на предходната година, преди огромната инфлация, Пауъл съобщи пред Конгреса, че „ Ръстът на М2 няма значими последствия за икономическите вероятности. “ След началото на огромната инфлация, на 8 септември, на конференцията на Института Катон, той наново отхвърли тази връзка, заявявайки „ Паричните елементи не играят значима роля при формулирането на нашата политика. И като цяло не считаме, че те са добър метод да се мисли за политиката на инфлация. “ Мнението на Пауъл съответствува с мисленето на неговия началник. През пролетта на 2020 година Байдън обоснова плана си за трилиони долари разноски за стимулиране на стопанската система и отхвърляйки монетаризма, съобщи: „ Милтън Фридман към този момент не управлява шоуто. “
Ханке видя злополуката овреме и го сподели в публицистична публикация в Wall Street Journal през юли предходната година, която написа дружно с Джон Грийнууд – негов дълготраен сътрудник, основен икономист в Invesco и проектант на валутния режим на Хонгконг. Докато Фед дефинира тогавашния скок на показателя на потребителските цени до към 5% като „ временен “ потрес, породен от веригата на доставки, Ханке и Грийнууд предвидиха, че инфлацията ще доближи до 6%, а евентуално и до 9% до края на 2021 г, като може да остане нараснала до 2024 година. Индексът на потребителските цени приключи предходната година на ниво 7%, а тази година остана в горната част на диапазона на Ханке, като през август доближи 8,3 %. Бившият секретар на хазната Лари Съмърс също направи умно и ранно предизвестие за инфлацията, само че Ханке и Грийнууд бяха на процедура единствените, които показаха числа в предвижданията си и направиха тъкмо попадение в задачата.
Фед са напът да провокират ненужна криза, афишира Ханке.
Неговите прогнози се оказват толкоз прозорливи, че е доста значимо да обърнем внимание на предизвестията, които прави сега. Разумно е да се разиска какво тъкмо е въздействието, което паричното предложение оказва върху инфлацията, само че както демонстрират неотдавнашният опит и предходните случаи, то е доста значим, в случай че не и единствен фактор. В скорошно изявление за Форчън Съмърс поддържа убеждението, че посредством наводнение на стопанската система с трилиони нови пари Фед подтиква показателя на потребителските цени, като даже използва обичаната метафора на Ханке за паричната вана – когато се изпълни прекомерно, стартира да прелива в инфлация. Честно, това, което Фед приказват, наподобява лишено от смисъл. То минава оттатък сферата на невероятното, като отхвърля, че увеличението на паричното предложение е изиграло каквато и да е роля за предизвикването на рецесията. Ето от какво би трябвало да се тревожат всички американци: нашата централна банка отхвърля, че увеличението на паричното предложение е изиграло даже и дребна роля за предизвикването на рецесията, когато действителните доказателства – да не приказваме за здравия разсъдък – изрично сочат, че това е било значим фактор. Така че, не би трябвало ли да се тормозим, че проектът на Пауъл за нейното оправяне, който още веднъж подценява М2, ще се провали с гръм и тропот?
Ето за какво, създателят на тази публикация потърси мнението на Ханке по отношение на игнорирането на паричната мощ, което ни вкара в тази неразбория и по отношение на това дали новата ястребска тактика на Фед тласка Съединени американски щати към криза, която изобщо нямаше да е неизбежна, в случай че политиците се съобразяваха с резултата от отварянето и затварянето на паричната клапа тъкмо в този момент.
Ханке стартира с обзор на безупречната съгласно него известност на монетаризма в прогнозирането на траекторията на цените при предходни случаи на инфлация и акцентира, че тези правила още веднъж се оказват далновидни.
„ Никога не е имало забележителна инфлация, при която цените да нарстват с 4% годишно за интервал от две или повече години, която да не е била предшествана на забележителен растеж на паричното предложение “, съобщи той. И добави, че голямото струпване в паричната вана значи, че остатъкът би трябвало да изтече от нея и този развой ще отнеме известно време. „ Ние сме заклещени в нараснала инфлация до 2024 година “, сподели той. „ Все още има голям паричен остатък, който би трябвало да бъде отхвърлен. Хората към момента държат 20% повече пари, в сравнение с е обикновено по отношение на приходите им, заради цялото основаване на парично предложение, а изразходването на тези салда ще докара до още по-голяма инфлация. Фед не може да направи нищо по въпроса в този момент. “
Той планува, че годишният показател на потребителските цени ще се намали напълно леко до сред 6% и 8% до края на 2022 година, а през идната година ще приключи на равнище от 5%, което към момента е два пъти по-високо от задачата на Фед от 2 %.
Сега Ханке предизвестява, че Фед още веднъж е възприел неправилен режим на лекуване, отбягвайки основното въздействие на М2. Двата източника, захранващи М2 – или паричните елементи – са парите, основани от банките посредством ново кредитиране, и доларите, изсечени от Фед посредством количествени удобства (QE) или закупуване на скъпи бумаги, притежавани от физически лица и небанкови институции, които дават на продавачите парични средства, които те харчат.
От началото на 2020 година до март тази година банките отпускаха с бързи темпове заеми за всичко – от ипотеки, до кредитни карти – а Фед добави над 4 трилиона $ към салдото си, купувайки облигации, попълвайки портфейлите на потребителите и изпращайки прекалено много долари против прекомерно малко артикули. Чрез двата източника паричното предложение нарастна с 6,3 трилиона $, или над 40% при годишен ритъм от към 16 %. Именно раздуването на М2 докара до инфлация в Съединени американски щати от над 8 %.
По данни на Ханке, три трилиона непотребни долари към момента се търкалят в паричната вана, които ще се излеят на открито, поддържайки паричното равнище нараснало до 2024 година.
През последните шест месеца обаче, споделя той, растежът на паричното предложение се е сринал от двуцифрено число до нула. Банковото кредитиране се забави, заради утежняването на икономическата картина. Виждаме го на пазара на жилищни заеми от месеци, а Фед анулира количествените удобства, за пласиране на скъпи бумаги, обезпечени с ипотечни заеми, и разреши притежаваните от него държавни скъпи бумаги да се изчерпят, без да ги размени. В този развой на количествено стягане, или QT, хората разменят парични средства за харчене против облигации, което понижава покупателната им дарба и свива паричното предложение. Нетният резултат от стартирането на QT и забавянето на заемите изпрати М2 от избухливо повишаване до застой вследствие на неочакваното, внезапно намаление.
Според Ханке, политика, която води до нулев напредък на М2, значи злополука.
Една от грешките на Фед, упорства той, е че разчита прекалено много на лихвените проценти, с цел да укроти инфлацията. „ Лихвените проценти са значими единствено от позиция на това по какъв начин въздействат върху паричното предложение “, споделя той. „ Те са извънредно неакуратен инструмент и въздействието от повишението на лихвите върху М2 е непредсказуемо. “ Ханке твърди, че в интервали на преобладаващи „ скотски духове “, когато фирмите и потребителите са оптимистично настроени за бъдещето, те ще продължат да взимат заеми и да харчат доста, даже когато лихвените проценти бързо се покачват.
За разлика от това, когато предприятията и фамилиите се опасяват от най-лошото и се събират в себе си, увеличението на цените на заемите може да докара до понижаване на харченето и до спад в стопанската система. Изглежда в този момент се случва тъкмо това и то е изключително огромна опасност, споделя Ханке, когато централната банка е ангажирана и със стесняване на салдото си заради количествено стягане.
Следователно, политиките на Фед смазват търсенето, като реалокират М2 от бързата лента към застой. И той не си дава сметка, добавя Ханке, какъв брой серизоно ще се отрази това на неговата икономическа политика през идващите месеци и години. „ Пауъл признава, че няма визия дали политиките на Фед във връзка с лихвените проценти и QT ще доведат до криза в стопанската система “, споделя Ханке. „ Но това, което Пауъл прави, не оставя никакъв късмет за меко приземяване, какъвто той твърди, че има. В началото Фед прекали, като натисна прекалено върху паричния напредък, а в този момент с несъразмерното стягане удвоява този напредък. Това води стопанската система към една голяма криза. “
Според Ханке Фед би могъл да избегне рецесията посредством деликатно ръководене на М2. В монетаристкия сюжет на Ханке обезпечаването на напредък на стопанската система изисква непрекъснато, умерено парично предложение, което по негови сметки би трябвало да е към 5-6% годишно. „ Уевличаването на М2, когато към този момент има доста непотребни пари, значи, че инфлацията ще се оттече по-бавно “, отбелязва той, „ само че не доста по-бавно, тъй като стопанската система ще избегне спада и ще създаде повече артикули и услуги. Увеличаването на М2 е решаващо за поддържане на плавния напредък на стопанската система. “
Ханке, който е дълготраен авиатор-любител, съпоставя поддържането на стопанската система в работещ режим с предизвикването на водача да поддържа вярната височина на самолета. Уредът, показващ височината на самолета, е висотомерът.
Според Ханке висотомерът на стопанската система е паричното предложение. Единствено то дефинира равнището на инфлацията. „ Но Фед даже не са вързали паричното предложение за този измервателен апарат “, акцентира той. „ И по тази причина летят насляпо. Верният курс е ръката да се държи върху джойстика и да се движи деликатно напред и обратно, с цел да се реализира баланс сред основаването на пари от банките и Фед, тъй че М2 да пораства постепенно, само че със постоянни темпове. Игнорирайки висотомера на паричното предложение, Фед като че ли изпращат стопанската система към спешно кацане. "
Това, което изключително нервира Ханке, е че с цел да оправдае личния си курс на деяние, Пауъл се базира на Пол Волкър, прославен ръководител на Фед и другар на Ханке, който стана прочут с това, че сполучливо се пребори с стремглаво растящата инфлация при започване на 80-те години. „ Той твърди, че е Пол Волкър и ще убие инфлацията “, споделя Ханке. „ Волкър беше монетарист и държеше паричното предложение на висотомера си и виждаше мощната връзка сред М2 и инфалцията. А в този момент Пауъл употребява Волкър за патерица, откакто през време на целия си мандат се е опитвал да убие монетаризма. “
Колко дълбока и дълга ще бъде рецесията?
И по този начин, какво следва? Ханке още веднъж е уверен, че графикът на инфлацията е закрепен, и че макар че траекторията ѝ последователно ще върви надолу, цените въпреки всичко ще доближат внушителните 5%  до края на идната година. Големият въпрос, тази част, която е толкоз несигурна във връзка с остротата и времето си, е какво ще се случи с стопанската система. За Ханке от решаващо значение е да бъде разбрано забавянето сред устойчивите промени в паричното предложение и тяхното влияние върху действителната стопанска система. Този интервал нормално трае сред шест и осемнадесет месеца. Така че, това, което през днешния ден се случва с М2, ще направлява растежа на Брутният вътрешен продукт за известно време в границите на този прозорец. Промяната на М2 се състои от две елементи, и взаимоотношението сред тях ще дефинира бъдещия курс на М2, както и курса на стопанската система.
Първият съставен елемент е този, който е следен от Фед, а точно приносът на Фед към М2. Вторият съставен елемент е това, което комерсиалните банки внасят посредством своите заеми и заеми. През последните шест месеца Фед свиха своето парично предложение, само че банковите заеми останаха позитивни. „ Всъщност, с помощта на банковите заеми отрицателният принос на Фед беше обезщетен. Но това, което ме тревожи, е че през последните шест месеца М2 не е повишен “, споделя Ханке.
Наясно сме какво възнамерява Фед да прави с QT и с лихвения % по федералните фондове от техните изказвания и от огромната рецесия от април насам. Но това, което се случва в каузи на частния бранш, в банкирането, е обхванато в неустановеност. „ Ако заемите останат позитивни и са задоволителни да притъпят негативния принос на Фед за М2, паричното предложение ще се изравни и ще настъпи криза “, предизвестява Ханке. „ И това ще стане в някакъв миг от този прозорец от шест до осемнадесет месеца. Имайте поради, че растежът на М2 стигна до нула през април, тъй че времевата рамка на рецесията в този момент е сред октомври 2022 и октомври 2023 година. “ Но банковото кредитиране, което е позитивна противодействаща мощ, понижава през последните месеци. Да кажем, че това продължи. „ В този случай паричното предложение ще стане негативно. Вместо мека криза в добавка към нулевия растеж на М2, ще имаме криза доста по-скоро, и доста по-тежка “, отбелязва Ханке. „ Политиките на Фед са поначало неприятни, само че това, което ги прави още по-лоши, е незнайната реакция на банковата система по отношение на увеличение на лихвения % по федералните фондове, и дали това ще докара до стесняване на банковите заеми, което може да утежни и да удължи рецесията. “
Както знаем от монетаристичния канон, високата инфлация ще господства през 2023 година, заради което може също по този начин да се окажем заклещени както в дълбока криза, по този начин и в възходящ показател на потребителските цени през цялата 2023 година, в случай че банките се отдръпват. Това е сюжетът на стагфлацията, от който всички, в това число и чиновниците на Фед, се опасяват. Но, както показва Ханке, самите Фед ни насочват към това спешно кацане.
И за Ханке това е някаква самоубийствена задача.
Огромното му предпочитание е да види, че Фед слагат паричния висотомер на командното табло, следят го деликатно като пътеводна звезда и нежно ръководят контрола, с цел да изравнят крилата на стопанската система. Това би направил положителният водач. Но съгласно Стив Ханке ние просто нямаме подобен.
------
Запознайте се с обикалящия света „ лекар на парите “, който е помагал за преборването на инфлации по целия свят и е уверен, че Федералният запас проваля работите тук в Съединени американски щати
Шон Тъли, 
 

Ако смятате, че Съединените щати претърпяват стопански трус, говорете със Стив Ханке за Сърбия през 1999 година.
Икономистът пътува до Черна гора, която тогава дружно със Сърбия към момента е част от Федеративната република Югославия, ръководена от пословичния деспот Слободан Милошевич. Поставен на позицията на държавен консултант с сан на министър, Ханке поучава президента на Черна гора Мило Джуканович да размени югославския динар с немската марка. Джуканович последва проекта на Ханке – ход, който слага Черна гора на пътя към самостоятелност. Динарът безусловно изчезва от обращение, което вбесява Милошевич.
Югославският министър на информацията популяризира налудничави обвинявания, че Ханке управлява група за контрабанда, наводняваща Сърбия с подправени динари, последвани от спомагателни обвинявания, че е френски скришен сътрудник, управляващ ударен отряд с името „ Спайдър “, имащ за цел да убие Милошевич. Не е ясно дали Милошевич желае да сътвори ужасяваща комедия на парадокса, с цел да попречи на валутния гамбит, или в действителност изпраща сътрудници, с цел да отстрани Ханке – на който президентът на Черна гора умно назначава втори отряд охранители. „ Работата беше сериозна “, спомня си Ханке. „ Милошевич беше толкоз сърдит, че беше струпал танковете си на границата с Черна гора, с включени мотори. “ Преминаването към ултрасолидната немска марка разрешава на Черна гора да избяга от хроничната суперинфлация на югославския динар. Днес еврото е държавна парична единица в Черна гора, гарантирайки, че заплатите на жителите ѝ ще запазят покупателната си мощ.
Подвизи от този вид печелят на Ханке, който в този момент е професор по приложна стопанска система в Университета Джонс Хопкинс, прозвището „ лекар на парите “. Но парадоксално, макар че е помагал за отслабването на инфлации по целия свят, възгледите на Ханке са съвсем напълно извадени от главната линия на държание в Съединените щати през 2022 година.
С една дума, Ханке е монетарист.
Монетаризмът учи, че големият скок на паричното предложение в последна сметка задейства скок на инфлацията. Ханке постоянно цитира мантрата на Милтън Фридман, именитият монетарист, който сложи теорията за четирибуквената формула, MV=PQ, на калифорнийския регистрационен номер на аления си Кадилак: „ Инфлацията постоянно и на всички места е паричен феномен, по подобен метод, че може да бъде създадена, единствено когато количеството пари се усилва по-бързо от производството. “
От началото на 2020 година до към март тази година банките отпускаха заеми с бърз темп за всичко – от ипотеки до кредитни карти – а Фед прибавиха над 4 трилиона към своя баланс, купувайки облигации, подплатявайки портфейлите на потребителите и изпращайки прекалено много долари против прекомерно малко артикули. Между двата източника паричното предложение нарастна до 6,3 трилиона, или повече от 40%, при годишен растеж от почти 16 %. Това, което докара на Съединените щати инфлация от над 8%, беше експлоадирането на М2. По калкулации на Ханке, има 3 трилиона непотребни долари, които към момента плуват в препълнената парична „ вана “ и остатъкът, който ще се излее под формата на инфлация, ще държи равнищата на цените нараснали и през 2024 година.
Днес количествената доктрина на монетаризма за парите не е на мода, меко казано. Ханке е един от относително дребното ѝ последователи в университетските кръгове, а в настоящия интервал на новостартираща инфлация както Белият дом, по този начин и Федералният запас настояват, че растежа на паричното предложение няма роля в пораждането на казуса, и не преглеждат опцията правилното ръководене на М2 – необятната мярка за парите на Фед – като метод той да бъде поправен. Досието му от провали, споделя Ханке, демонстрира, че „ Фед просто търи инфлацията на неверното място “.
Дългото странствуване на Ханке от фермер от Айова до асистент на държавните управления в ръководството на стопанските системи по целия свят, хвърля светлина освен върху доста неприятното развиване на нещата, само че и върху това, което държавните управления би трябвало да създадат, с цел да върнат стопанските системи си на правилния път.
От фермерството до търговията
Ханке е невероятна комбинация от здравомислещ академик и екшън воин. Отраснал на 40 акра гори в селските региони на Айова, като тийнеджър е садил царевица и соя, пластил е сено, чистил е свинарници, в които са се раждали прасенца, строил е зърнени силози, а също по този начин е топил и отливал оловни шрифтове в печатници. Това е преди да приключи образованието си за полагане на асфалт върху новопостроени автомагистрали. „ Имал съм повече работи, в сравнение с можете да преброите и поради сегашните държавни правила, през днешния ден те щяха да са противозаконни, тъй като бях невръстен. “
Ханке развива началния си нюх към пазара в яйцефермата на дядо си. „ Той имаше огромна плантация в Айова. Яйцата се събираха, сортираха, подреждаха се в щайги и се слагаха в хладилници, преди да бъдат изпратени за Ню Йорк или Бостън “, спомня си Ханке. „ За да отстрани съмненията в цените, той продаваше яйцата „ напред “ на Чикагския стоков пазар “. Ханке е удивен от това, че пазарът, който предлага протекция на дядо му, също крие и сексапил за огромна облага за поемащите риск, които стоят от другата страна на транзакциите. Той отваря първата си комерсиална сметка, спекулирайки със соя на 14-годишна възраст и от този момент не стопира да търгува.
На 17 години Ханке се записва в университета в Колорадо и година след завършването си, през 1964та, се записва в докторската стратегия по стопанска система. Докато работи по доктората си, Ханке стартира спомагателна работа като учител на цялостно работно време в влиятелното Минно учебно заведение на Колорадо, оценено през днешния ден като една от топ университетските институции в сферата от Mining.com. По това време учебното заведение предлага дипломи в областите на минното дело, металургията, нефтодобива и геоинженерството, само че има единствено един главен курс по стопанска система, който Ханке води. Той бързо създава нови часове по стопанска система на нефтодобива и минералодобива, в процеса на които получава еквивалента на още една научна тапия по тези дисциплини. „ Запознах се с всички известни минни и нефтени икономисти по света “, споделя той. Потапянето в механизмите на нефтения пазар ще го насочва в залозите против ОПЕК години по-късно.
Въпреки че единствено дребна част от контингента на университета в Колорадо е на свободния пазар, един от обичаните професори на Ханке постоянно може да бъде забелязан с тишърт с надписа: „ Адам Смит беше прав – предай нататък. “ Две посоки на мисълта пленяват Ханке – първото е монетаризмът, поддържан от Ървинг Фишър от Йейл и от ментора на Ханке Милтън Фридман, а второто е Австрийската икономическа школа, която е фокусирана върху проучването на пазарите и е последовател на стопанските системи на свободния пазар. Той приветства австрийския метод поради прагматизма му. „ Той е макро и микроикономика, както и интернационална “, споделя Ханке. „ Покрива всичко. Той ти дава инструментите да забележиш неправилното ценообразуване на стоковите и другите пазари. Не е някаква измислена доктрина от друга планета. “
За Ханке съчетанието сред монетаризма и Австрийската школа е съблазнително със своята предвидливост, с помощта на която можеш да откриваш балоните: „ Монетаризмът и Австрийската школа споделят едно и също за цените на активите. Инжектираш доста пари в системата и един до девет месеца по-късно цените на суровините, стоките, къщите, или други активи отиват нагоре. “, изяснява Ханке. Това е рационално пояснение за това по какъв начин прекалено много пари могат да докарат цените на активите до ирационални висоти, надалеч оттатък тяхната съществена стойност, където балонът е жертван да се спука.
Като студент Ханке претърпява още един преломен миг, посещавайки серия от лекции в Университета във Вирджиния, при един от неговите професори, Уорън Нютър. „ Обширното проучване на Нютър доказваше, че видимо огромните стопански числа, оповестявани от Съюз на съветските социалистически републики, са чиста небивалица, обратно на това, което про-правителствените огромни икономисти, като Джон Кенет Гълбрайт, говореха “, спомня си Ханке.
Той споделя, че лоялността му към монетаризма и Австрийската школа се корени във вярата му в класическия демократизъм – водеща флософия, която той и парижката му брачна половинка Лилиан са изследвали в продължение на дълги години. „ Тя се основава три стълба “, отбелязва Ханке. „ Свободни пазари, малко държавно управление, частна собственност. Аз избрах стопанска система, съвместима с тези три стълба. “
През 1985 година Ханке ползва правилата на Австрийската школа, с цел да завоюва огромна сума на енергийния пазар. Тази опция поражда след един обяд, на който той се сприятелява с Албърт Фридберг, един от най-големите търговци на първични материали и валути в света и създател на Friedberg Mercantile Group – хеджфонд в Торонто, в който Ханке сега работи като почетен ръководител. Фридберг също е ревнив почитател на Австрийската школа. Скоро след тази съдбовна среща, Ханке става глвен икономист на Фридберг. „ Благодарение на Австрийските правила Фридберг има невероятната дарба да мери температурата на пазарите и да вижда опциите, предоставени от неправилното ценообразуване “, отбелязва Ханке.
Докато работи в допълнение като основен икономист на хеджфонд, Ханке употребява прозренията си от Австрийската школа и е в положение да планува идващия колапс на ОПЕК. На 17 ноември 1985 година Ханке е един от първите, предсказали взривяването, като написа в Коментарите за суровините и валутите на Фридберг: „ Нашите разбори са мощно в интерес на продължителна меча позиция по отношение на суровия нефт. “ Какъв е анализът на Ханке? Просто казано, по това време спот цената на петрола е доста по-висока от форуърд цената. И както се споделя, пазарът е „ обратно “. Това подсказва, че всеобщият дефицит на ресурси и потенциал ще увеличи цените.
Но Ханке вижда абсурд. Привидният „ дефицит “ е изкуствено основан от ОПЕК. В реалност Саудитска Арабия има доста непотребен потенциал. В последна сметка, твърди Ханке, саудитците ще употребяват своя непотребен потенциал, с цел да санкционират членовете на ОПЕК, които мамят за квотите си, както и производителите отвън ОПЕК. Така цените ще потънат под 10$ за барел.
Ханке и Фридберг заемат къси позиции във всяко отношение както на Нюйоркския, по този начин и на Лондонския пазари. Допълнително заемат къса позиция на саудитския риал и на кувейтския динар. От ноември 1985 до юли 1986 година ОПЕК се разпада и цената на нефта пада от към 30$ за барел до 9,25$ за барел. Всички залози на Фридберг се изплащат и всички негови клиенти получават солидна облага.
През 1992 г.Ханке още веднъж прави огромен
залог за Фридберг, този път на валутните пазари. Европейската парична система „ заковава “ националните валути на 12 членове за дойче марката, с тесни граници на обменните курсове. Ханке се досеща, че макар скорошното усъвършенстване, Франция нормално страда от по-големи структурни ограничавания, по-високи цени на труда и по-висока инфлация, спрямо Германия и се нуждае от доста по-евтина валута, с цел да провокира съседката си. Той счита, че изкуствената поддръжка от Европейската парична система е направила франка сензитивно надценен. Действително, задържането на франка в наставления обменен курс на системата се оказва извънредно скъпо за Франция и Германия. В последна сметка пазарните сили ще строшат цената му, планува Ханке.
И по този начин, той подбутва тези сили напред, като заема огромни спекулативни позиции против франка. През юли 1992 година натискът за продажба от Фридбърг и други участници с къси позиции провокира срив на френската валута. Към август диапазонът на обменните курсове е уголемен, мощно намалявайки позволената долна граница на франка против дойче марката и забивайки още един удар в интерес на Ханке и Фридберг. „ Нашата позиция оказа помощ за строшаването на гръбнака на мощния франк “, споделя Ханке.
На какво залага той в този момент? На дълги позиции в литий – основен детайл за батериите за електрически коли. През последната година литиевите акумулатори са с 276% растеж.
„ Докторът на парите “ пътува по света
През 1981 и 82 година Ханке служи като старши икономист в Съвета на икономическите съветници на президента Рейгън. В тази си роля той създава огромен проект за продажба на федерална земя на частни притежатели, който е подсилен от Рейгън. Както написа президентът в обръщението си във връзка бюджета, направено през февруари 1982 година, „ През идващите три години ние ще спестим 9 милиарда $, като изхвърлим тази ненужна благосъстоятелност, а в същото време изцяло ще защитим и запазим нашите национални паркове, гори, диви местности и живописни региони. “ В последна сметка проектът не съумява да се реализира – Ханке съжалява, че планът е „ типичен случай на провалено от държавното управление осъществяване “. Но той има заслугата за предлагането за основаване на неологизма – думата „ приватизирам “, френски израз, който Ханке употребява по предложение на френската си брачна половинка Лилиан. „ Преди аз да го употребявам, терминът не се беше появил даже в Webster! “, споделя той. Така че, по мнението на Ханке, единственият сполучлив аспект на приватизационната стратегия на Рейгън е мотивирането на Ханке да лобира пред речника Merriam-Webster, което в последна сметка дава резуктат и думата е вписана през 1983 година в деветото издание на речника.
Но в публичния живот основната задача на Ханке е да работи като световен лекар на парите. Неговата компетентност: съветване на страни, страдащи от хиперинфлация по отношение на установяването на постоянен паричен режим. Неговото решение: валутен ръб, който емитира вътрешна валута, която се търгува свободно по закрепен обменен курс, закрепена към валута-котва, като да вземем за пример $ или дойче марката. Или доларизация, което включва подмяна на вътрешната валута с американския $.
Първата опция идва през 1991 година. Ханке си спомня: „ Тогава Аржентина одобри система за конвертируемост. Въпреки че това не е класическата система на валутен ръб, тя беше задоволителна, с цел да смаже неотложно удивителната трицифрена инфлация от 2,314 % “. След това е Естония през 1992 година, където Ханке основава валутен ръб, заменяйки хиперинфлиращата съветска рубла с новоиздадената естонска крона. Това е билет за определяне на лична естонска валута и обезпечава постоянни цени за жителите на страната. През 1994 година Ханке има сан на министър в Латвия, където основава и вкарва система на валутен ръб, който донася сполучлива фискална дисциплинираност в естонската съседка. През 1997 година Ханке стопира вилнеещата хиперинфлация и банковата рецесия в България, инсталирайки валутен ръб. Накрая, още веднъж в 1997 година, Ханке оказва помощ за въвеждането на валутен ръб в Босна и Херцеговина – страна толкоз неотдавна излязла от революция, че миризмата на барут към момента витае във въздуха.
Докторът на парите прави още доста паметни визити по домовете. Според Ханке, опитът за промяна в Албания е халюцинационен. „ Цялата страна притежаваше единствено няколко коли. Повечето бяха мерецедеси и нямаха регистрационни номера. Това се промени доста бързо, когато албанските мафиоти започнаха да крадат коли из цяла Европа “, спомня си той. Колкото до заместител премиер-министъра, който Ханке поучава, „ той беше цялостен със забележителни хрумвания, само че беше цялостна покруса като админ. “ Той посреща икономиста в кабинета си със запасан на колана револвер, изправен пред портрета на родената в Албания Майка Тереза. „ Той и други водачи след това шокираха управляващите в Европейски Съюз като се появиха на летището в Брюксел, запасани с ножове! “, удивлява се Ханке. Албанците признават приноса на Ханке в представянето им пред високопоставените и могъщите както на Балканите, по този начин и в Европа, обявявайки го за рицар на Ордена на Флага, макар че те не престават без валутен ръб.
В 1994 година, скоро откакто Казахстан придобива самостоятелност, президентът Нурсултан Назърбаев кани Ханке в Алма-Ата и го назначава за собствен консултант. Неговата задача е да вкара валутен ръб, с цел да стабилизира локалното тенге. Според Ханке усилието приключва с неуспех, тъй като „ Москва не желае крепко тенге. В оня момента руснаците избраха едва, несигурно тенге и комшия, който не стои крепко на краката си. “
Четири години по-късно Ханке попада в клопката на своята най-противоречива валутна случка. Индонезийският мощен на деня Сухарто ангажира Ханке като „ специфичен консултант “, с цел да сътвори проект за постоянна рупия – валутата се срутва, откакто Сухарто е последвал съвета на МВФ да я остави да „ плава “ на свободния пазар. Ханке заговорничи със Сухарто вечер след вечер в дребна бърлога в неговата частна резиденция, като предлага „ типичен валутен ръб, при който рупията ще бъде изцяло конвертируема по отношение на и подкрепена от щатския $ с закрепен обменен курс. “ Сухарто поддържа концепцията. Когато новината излиза на другия ден, рупията скача с 28% по отношение на $. Сухарто му споделя, че революционната концепция го е трансформирала в „ белязан човек “ за политическите му съперници и отделя огромна част от защитата си, с цел да защищити икономиста и жена му.
Администрацията на Клинтън и МВФ не харесват концепцията, тъй като постоянна рупия може да помогне за задържането на Сухарто на власт, а те желаят той да си отиде. Според Ханке, Клинтън споделя на Сухарто, че в случай че последва концепцията на Ханке за валутен ръб, индонезийският водач ще би трябвало да се откаже от 43 милиарда задгранична помощ. Сухарто се огъва и слабата рупия разрушава стопанската система, което спомага за махането на Сухарто няколко месеца по-късно.
Ханке съумява да реализира голям триумф в Еквадор. През 2000 година той е консултант на финансовия министър, препоръчвайки му да размени националната сукра с $. Еквадор прави промяната по-късно същата година, ставайки първата латиноамериканска страна, която се доларизира, един век след Панама. Ел Салвадор последва образеца година по-късно. През последните две години Еквадор се радва на едно от най-ниските равнища на инфлация в света.
По пътя Ханке открива близки връзки с едни от най-влиятелните икономисти в последно време. Един от околните му сътрудници е Сър Алан Уолтър, който основава приватизацията на Маргарет Тачър и акцията за дерегулация, която съживява Британия през 80те години. „ Бл

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР