Стефан Сабрутев заяви, че на първо място сред приоритетите е

...
Стефан Сабрутев заяви, че на първо място сред приоритетите е
Коментари Харесай

Новият областен на Смолян: Започва ремонт на три важни пътни...

Стефан Сабрутев съобщи, че преди всичко измежду целите е образуване на почтени и транспарантни избори

" От понеделник политическият екип на Областна администрация – Смолян е в цялостен състав. Заместник-областните шефове са Младен Исаев от Девин и Андрей Кадишев от Баните. Младен Исаев дава отговор за ресорите на спорта, юношески действия, обучение, просвета, опазване на здравето, просвета, обществени действия, безработица, земеделие, гори и екология. Ресорите на Андрей Кадишев са туризъм, етнически и демографски въпроси, отбрана на потребителите, административно и осведомително обслужване, публичен ред и предварителна защита на корупцията, превоз, известия и енергетика “. Това съобщи на първия си брифинг регионалният шеф на Смолян Стефан Сабрутев.

По думите му, главните цели като регионален екип, са им сложени от Министерски съвет и преди всичко те са образуване на почтени и транспарантни избори. „ Надявам се, че ще успеем да се оправим с тази задача, има доста работа, почнали сме с организационната работа. Финансирането от страната за обезпечаването на изборите е обезпечено и то е в размер на общо 308 000 лева за десетте общини в област Смолян. Средствата са разпределени на база секциите и броя на популацията, като не включват възнаграждение на членовете на комисии, което се прави до седмица след провеждането на изборите. Във връзка с пандемията от Ковид 19, страната е отпуснала още 44 000 лева които са съразмерно разпределени за дезинфектанти, маски и други “, сподели Сабрутев. Той добави, че остава работа по организация, транспортиране, предпазване на машини и бюлетини и провеждането на самите избори.

Областната администрация трябвало да се погрижи и за други предпочитани задания в идващите месец и половина-два. „ Основната задача е довеждане докрай на строителството на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем – Ксанти “. Строителството напредва и се работи интензивно. Имам терзания за забавяния в някои осъществявания на строителни работи, като множеството са субективни, има и едно обективно закъснение. В общи линии препоръчахме да удвоят работните смени, защото работят на 10-часов работен ден, а обектът би трябвало да завърши по контракт на 11 юли и периода би трябвало да се съблюдава “, изясни Сабрутев. „ Проблем е глоба наложена на регионална администрация от Министерство на регионалното развитие на стойност 5 % от общите строително-монтажни работи и обща сума на надзорната компания. Наложена е по тази причина, че публичната поръчка е извършена по този начин, че е ориентирана към избран реализатор, а останалите са дисквалифицирани заради високи заложени условия. Санкцията на стойност към 1 млн. лева е дупка в плана и тези пари ще би трябвало да се търсят от Министерски съвет. Иначе планът се движи добре, само че периодите би трябвало да се спазят. Неколкократно е увеличаван срокът на строителството, упълномощил съм инспекция на цялата документи за увеличение на периодите “, съобщи още Сабрутев.

Сред другите задания са плановете за настоящ ремонт и поддръжка, в който има заложени и контрактувани обекти за общо 74 176 713 лева с Данък добавена стойност на територията на региона. „ Те са за предпазен ремонт на пътя Средногорци – Рудозем, от който 85 % са осъществени, пътят Стояново – Бял Извор – Падина – Неделино е за над 8 млн. лева, като 6 % има осъществяване по него. Другият ремонт е на път Соколовци – Баните, който е 41 км и е с най-висока стойност 45 358 438 лева Следващият път е Търън – Средногорци – Стояново – Ардино за малко над 1,6 млн. лева, който е на 13 % изпълнен. Завършен е пътят Загражден – Давидково – Оряховец, който е на стойност 1 848 470 лева Пътят Чуреково – Михалково е за 185 000 лева и работата по него все още е на 34 %. Следващият път, очакван за ремонт е Първенец – Лилеково – Чуреково, който не е почнал “, изясни Сабрутев. Договорът за ремонт и поддръжка на тези пътища е с компанията, която дава отговор за това на територията на област Смолян.

Сабрутев уточни, че на среща със зам.-министъра на районното развиване е получил увещание, че през идната седмица стартира ремонта на входната артерия на Девин за 2 244 000 лева и на пътя Рудозем – Елховец – Пловдивци, който е на стойност 12 970 012 лева, както и на най-голямата права Соколовци – Баните.

Сабрутев добави, че се търсят средства за ремонт на пътя от Смолян за Рудозем, през връх Средногорец, поискано е и финансиране за обходния път на Чепеларе. По отношение на свлачището на основния път Смолян - Мадан, на разклона за село Тикале, регионалният шеф уточни, че нещата там са на стадий планиране, като свлачището край Смолян е едно от
дребното в страната, за които има най-малко план.

Сабрутев съобщи, че е провел среща с поданици на Смолян, които са изразили недоволството си от работата по водния цикъл на града и неудобствата, които той основава. За това има най-вече тъжби от встъпването му в служба.

Той уточни също, че ще извършат проверка на всички публични поръчки и всички средства, които са се разплащали от Областна администрация – Смолян досега.

Първото нещо, което направил при заемането на поста, е да приключи контракта с компанията, която била наета да почиства постройката на регионалната администрация. Той не загатна името й.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР