Стефан Богданов е изключителна фигура в комунистическата партия и безпрецедентна,

...
Стефан Богданов е изключителна фигура в комунистическата партия и безпрецедентна,
Коментари Харесай

За книгата “Червеният терор без маска“ и кой е Стефан Богданов

Стефан Богданов е изключителна фигура в комунистическата партия и невиждана, тъй като той е единственият почитан член на компартията, който по едно и също време е и руски сътрудник и който оставя мемоари, писани по време на тоталитарния интервал “, сподели пред БНР журналистът Христо Христов.
Изказването му е във връзка книгата, основана дружно с Петър Богданов - “Червеният гнет без маска. Спомени, записи и диалози от, със и за руския сътрудник, болшевик, шеф в Държавна сигурност и по едно и също време с това политически пандизчия и отстъпник Стефан Богданов ”.

" Книгата не съдържа единствено неговите мемоари / на Стефан Богданов - бел.ред./. За първи път човек от комунистическо семейство, правоприемник на директна жертва , си разрешава да разкрие дълбочинана на репресията, изипитало цялото семейство - това е доктор Петър Богданов. Две разтърсващи истории са разказани от него в книгата... ", сподели още Христов.

„ Решението за книгата не беше мъчно. Аз чаках десетки години някой да се занимае съществено с този интервал от историята на България.  В лицето на Христо Христов открих заслужен човек и публицист, дружно да се обърнем към тези черни страници от историята на страната и на нашето семейство в частност “, уточни пред БНР доктор Петър Богданов, наследник на Стефан Богданов. Той живее в Германия от средата на 80 - те години.

" Неговите другари му споделяха постоянно - Стефане, ти си постоянно бил вътрешната съпротива...Той излезе от партията чак след самоубийството на майка ми ...Защото той тогава разбра, че всичко е било на вятъра...Като го изключиха от партията за повторно, аз му споделих - Най-после си там, където би трябвало да бъдеш... ", спомни си още доктор Петър Богданов.

Изследването от Петър Богданов и Христо Христов съдържа удостоверение от първо лице за терора и насилието посредством, които Българска комунистическа партия е управлявала България след 9 септември 1944 година

Повечето свидетелства на съвременници на тоталитарната система в България от интервала след края на Втората международна война се появяват едвам след нейния провал, когато страхът от нови репресии върху самите жертви или техните близки последователно изчезва. Малцина са тези, осмелили се да запишат своите мемоари по време на самия режим, а на пръстите на едната ръка се броят създателите, които, преди да бъдат хвърлени в месомелачката на насилието на комунистическата партия, са нейни правилни фрагменти.

Три десетилетия след краха на комунистическия режим в България огромното издание съдържа както разтърсващия спомен „ Две смърти няма, а без една не може “ на Стефан Богданов – някогашен комунистически функционер, трансформирал се в жертва на режима, по този начин и спомагателни текстове на сина му Петър Богданов и откривателя Христо Христов.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР