Ставката от 9% ДДС да бъде запазена за ресторантьорите и

...
Ставката от 9% ДДС да бъде запазена за ресторантьорите и
Коментари Харесай

Туристическият сектор иска вицепремиер в новия кабинет

Ставката от 9% Данък добавена стойност да бъде непокътната за ресторантьорите и туроператорите и през 2022 година Това е предпочитание № 1 на тази част от туристическия бранш, която през 2020 година поради корона-кризата също се снабди с по-ниско облагане, което обаче е краткотрайно до края на тази година. 

Днес " Продължаваме промяната " ще организира договаряния с Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България по тематиката " Туризъм " и браншовите организации избързаха да разгласят в разнообразни мнения какви са упованията им от новата власт.

" През огромна част от последната година бранш Ресторантьорство беше затворен и не можеше се възползва от пониженото Данък добавена стойност, защото не генерираше доходи. През останалата част от времето работеше със съществени ограничавания ", това оповестиха от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

Според тях мярката за опазване на заетостта 60/40 би трябвало да се върне към остарелия й вид, при който поддръжка се получаваше при потвърден спад на оборота от 20% спрямо 2019 година " При сегашния вид на мярката с 30 или 40% спад в оборота спрямо 2019 година, това на процедура означава фалит на фона на увеличените цени на тока и всичко останало ", показват от двете организации.

Ресторантьорите желаят антикризисните заеми, обезпечени от страната, да се дават непосредствено от ББР под надзора на Министерството на стопанската система. Причината е, че в момента комерсиалните банки-посредници отхвърлят да работят със заведения, които считат за високорискови.

За следващ път браншът упорства за безвъзмездни бързи тестове за COVID-19, като разноските за тях можело да се поемат от специфична европейска стратегия.

От Алианса на туристическата промишленост в България (АТИБ) настояват четирите политически сили да изпълнят обещанието си преди изборите и да разгласят туризмът за предпочитан бранш за стопанската система ни. За задачата те чакат да бъде направена и цялостна стратегия за подпомагането на най-пострадалия от корона-кризата бранш.

За по-добрата взаимна работа и съгласуваност на политиките на другите министерства е необходимо да бъде назначен консултант по туризма в Министерски съвет и той да има достъп до всички оферти за нормативни промени, които засягат туристическия бранш, оферират още от АТИБ. От Алианса даже считат, че министърът на туризма би трябвало да е вицепремиер.

А с цел да се утвърди България като целогодишна туристическа дестинация, с изключение на мощно министерство е нужен и сериозен бюджет. Според сектора парите за национална туристическа реклама би трябвало да са най-малко 1% от приходите от туризъм в страната. Тези средства обаче би трябвало да се разходват дейно, като се ръководят от съвет с присъединяване на сектора. Конкретно предложение за дейно потребление на бюджета за национална реклама е от него да бъдат предоставяни на туроператори от 10 до 15 евро за всеки турист, който са довели в страната, без значение с какъв превоз. 

От сектора упорстват най-сетне да бъдат въведени електронни визи за непознатите туристи и даже страната да поеме 50% от цената на издаваните входящи визи за гостите от основни пазари.

От АТИБ приканват четирите партии да повдигнат за министър на туризма " човек от практиката, специалист, който може да води диалози на равнище министри и да дава съответните гаранции и доводи, че страната ни е освен отлична туристическа дестинация, само че и безвредна ". От алианса напомнят, че всичките ни конкурентни дестинации освен имат министерства, само че и те са ръководени от хора, които съумяват да пазят ползите на представителите на бранша както на вътрешната, по този начин и на интернационалната политическа сцена.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР