Става все по-евтино да се разполагат слънчеви панели на покрива,

...
Става все по-евтино да се разполагат слънчеви панели на покрива,
Коментари Харесай

Специална слънчева боя произвежда енергия

Става все по-евтино да се разполагат слънчеви панели на покрива, с цел да се създава електрическа енергия. Скоро обаче, тази технология може да се окаже остаряла и даже неефективна. Нова технология за добиването на евтина и чиста сила беше открита: единствено ще би трябвало да нанесете пласт специфична багра.

Изследователи от Кралския софтуерен институт в Мелбърн създадоха тази слънчева багра , която има свойството да извлича водните пари от въздуха и да ги разделя на О2 и водород като употребява силата на слънцето. Водородът може да се складира и по-късно да се употребява като зелена сила.

Водородът е едно от най-чистите горива, тъй като след изгарянето му остава единствено вода “, споделя един от изобретателите от Мелбърн, Торбен Динеке. Той може да се употребява в система за горивни кафези или непосредствено да се изгаря. Първите коли работещи с водородни мотори с горивни кафези към този момент се движат по света.

Новата багра съдържа съставен елемент от нещо като гел от силициев диоксид – синтетичен молибденов сулфид, който освен всмуква влагата от околния въздух, само че и може да провокира химична реакция, която разделя водните молекули на атоми О2 и водород.

Технологията е извънредно скъпа, тъй като създаваният водород не е получен от изкопаеми горива, нито за неговото произвеждане е необходим непрекъснат приток на чиста вода. Новата технология изключва потреблението на течаща вода. Вместо това слънчевата багра хваща влагата от околния въздух.

Практически новата багра може да се нанесе на всяка повърхнина в допир с водни пари. Тя работи даже при изпаряването на солена, морска вода. Това разрешава новата технология да се употребява в сухи и топли региони, намиращи се обаче наоколо до море.

Произвежданият от слънчевата багра водород може да бъде част от по-големи комплекси за произвеждане на зелена сила, дружно със слънчеви панели и ветрогенератори.

Следващата стъпка е създаването на технология за складирането на отделения водород и запазването му за нужното време, до момента в който бъде употребен за отопление, изстудяване или други енергийни цели.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР