Става въпрос за злоупотреби с помощи по време на COVID-пандемията

...
Става въпрос за злоупотреби с помощи по време на COVID-пандемията
Коментари Харесай

Европрокурори на Кьовеши обискират хотели в наш ски курорт за измама за 220 000 евро

Става въпрос за злоупотреби с помощи по време на COVID-пандемията - парите за чиновниците били прибрани назад от работодателя им
Европейски прокурори правят обиски в наш ски курорт поради машинация с евросредства.

От Европейската прокуратура оповестиха, че нейни представители в София обискират два хотела по следствие за машинация с помощи, предоставени около отминалата COVID-пандемия, осведоми Българска телеграфна агенция.

Не се оповестява в кой курорт е прокурорската акция на подчинените на Лаура Кьовеши. 

През 2020 година и 2021 година разследваното сдружение е получило 220 000 евро от Европейския обществен фонд по три оперативни стратегии. Помощите бяха предопределени за компенсации за чиновниците поради прекъсването на активността при налагането на ограничавания за придвижването на жителите, се отбелязва в известието.

Има подозрения, че работодателят е изискал някои от чиновниците да върнат част от получените компенсации и че от тяхно име са били подправени документи.

По случая са били получени данни от ДАНС, а обиските тази заран са били осъществени от чиновници на Главна дирекция " Национална полиция ", се добавя в известието на европрокуратурата.

Само преди ден стана ясно, че Европейската прокуратура в София е повдигнала обвинявания против обвинен за машинация със аграрни дотации в България. По случая са били тествани планове, напълно финансирани с европейски средства.

Според обвиняването през януари 2020 година обвиненият е кандидатствал от името на три разнообразни компании пред Държавен фонд " Земеделие " в Пловдив за помощ за развъждане на зеленчуци. Той е изискал да му бъдат изплатени 190 000 евро с няколко документа, в които са открити разминавания. Ако бъде приет за отговорен, обвиненият може да бъде наказан на затвор до шест години и санкция до 5000 евро.

До този миг у нас доминират евроразследванията на злоупотреби с европейски пари в земеделието. През ноември предходната година европрокурорите направиха обиски по следствие за допустима корист с европейски средства по план за ремонт на общинска пътна мрежа в община Бойчиновци. Ставаше въпрос за обекти на компании от сферата на строителството, както и за административни офиси на община Бойчиновци. Беше конфискувана документи и разпитани очевидци. В този случай дейностите на прокурорите на Кьовеши във връзка с локалната власт бяха свързани с програмата на Европейски Съюз за развиване на селските региони и контракт на общината с Държавна фирма " Земеделие " на стойност 2,6 млн. евро.

През септември 2023 година пък бяха арестувани трима души още веднъж във връзка със злоупотреби с евросредства още веднъж в земеделския бранш. Уличеният за началник на проведената незаконна група е бил акредитиран от подставени лица да работи като техен представител пред Държавен фонд " Земеделие " и пред банките, като по този метод е да получавал средства от Европейски Съюз и цялостен надзор върху плановете.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР