Става въпрос за сериозни крачки напред към диверсификацията на доставките

...
Става въпрос за сериозни крачки напред към диверсификацията на доставките
Коментари Харесай

Мартин Владимиров: Диверсифицираме газовите доставки откъм маршрути, но дали не купуваме руски газ?

Става въпрос за съществени крачки напред към диверсификацията на доставките на природен газ за България от позиция на маршрутите, само че не излиза наяве от кое място тъкмо ще идват новите количества природен газ и дали не става въпрос за нова скица за ходатайство за закупуване на съветски природен газ за България през нови канали.
Това мнение изрази в изявление за БНР Мартин Владимиров, шеф на стратегия " Енергетика и климат " в Центъра за проучване на демокрацията.

Турската национална компания " Боташ " е монополист на турския пазар и един от главните клиенти на " Газпром ", " сега може би най-големият клиент на " Газпром " в света ", уточни той.

" От съглашението не излиза наяве какво тъкмо ще се случва. Става по-скоро ясно, че ще купуваме газ от " Боташ ", т.е. ще разчитаме на турската компания да договаря количества с трети страни или да употребява от микса си, който е доста разнороден. "

" Не би трябвало да се не помнят сериозните връзки, които има " Боташ " с " Газпром " и опцията " Боташ " да бъде употребен като заслон за доставки на съветски газ в България ", сподели още Владимиров.

Освен интерконектора и терминала на Ревитуса, третият ни източник ще бъде Турция, означи специалистът.

" Въпросът е какви ще са пазарните условия и дали не се опитваме да продължим съветската ни взаимозависимост. "

От пазарна позиция най-ефективно е " Булгаргаз " сама да закупува количествата, които са ѝ нужни, на терминалите за полутечен газ в района. Това на този стадий обаче не е допустимо, разясни Мартин Владимиров в предаването " Преди всички " по БНР.

" Става въпрос за една олигополна сделка сред огромните играчи в района. Най-големите играчи на пазара преобладават слотовете за доставка на природен газ и не разрешават на по-малки играчи да се включат в търговията. "

Вече нямаме дълготраен контракт с " Газпром ", само че по този начин и не си осигурихме нов дълготраен контракт, да вземем за пример за доставка на полутечен природен газ, означи той.

Относно петролопровода Бургас - Александруполис специалистът съобщи, че " концепцията е малко странна ".

" Този план не е бил стопански изискан в никакъв случай. През годините са оставали подозрения, че се употребява като метод за преразпределение на средства към олигархични мрежи, свързани с Русия. Проектната компания продължава да съществува и генерира разноски под формата на заплати, макар че не прави никакви действия. Не е ясно за какво, в случай, че " Лукойл - Нефтохим " има достъп до морски импорт на недопечен петрол, би трябвало да се строи нов водопровод, което води екологични опасности и ще оскъпи вноса на недопечен петрол. По-разумно е незабавно да се премине към импорт на недопечен петрол от неруски дестинации по море. "

Според Владимиров това по-скоро е " средство за туптене на топката – да покажем, че вършим нещо, с цел да диверсифицираме доставките на недопечен петрол ".

" Аз допускам, че това няма да се случи въобще и 2025 година ще се търси нова пролонгация, или в случай че не се търси нова пролонгация, " Лукойл " просто ще затвори производството си на горива в България. "

Очаква се огромна част от страните членки на Европейски Съюз да изискат преразглеждането на националните си проекти за възобновяване и резистентност в границите на самодейността Repower EU за понижаване на европейската взаимозависимост от вносни изкопаеми горива от Русия, акцентира Мартин Владимиров.

По думите му, по тази самодейност страната ни може да дефинира планове за ускорение на декарбонизацията на българската стопанска система.

" Отварянето на националния проект значи и диалог за бъдещето на въглищните централи. Но Европейска комисия твърдо е декларирала, че няма да допусне преразглеждане на тези задължения. "

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !     
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР