Статията е част от класацията на Капитал . Достъп до

...
Статията е част от класацията на Капитал . Достъп до
Коментари Харесай

Компаниите с най-много активи: Инфлационно раздуване

Статията е част от класацията на " Капитал ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. За втора поредна година растежът на активите при огромните български компании е движен от енергетиката. Покачването в топ 50 се резервира двуцифрено - 11.5%, само че не съумява да надвиши инфлацията за 2022 година Скокът на цените на материалите и готовата продукция е в основата на нарастването на активите при множеството сдружения.
В разговорния език думата активи се е трансформирала в самобитен синоним на благосъстояние и има напълно положително значение. В бизнеса е малко по-сложно. Наистина всяка компания би трябвало да има разнородни неща, с цел да действа, само че надалеч не всеки път мантрата е " колкото повече, толкоз повече ". Една постройка или машина може да е полезност, само че тя също по този начин се амортизира и може да гълта разноски за поддръжка. А също така в тази необятна счетоводна рубрика влизат и най-разнообразни и мъчно оценими неща - ресурси от първични материали или подготвена продукция, вземания от клиенти, търговски марки или патенти, леко имагинерни неща като известност (която няма общо с положителното име) и налични средства.


Реклама
Истинското изкуство е не да се натрупа по оптимално от всичко, а те да се балансират и усъвършенстват. Затова и да си най-голямата компания по активи или пък да отчиташ величествен растеж не е безусловно добър знак. А и във всеки случай доста зависи от бранша, в който оперираш - мъчно може да си добивна или индустриална компания без внушително съоръжение, само че едно софтуерно сдружение може да прави подобен оборот единствено посредством няколко преносимия компютър и в офис чартърен. А и без него.

Все отново за едрия бизнес ръководството на активите си остава основно и този прорез може да е потребен. демонстрират, че измежду петдесетте най-богати на активи сдружения растежът се резервира съвсем без смяна (11.48% при 12.4% за 2021 година с ангажимента, че липсва информация за част от миналогодишните участници). В номинално изражение това са съвсем 9 милиарда лева повече до 86 милиарда лева Голямата разлика е, че този път това се случва в мощно инфлационна среда и в случай че се гледа в действително изражение, според от това кой измерител за ценовите равнища употребяваме можем да стигнем даже и до спад. Енергизирани от свръхпечалбите За втора поредна година едни от главните фактори не престават да са генерирани от поради високите цени на тока. Това важи с особена мощ за държавните мастодонти в бранша. Така в топ 5 няма разбърквания, като Български енергиен холдинг (БЕХ) и три от дъщерните му сдружения завладяват съвсем всички челни места измежду най-големите притежатели на активи, като компания им прави само друго обществено дружество - притежателят на железопътната инфраструктура в страната НКЖИ (№4). Доминацията на бранша е забележима и по различен индикатор, от топ 50 по активи 16 са негови представители, а в случай че се включат и горивата, делът ще доближи 40%.

Еманация на енергийния заряд на облагите е БЕХ, в който през 2022 година влизат 1 милиарда лева дивиденти и над 700 млн. лева финансови доходи, което го извежда на рекордна облага. Това в началото се придвижва в растеж на активите до 8.4 милиарда лева най-вече по линия на кеша, който скача от 0.7 на 2.3 милиарда лева Впоследствие обаче при одита бяха начислени обезценки на вземания, най-много от дъщерния му " Булгаргаз ", и по този начин счетоводно се изпариха 1 милиарда лева облага и надлежно активи. На противоположния полюс е обстановката в друга компания от структурата на холдинга - в " Булгартрансгаз " огромната част от скока в активите (с към 1.5 милиарда лева до 7.9 милиарда лева.) идва от преоценки на парцели, здания и уреди, само че нагоре, и по този начин в действителност тя оглавява тазгодишната таблица.
Държавната " Булгартрансгаз " оглавява класацията след преоценка на парцели и уреди Фотограф: Цветелина Белутова Реклама
Друг значим миг е, че огромна част от този взрив в активите е краткотраен. Първо, защото цените на електрическата енергия към този момент ненапълно се възстановяват, и пазарните аномалии евентуално ще стихнат и, второ, тъй като страната съвсем несъмнено ще изземе съвсем напълно тази облага под формата на дивиденти към бюджета. Почти без празно И въпреки огромна част от номиналния растеж да е движен от енергетиката, действително тя не е някакъв изолиран случай - активите се усилват навсякъде, като от топ 50 едвам 7 записват спадове. Най-голям растеж отвън енергетиката да вземем за пример инкасира производителят на колела " Макском ", чиито активи скачат със 115% до 631 млн. лева Бумът (най-вече при електрическите колела) в последните години изстреля приходите на всички български производители и ги подтиква да влагат и в разширение на потенциала. Но в последно време продажбите в бранша стагнират.

Най-голям растеж в топ 10 пък регистрира " Виваком " - 58%. При телекома обаче имаше и доста еднократни събития, които могат да въздействат - поредност придобивания, а също и от отделянето на част от инфраструктурата в настрана сдружение.

Силни растежи от по 40-50% има още при огромните търговци на зърнени и маслодайни култури като " Олива " и " Севан ". В началото на войната в Украйна с изстрелването на цените на интернационалните пазари.

Необичайно повишаване на активите се вижда и при питателните вериги като " Лидл " и " Кауфланд ". Тук, несъмнено, част от обяснението може да е продължаващото вложение в нови обекти, само че евентуално по-съществено е инфлационното въздействие - естеството на бизнеса им допуска поддържането на солидни ресурси от артикули, които са купувани на по-високи цени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР