Статията е част от класацията на Капитал . Достъп до

...
Статията е част от класацията на Капитал . Достъп до
Коментари Харесай

Кяшиф: Инженерът от Самодива и неговите растящи фабрики

Статията е част от класацията на " Капитал ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Оборотът на " Кяшиф " за 2022 година е 136 млн. лева, а облагата - съвсем 7 млн. лева Компанията изнася съвсем 99% от продукцията си за Европа, за последните 15 години общата инвестиция е 60 млн. евро. Предприятието от Джебел транспортира от други обитаеми места няколко рейса с хора, дава високи за района заплати и си партнира с локални гимназии.
Една от най-големите компании по доходи е производителят на хидравлични цилиндри " Кяшиф ". Постъпленията ѝ за 2022 година скачат с 80% по отношение на миналата година и доближават над 136 млн. лева Седалището ѝ е в намиращото се на към 20 км от Кърджали градче Джебел, което по последни данни е с към 3600 души население. Историята на компанията стартира още от 1980 година от кърджалийската " Пневматика ", като през 1993 година се отделя от предприятието майка. Три години по-късно заводът е приватизиран от работническо-мениджърско сдружение, водено от инж. Кяшиф Кяшиф - индивидът, който от първия ден е негов началник. Следват няколко сложни години, в които се създава само за българския пазар, само че след 2001 година предприятието се отваря към света и стартира да продава цилиндрите си на европейския пазар. През годините има към момента компликации, само че клиентите и поръчките порастват, по тази причина и заводите на " Кяшиф " се усилват до три, в които работят към 650 души, като до две години се чака да проработи и четвърти.
Инж. Кяшиф Кяшиф е роден през 1952 година в кърджалийското село Самодива, като образованието си получава първо там, а след това в гимназии в село Подкова и Момчилград. След това приключва компетентност машинен инженер в Техническия университет (тогава Висш машинно-електротехнически институт " В. И. Ленин " ) в София. После стартира работа в кърджалийската " Пневматика ", като през 1979 година е изпратен в Джебел, с цел да сложи началото на нов завод, който през октомври 1980 година е публично открит. Оттогава до момента кариерата му се е развила напълно в сдружението в Джебел, като през 1996 година става негов приватизатор. Реклама
Начало: четири струга и две бормашини Инж. Кяшиф си спомня, че на 26 години е изпратен в Джебел, с цел да сложи началото на нов завод там. Първо стартира работа с осем души и едвам няколко машини, а формалното разкриване става през октомври 1980 година По описа му тогавашният шеф на " Пневматика " е в роднински връзки с кмета на Джебел по това време и това е една от главните аргументи да се открие завод точно там. Друга е желанието на българската страна да усъвършенства имиджа си в района, като влага там след почналата при започване на 70-те насилствена промяна на имената на локалното население.

По спомените на Кяшиф Кяшиф преди 1989 година в България само там, в Кърджали, Ямбол и Чирпан, са се правили цилиндри, като " в този момент всички вършат цилиндри, тъй като има огромно търсене - няма машини без цилиндри ". Преди измененията към народна власт производството на " Пневматика " е главно за страната и сътрудниците от Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ). След това настъпват тежки времена, подсилени от прогонването в Турция през 1989 година на част от локалното население - развой, прочут като.

В началото на 90-те се заговаря и за закриване на подразделението на " Пневматика " в Джебел, само че инж. Кяшиф и екипът му се преборват за запазването му, както и за неговото обособяване от компанията майка. През 1996 година шефът и личният състав го приватизират и го прекръстват на " Джебел-96 " против скромна цена - 28 хиляди лева разсрочено. По думите на инж. Кяшиф не е имало конкуренция в приватизацията.

В годините след измененията поръчките от България, най-вече от пловдивската " Балканкар връх ", са тези, които избавят ситуацията. " Оцеляхме с помощта на тях, тъй като имаха потребност от доста хидравлика ", си спомня Кяшиф Кяшиф. Едва след 2001 година стартират продажбите за клиенти от Европа, а с това стартира и растежът.
Реклама
Европейски напредък След като компанията се отваря към света, първо през 2005 година купува от Япония съвременни машини Mazak, при които един служащ може да обслужва три-четири от тях. Впоследствие през 2008 година постройката в съседство на бившето тютюнево дружество " Български тютюни " е купена за склад. Заедно с това е учредено и ново сдружение с име " Джебел хидравлик ", което след две промени на името става " Кяшиф " (през 2020 година в него се влива РМД-то " Джебел-96 " ). През идната година вложенията не престават и помещението се трансформира във втори цех, а през днешния ден там се употребяват три неповторими британски машини за заваряване посредством търкане, за което Кяшиф Кяшиф изяснява: " Заваряват по този начин, че материалът може да се скъса, само че не и заварката. " През годините се влага непрекъснато в нови машини, като с изключение на японските и британските компанията има още немски Kloos и KUKA, както и такива, създадени в Съединени американски щати.
Двата завода на сдружението в Джебел са с дневен потенциал 1500 хидравлични цилиндъра Фотограф: Александър Карамфилов
Освен в машини " Кяшиф " влага и в разгръщане на постройките: след втория цех в Джебел компанията придобива и преоборудва против 10 млн. евро трето дружество в регионалния Кърджали с повърхност към 19 хиляди кв.м. Там купува някогашния цех на българската, която се преориентира в произвеждане на, която е най-големият ѝ клиент. Инвестицията включва преустрояване на постройката, както и пазаруване на роботизирани машини, които да стартират да създават подлежащите на автоматизация по-малки хидравлични цилиндри. Насочването към Кърджали инж. Кяшиф изяснява с това, че " в Джебел стана тясно ", и разяснява, че до такава степен вози общо пет рейса с служащи - три от регионалния град и по един от Момчилград и Златоград. Според него в Кърджали компанията ще открие качествена работна ръка.

Наред с това до две години в Джебел до съществуващите два завода със 75 хиляди кв.м повърхност се планува да проработи и още един с към 8 хиляди кв.м. Строителството му към този момент е почнало, а инвестицията в него ще е към 20 млн. евро. По сметките на Кяшиф Кяшиф за последните 15 години общата инвестиция в компанията е близо 60 млн. евро.
През годините компанията влага непрестанно в машини и съоръжение от Япония, Германия и Англия, като някои от тях са неповторими за Европа Фотограф: Александър Карамфилов
Цилиндри, цилиндри и отново цилиндри След като през 1996 година общо 29 души вземат участие в работническо-мениджърската приватизация на " Джебел-96 " и след изкупуване през годините на дяловете им от Кяфиш Кяшиф, до 2020 година с изключение на него остава единствено още един съучастник - Юсуф Али с 16%. След изкупуване и на неговия дял инж. Кяшиф става едноличен притежател на капитала на сдружението, а след това то се влива в учреденото през 2008 година " Кяшиф ", през което се реализира и главната активност през последните няколко години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР