Статистиката сочи, че над 50 хиляди туристи се качват до

...
Статистиката сочи, че над 50 хиляди туристи се качват до
Коментари Харесай

Паметникът Бузлуджа отваря врати за посетители

Статистиката сочи, че над 50 хиляди туристи се качват до паметника на Бузлуджа всяка година​

Паметникът Бузлуджа ще бъде наличен за гости от следващата година, след края на зимния сезон. Влизането в постройката към този момент е безвредно, оповестява.

Достъпът за гости до паметника ще бъде безвъзмезден. Във фоайето те ще могат да видят 7-минутен филм за историята на постройката, а платените турове с екскурзовод ще ги отведат по посетителските пътеки до централната зала.

За първи път от 30 години в така наречен " паница " влизането е позволено и няма заплаха от падащи предмети. 8 години, съвсем 1 милион лв. - частни и държавни средства, и трудът на стотици доброволци и специалисти стоят зад реализирането на тази концепция.

„ Наистина е сбъдната фантазия и в действителност е голяма наслада за нас и за целия екип да може още веднъж да има живот в тази постройка “, сподели Дора Иванова, ръководител на фондация " Проект Бузлуджа ".

Посетителските пътеки са построени по план, финансиран от Министерството на културата.

„ Уникалната естествена панорама, архитектурната стойност на тази голяма структура и историята и нейната противоречивост са трите неща, които вършат мястото неповторимо, и притеглят хора от целия свят - от Канада до Австралия и от Китай до Аржентина “, съобщи преподавателят Радослав Илиев.

Макар че не живее в България, доктор Константин Стоичков подарява средства за възобновяване на 1000-та квадратни метра мозайки и за обезопасяването на постройката.

„ Защото какво да кажем за френската гражданска война - те са съборили Бастилията, само че Лувърът си съществува и се посещава от милиони туристи и аз считам, че България с всички забавни неща, с които разполага, са социалистическите монументи, които ги няма на Запад “, означи доктор Константин Стоичков.

Следващата огромна стъпка е ремонтът на покрива и слагането на прозорци, с цел да може паметникът Бузлуджа да се употребява и за културни събития.

Статистиката сочи, че над 50 хиляди туристи се качват до паметника на Бузлуджа всяка година.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР