Статистиката показва, че болните от грип през последната седмица са

...
Статистиката показва, че болните от грип през последната седмица са
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кaнтарджиев: Болните от грип намаляват


Статистиката демонстрира, че болните от грип през последната седмица са намалели, пикът отминава, само че към момента заплаха има, тъй като епидемията в страната остава.

Това съобщи в ефира на bTV проф. Тодор Кaнтарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Той добави, че тази година броят на болните не е доста, само че затрудненията са доста тежки.

„ Не бива да се подценява грипът – доста тежка зараза, с доста затруднения. Всяка година умират хора от грип и то хиляди. През последните години епидемиите са дребни, тази година случаите са много по-малко спрямо предходната. Миналата седмица имахме 143 хиляди души заболели в страната”, съобщи специалистът.

Той съобщи, че през първите четири дни на тази седмица болните са с към 25% по-малко спрямо предходната седмица, което значи, че пикът на грипа е отминал, само че би трябвало да забравяме, че сме в зараза и грипът е рисково заболяване с доста затруднения.

„ Тази седмица от една от столичните многопрофилна болница, всеки ден получаваме по два позитивни резултата за енцефалит. Тази година има доста възпаления на нервната система. Много е, други години такива затруднения не сме имали, при относително дребен сбор заболели”, сподели здравният контрольор.

Катарджиев съобщи, че при грип, в случай че до 36 часа не се вземе антивирусно лекарство, положението на болния внезапно се утежнява. „ На петия ден и да даваш свръхдози от тези медикаменти, те не работят. Имунната система на болния унищожава мозъка, а не самия вирус”, добави той.

Здравният контрольор разясни, че при умрялото в Пазарджик дете са се показали късните затруднения след грипа – бактериалните инфекции, които са постоянно срещани. Той добави, че 20% от тези, които са създали сходна зараза би трябвало да влязат в болница.

„ Свикнахме, че инфекции елементарно се лекуват – не е по този начин. Трябват верните медикаменти. Когато става дума за дете, сътрудниците вършат каквото могат. Просто затрудненията са огромни. Има податливост у нас да се подценяват проучвания, които са значими. При случая в Плевен, инфекцията на детето се е развила прекомерно бързо. Натрупва се рутина в лекарите, само че нормално се стараят”, сподели Катарджиев и добави, че за случая от Плевен не е изпратен материал за проучване.

Противогрипната ваксина тази година работи, увери той. „ Канадският институт за заразни заболявания потвърди, че той има 82% защита над щама”, сподели още Кантарджиев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР