Стартовият прозорец се открива на 28-ми юни в 13:00 ч.

...
Стартовият прозорец се открива на 28-ми юни в 13:00 ч.
Коментари Харесай

Стартовият прозорец за полета на мисията на НАСА Кепстоун до Луната се отваря на 28-ми юни

Стартовият прозорец се открива на 28-ми юни в 13:00 ч. българско време и продължава до 27-ми юли ако настъпят забавяния от техническо или метеорологично естество. Независимо дали задачата излети във вторник или в края на юли, това няма да се отрази на деня на идването, който е 13-ти ноември. 

Изстрелването ще бъде осъществено посредством ракетата “Електрон ” на частната компания Рокет Лаб, която е оборудвана на първата си степен с девет, а на втората – с един мотор “Ръдърфорд ”. “Ръдърфорд ” съставляват новаторски американски ракетни мотори с електрически турбопомпи, а при положение, че задачата е сполучлива, това ще е най-малката ракета, която ще доближи Луната. 

“Кепстоун ” е издигнат за потребностите на НАСА от компанията Адвансд спейс, като галактическият уред е напълно непретенциозен, основан по стандарта CubeSat от общо 12 универсални единици и е с размера на микровълнова фурна. Той няма да каца на Луната, а ще лети до т.нар. почти-праволинейна ореолна орбита, в каквато галактически уред до момента в никакъв случай не е навлизал. Изследователите допускат, че тази орбита е гравитационно постоянна и разрешава в нея да се построи непрекъсната база. Именно там НАСА желае да построи станцията “Гейтуей ”, от която астронавтите ще имат достъп до лунната повърхнина. Но с цел да се удостовери концепцията, “Кепстоун ” е първата задача, която ще разузнае характерностите на орбитата.

След своето изстрелване чрез ракетата “Електрон ”, профилиран модул “Фотон ”, създаден от Рокет Лаб, ще нарежда “Кепстоун ” на балистична лунна преходна траектория. Това е друг метод за постигане на Луната спрямо този на тогавашните пилотирани експедиции на НАСА “Аполо ”, които са били изпращани по така наречен траектория на свободно връщане. Около 10 минути след старта “Фотон ” и “Кепстоун ” ще се разделят от ракетата-носител и поетапно ще стартират да повдигат апогея на орбитата, до момента в който тя стане елиптична. На шестия ден от началото на полета моторът “ХиперКюри ” на “Фотон ” ще се възпламени за финален път и “Кепстоун ” ще напусне околоземното пространство. Очаква се задачата да пътува няколко месеца, преди да бъде позиционирана в своята нова окололунна орбита на 13-ти ноември. Там тя ще работи най-малко половин година. 

Полетният проект може да наподобява прекомерно муден и нескончаем, само че той е извънредно ефикасен от гледната точка на минималния разход на гориво и в бъдеще ще разреши на дребни ракети и галактически апарати да летят до Луната. Методологията ще може да се употребява и за икономично преференциални полети на товарни кораби и на модули на окололунни бази. 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР