Стартовата готовност бе дадена след като телескопът премина успешно през

...
Стартовата готовност бе дадена след като телескопът премина успешно през
Коментари Харесай

Има дата! Джеймс Уеб ще бъде изстрелян на 18-ти декември!

Стартовата подготвеност бе дадена откакто телескопът мина сполучливо през всички наземни тествания. През идващите дни той ще бъде квалифициран за път, опакован и изпратен към европейския космодрум в Куру, Френска Гвиана. Изстрелването ще се реализира чрез европейска ракета “Ариана 5 ” – услуга, която Европейската галактическа организация прави на Съединени американски щати в подмяна на наблюдения и научни данни. Подобен продан е естествена процедура – да вземем за пример през 2016 година европейската задача “ЕкзоМарс-2016 ” бе изстреляна с съветска ракета “Протон ”, като руснаците получиха цялостен достъп до изследователските сведения и право да инсталират лични принадлежности на орбитъра. 

Телескопът “Джеймс Уеб ” неведнъж бива именуван “наследник на Хъбъл ”, само че това съпоставяне не е изключително подходящо. Обсерваторията несъмнено е по-амбициозна от “Хъбъл ” и сходно на “Хъбъл ” ще докара до гражданска война в разбиранията ни за устройството на Вселената. Но до момента в който “Хъбъл ” работи най-вече във забележимата и ултравиолетовата област на електромагнитния набор, “Джеймс Уеб ” ще организира наблюдения в инфрачервената област.

Освен това “Хъбъл ” е позициониран в околоземна орбита, на височина към 540 километра над земната повърхнина. Това правеше допустимо той да бъде ремонтиран от астронавтите на галактическите совалки. Но “Джеймс Уеб ” ще бъде изпратен надалеч от Земята, на 1.5 милиона километра от нас, наоколо до втората точка на Лагранж L2 от системата Земя-Слънце. По принцип телескопът има системи за съединяване с междупланетния галактически транспортен съд “Орион ” и той също може да бъде ремонтиран. Проблемът е, че ракетата за “Орион ” още не е подготвена, а дебютната безпилотна задача на кораба евентуално ще е реалност следващата година. Пилотирана експедиция до Луната няма да има преди 2023-та, а какво остава за по-далече.

Затова е от извънредно значимо значение “Джеймс Уеб ” не просто да бъде изстрелян сполучливо, само че и да се разгърне наред след старта. Това е процедура, изискваща изрядната работа на голям брой преносими елементи. НАСА прави оценка, че има 350 етапи, които наложително би трябвало да бъдат изпълнени сполучливо. Една от тях да е несполучлива – и това подсигурява неуспех на цялата задача. 

“За множеството от задачите изстрелването съставлява главният риск ”, оповестява шефът на научния отдел към НАСА Томас Зърбъкън. “Ако корабът е в космоса, по-голямата част от рискът е загърбен. Но има няколко други вида задачи, които се разграничават от останалите по това, че болшинството от рисковете настъпват след старта ”. 

Такъв вид задачи да вземем за пример са тези на спускаемите апарати, които НАСА изпраща към Марс. При тях главният риск е обвързван с кацането. “Джеймс Уеб ” прилича по трудност тези роботизирани експедиции, единствено че в случай че спусканията на Марс лишават 7 минути, цялостното разрастване на телескопа в космоса ще държи на нокти учените в продължение на три седмици.

Едно е ясно – никой не желае четвъртвековен труд да отиде напразно. Стискаме палци на откривателите – и нека всичко е безпроблемно! 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР