Стартираме значима реформа в Общината, заяви д-р Цветан Ценков на

...
Стартираме значима реформа в Общината, заяви д-р Цветан Ценков на
Коментари Харесай

Кметът на Видин: Стартираме значима реформа в Общината

Стартираме значима промяна в Общината, съобщи доктор Цветан Ценков на извършеното през вчерашния ден съвещание на Общинския съвет, на което бяха прегледани няколко оферти, свързани с въвеждане на значими структурни промени. Всички те бяха подкрепени.
„ Създаваме общински предприятия, които ще дадат напълно различен образ на Видин “, разяснява в тази връзка видинският кмет. Това са: Общинско дружество „ Чистота, озеленяване и благоустройство “, Общинско дружество „ Социални действия “, в чиято конструкция влиза досегашното Направление „ Социални и здравни действия “ и Общински културен институт „ Дунав “, сплотяващ Ансамбъла за национални песни и танци „ Дунав “, Градския духов оркестър и Регионалния експертно-консултантски и информативен център „ Читалища “. Създаването на тези структури няма да е обвързвано с освобождение на личен състав. То цели реализиране на по-добра действеност и повече благоприятни условия за привличане на спомагателни средства от шефовете, които стават второстепенни разпоредители с бюджет и ще бъдат определени след осъществяване на състезания.
Подкрепено беше и предлагането за съставяне на звено „ Детско и учебно опазване на здравето “, обхващащо медицинските експерти от здравните кабинети в детските градини и учебните заведения и Диагностичния център за ортостатични и опорно-двигателни нарушавания при деца в учебна и предучилищна възраст. Гласувано беше също по този начин основаването на нова организационно обособена конструкция посредством обединение на Детска млечна кухня и Детска ясла „ Слънчев ъгъл “ и въвеждане в нея на системата на делегиран бюджет, считано от 1 януари 2021 година
Приета беше Наредба за изменение и допълнение на Наредба на Общински съвет – Видин за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги. С нея се вкарват нови услуги, които до този миг Община Видин не е предложила – такса за превоз на строителни боклуци до Регионалното депо; прилагане на общински резервоар 4 куб. м за събиране на строителни отпадъци; прилагане на автовишка до 15 км; подкастряне на декоративни дървета до 3 м височина с разчистване на района; и подкастряне на декоративни дървета до 5 м височина с разчистване на региона.
Общинският съвет гласоподава план-сметката за разноските за осъществяване от Община Видин на услугите по събиране, превозване, отнасяне в уреди и съоръжения на битовите боклуци и за поддържане чистотата на териториите за публично прилагане през 2021 година Предвидените средства са в размер на 7 628 009 лева, като по отношение на 2020 година има нарастване с 1 382 737 лева То се дължи на повишението на размера на минималната работна заплата и забележителното повишаване на размера на отчисленията по член 60 и член 64 от Закона за ръководство на отпадъците, както и на избраните повече средства за поддържане на чистотата в териториите за публично прилагане.
Одобрени бяха няколко оферти, свързани с кандидатстване по планове. С едно от тях беше обещано единодушие Общината да обезпечи личен принос в размер до 1% от цената на бюджета по план „ Подобряване на енергийната успеваемост в общински административни здания “, на обща стойност 3 399 692.22 лева Той планува главен ремонт на административната постройка на общинската администрация. В момента плановото предложение е в развой на оценка.
Друго от взетите решения е по отношение на изпълнявания от Община Видин план „ Реставрация и акомодация на Синагога Видин в туристически обект „ Културен център „ Жул Паскин “. С оглед на постановеното в член 113, алинея 6 от Закона за устройство на територията условие „ при изменение на подробните устройствени проекти на предпазени територии за запазване на културното завещание или за елементи от тях наложително се изготвят работни устройствени проекти “, Общинският съвет даде единодушие да се създаде и утвърди план за изменение на Подробен организационен проект - План за застрояване и Работен организационен проект в обсег на ПИ с идентификатор 10971.501.571, урегулиран в УПИ III „ за синагога и озеленяване “.
Общинските съветници утвърдиха също по този начин кандидатстването на Община Видин по процедура за непосредствено даване на безплатна финансова помощ „ 3.1 – Топъл обяд в изискванията на пандемията от COVID-19 “ по Оперативна стратегия за храни и/или главно материално подкрепяне 2014 – 2020. Целта е с плановото предложение да се обезпечи топъл обяд на 500 нуждаещи се от всички обитаеми места в Общината, попадащи в допустимите целеви групи.
Друго планово предложение, за което Общински съвет даде единодушие е „ Ремонт на Младежки дом във Видин “. С него ще се кандидатства по план „ Красива България “, Мярка М01 „ Подобряване на публичната среда в обитаемоте места “. Общата стойност на плана ще е 400 000 лева, от които 120 000 лева финансиране от „ Красива България “ и 280 000 лева – съфинансиране от общинския бюджет. Предвидените действия включват ремонт на покрив, създаване на санитарни пространства и обезпечаване на налична среда за хора с увреждания.
На съвещанието бе решено още да бъде изплатена семестриалната такса на осем студенти, записани в първи курс на Филиал Видин на Русенски университет „ Ангел Кънчев “ за академичната 2020/2021 година, отговарящи на избраните с решение на Общински съвет критерии.
С решение на Общинския съвет в условия на изключителни спешни условия учениците, настанени в Центъра за поддръжка за личностно развиване - Градско ученическо общежитие, са освободени от възнаграждение на такса за дните, в които присъственият учебен развой е прекратен и образованието се реализира в електронна среда.
В началото на съвещанието присъстващите уважиха с едноминутно безмълвие паметта на Румен Видов, кмет на Община Видин през мандат 2007 – 2011 година и на Венцислав Станев, дълготраен шеф на най-старото образователно заведение във Видин СУ „ Цар Симеон Велики “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР