Стартираме пилотния проект за дистанционен мониторинг за качеството на атмосферния

...
Стартираме пилотния проект за дистанционен мониторинг за качеството на атмосферния
Коментари Харесай

Дрон ще следи качеството на въздуха в столицата

Стартираме пилотния план за отдалечен мониторинг за качеството на атмосферния въздух, дружно със Софийския университет. С тази система в действителност надграждаме системите за мониторинг на качеството на въздуха, които към този момент имаме. А това ще ни помогне, от една страна, да бъдат осведомени хората още по-добре, а, въпреки това, за верни управнически решения. Това съобщи пред публицисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На кръстовището на бул. „ Сливница “ и бул. „ Панчо Владигеров “ доцент доктор Стелиян Димитров изясни, че концепцията на системата е да помогне да се взимат по-добри решения във връзка с построяването на инфраструктурата, която да разреши в другите елементи на града да се взимат верни решения за намаляване на проблемите, свързани с качеството на атмосферния въздух.

Пред медиите беше направена и проява с дрон.

" София е с една особена география и към това, в случай че прибавим характерностите на урбанизираната среда, получава много комплицирана картина ", сподели доцент Димитров и добави, че концепцията на създаването е да се направи корелация сред пласта въздух, който е директно над постройките в София и този, който е в уличните каньони. " По този метод ние можем да забележим в обособените елементи на града къде се намират локалните проблеми и да помогнем на сътрудниците от Следствен отдел към окръжна прокуратура да вземат по-правилни решения по какъв начин да построяват, къде да построяват профилирана инфраструктура, специфични зелени стени, или преградни стени, или самото земно озеленяване, което се употребява постоянно като преграда ", заяви още той. Доц. Димитров посочи, че планът не изземва функционалностите на стационарните системи за мониторинг и качество на атмосферния въздух.

Умният град, по думите му, е този, който сполучливо се приспособява към изменящите се условия и изменящата се география.

Заместник-кметът на Следствен отдел към окръжна прокуратура Десислава Билева означи, че за четвърта поредна година Следствен отдел към окръжна прокуратура е в годишната норма на централизация на фини прахови частици. Тя акцентира, че новите данни се чакат, само че за предходната година има данни за превишаване единствено на една автоматизирана станция – в " Надежда ".

Билева напомни, че Следствен отдел към окръжна прокуратура прави изцяло безвъзмездна замяна на отоплителните устройства и всеки, който се отоплява на дърва и въглища, може да отиде в районната администрация и да подаде заявление. Тя добави също, че във връзка с качеството на въздуха, дружно със СУ, както и с Лесотехническия университет са създали и първия в България проект за улично насаждение на растителност на улици и булеварди, която е напълно ориентирана към инфраструктурата, за хващане на фини прахови частици.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР