Стартиралото строителство в България през първите десет месеца на 2021

...
Стартиралото строителство в България през първите десет месеца на 2021
Коментари Харесай

Брокери отчитат бум на новото строителсство

Стартиралото строителство в България през първите 10 месеца на 2021 година е 5 793 844 кв. м, което е нарастване с 22,57% по отношение на същия интервал на предходната година. Жилищните площи, чието създаване е почнало, доближават до 4 084 650 кв. м, или с 48,86% повече по отношение на януари-октомври 2020 година, демонстрират данни на Националния указател за строителство и реорганизация в България.

София има максимален дял от жилищните площи в градеж в страната с 1,8 млн. кв. м, което е нарастване с близо 37% на годишна база. Жилищното строителство в София през десетмесечието на тази година е достигнало равнищата от 2008 година, означи Петър Мастиков, основен анализатор на Регистъра. По квартали най-активно в столицата сега се строи в “Малинова котловина ” със 191 хиляди кв. м, следват “Овча купел ” със 145 хиляди кв. м и Център със 137 хиляди кв. м.
Национален статистически институт: София и Пловдив са с най-вече разрешителни за градеж на нови жилищни здания
През третото тримесечие на 2021 година локалните администрации са издали разрешителни за градеж на 1 846 жилищни здания с 8 877 жилища в тях...

В Пловдив жилищното строителство е повишено със 188% на годишна база с помощта на стартирането на няколко огромни жилищни комплекса в града. Лидер е квартал “Тракия ” с 362 хиляди кв. м, които са стартирани тази година, следват квартал “Смирненски ” с близо 40 хиляди кв. м и кв. “Захарна фабрика ”, написа вестник. " Труд "

Жилищното строителство във Варна и Бургас отбелязва лек спад по отношение на предходната година, макар че и в двата морски града не престават да осъществят огромни размери от жилищно строителство - над 300 хиляди кв. м във Варна и над 180 хиляди кв. м в Бургас. Във Варна водач по ново жилищно строителство е квартал “Възраждане ” с 53 хиляди кв. м, следван от кв. “Бриз ” и централната част на морската столица. В Бургас на челните места са квартал “Изгрев ” с 52 хиляди кв. м, “Меден рудник ” и “Сарафово ”.

Браншът чака през идната година цените на парцелите да са повишат с сред 10% и 20%. Някои специалисти чакат и до 50% растеж. Една от аргументите за това е, че поради пандемията търсенето на жилищни парцели набъбна през последните две години. Освен това липсва опция на сигурни вложения и това работи като катализатор за увеличение и на цените и на интереса към покупко-продажбите. А когато липсва предложение, а търсенето е повишено - цените порастват. Не на последно място повишаването на материалите ще усили цените, а страхът от инфлация, кара хората да търсят избавление за спестяванията си в покупка на парцели.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР