Стартира програмата за ВЕИ инсталации и батерии за съхранение на

...
Стартира програмата за ВЕИ инсталации и батерии за съхранение на
Коментари Харесай

Дават до 1 млн. лeвa на фирми за фотоволтаици

Стартира програмата за ВЕИ съоръжения и акумулатори за предпазване на сила
Може да конфигурират мощности до 1 MW за лично ползване

Крайният период е 15 май 2023 година

Фирмите в България могат да получат от 75 хиляди лева до 1 млн. лева безплатна финансова помощ за създаване на ВЕИ съоръжения и акумулатори за локално предпазване на сила. Програмата е по Плана за възобновяване и резистентност. Старт на програмата беше даден от Министерството на нововъведенията и растежа, а компаниите могат да подават документи до 16:30 ч. на 15 май 2023 година

Общият бюджет на мярката е 200 млн. лева Тя е ориентирана към към микро-, дребни, междинни компании и сдружения с до 3000 чиновници от разнообразни стопански браншове, които желаят да изградят свои нови ВЕИ съоръжения в композиция с акумулатори за локално предпазване на силата.

Максималният размер на средствата, които може да получи една компания, зависи и от оборота ѝ. Например микропредприятията могат да получат до 90% от междинния оборот за 2019 година, 2020 година и 2021 година, а предприятия с до 3000 души личен състав могат да получат до 10% от средногодишния си оборот.

В случай, че претендентът е декларирал финансиране, което надвишава оптимално допустимия размер, оценителната комисия ще извърши промяна в оферти бюджет.

Мярката е ориентирана единствено към слънчева фотоволтаична сила и има като наложителен детайл придобиването и на уреди за предпазване под формата на акумулатори. Така ще бъде преодолян един от минусите на силата от възобновими източници, а точно непостоянното произвеждане.

Очакваният резултат от мярката е ускорение на прехода към климатична индиферентност посредством възстановяване на енергийната успеваемост и самостоятелност на предприятията в страната. Инвестициите ще оказват помощ на фирмите да понижат разноските си и да станат по-малко подвластни от свободния пазар на електрическа енергия.

Микро и дребните предприятия могат да получат по програмата до 50% от цената на плана за създаване на ВЕИ съоръжения и акумулатори за предпазване на сила. Средните предприятия могат да получат до 45% от цената на плана, в случай че са в Югозападния регион на страната, където влиза София, и до 50%, в случай че са в останалата част на страната.

За по-големите предприятия помощта в Югозападния регион е до 35%, а в останалата част на страната - до 45% от цената на плана. Очакванията на министерството са ползата към мярката за даване на средства да бъде извънредно огромен.

Със средствата по програмата компаниите могат да построяват мощности до 1 MW. Но мощността на ВЕИ инсталацията не може да надвишава повече от два пъти размера на предоставената мощ от съответното електроразпределително сдружение.

Фотоволтаичната система с батерия би трябвало да бъде върху постройка или парцел, напълно благосъстоятелност на претендента. Токът от тези системи ще може да се употребява само в границите на съответното произвеждане, без да може да бъде продаван през първите пет години от създаване на фотоволтаичната система.

Документите се подават електронно през системата ИСУН 2020. В същата платформа до 21 дни преди приключването на периода за кандидатстване могат да се задават въпроси по изискванията.
Кой може да кандидатства?


1. Микро предприятия:
Предприятия, които имат средносписъчен брой на личния състав по-малък от 10 души и годишен оборот, който не надвишава 3,9 млн. лева, и/или стойност на активите, която не надвишава 3,9 млн. лева

2. Малки предприятия:
Предприятия, които имат средносписъчен брой на личния състав по-малък от 50 души и годишен оборот, който не надвишава 19,5 млн. лева, и/или стойност на активите, която не надвишава 19,5 млн. лева

3. Средни предприятия:
Предприятия, които имат средносписъчен брой на личния състав по-малък от 250 души и годишен оборот, който не надвишава 97,5 млн. лева, и/или стойност на активите, която не надвишава 84 млн. лева

4. Малки сдружения със междинна пазарна капитализация:
Предприятия със средносписъчен брой на личния състав до 499 чиновници и чийто годишен оборот не надвишава 100 млн. евро или чийто годишен баланс не надвишава 86 млн. евро.

5. Дружества със междинна пазарна капитализация:
Предприятия, които имат до 3000 чиновници, като са взети поради всички връзки на партньорство и съгласуваност с други предприятия.
На какви условия би трябвало да дават отговор претендентите?


1. Да са търговци по смисъла на Търговския закон или Закона за кооперациите или да са еквивалентно лице по смисъла на законодателството на държава-членка на Европейското икономическо пространство. Клонове на юридически лица, регистрирани в България, не могат да вземат участие в процедурата.

2. Да са регистрирани не по-късно от 31.12.2019 година

3. Да са микро-, дребни и междинни предприятия, дребни сдружения със междинна пазарна капитализация или сдружения със междинна пазарна капитализация.

4. Да са осъществили чисти доходи от продажби за 2021 година според от категорията на предприятието - претендент:
Микропредприятие - над 80 хиляди лева
Малко дружество - над 200 хиляди лева
Средно дружество - над 800 хиляди лева
Малко сдружение със междинна пазарна капитализация или сдружение със междинна пазарна капитализация - над 3 млн. лева

5. Да са декларирали поддръжка за главната си икономическа активност.
Кой не може да кандидатства?
1. Предприятия с съществена икономическа активност “Селско, горско и рибно стопанство ”, “Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива ”, “Финансови и застрахователни действия ”, “Държавно ръководство ”, “Дейности на семейства като работодатели; недиференцирани действия на семейства по произвеждане на артикули и услуги за лично ползване ”.

2. За да няма припокриване на мярката с Програмата за развиване на селските региони, поддръжка по процедурата не могат да получават претенденти, които са:

- микропредприятия със седалище или клон на територията на селски регион и са декларирали за подкрепяне действия по предлагането за осъществяване на инвестиция.

- с съществена икономическа активност е в региона на преработката и/или маркетинга на горски артикули. Има изключение за произвеждане на пелети от дървесни боклуци и за произвеждане на несглобени дървени паркетни дъски.

- микро-, дребни и междинни предприятия, осъществяващи вложения в селските региони, свързани с преправка и/или маркетинг на селскостопански артикули в неселскостопански артикули отвън посочените в особено приложение, в което да вземем за пример влизат месо, млечни артикули и зърнени артикули.

- предприятия, чиято съществена икономическа активност е: “Производство и преправка на месо; произвеждане на месни артикули, без подготвени ястия ”; “Преработка и консервиране на риба и други водни животни, без подготвени ястия ”; “Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци, без подготвени ястия ”; “Производство на растителни и скотски масла и мазнини ”; “Производство на мляко и млечни артикули ”; “Производство на мелничарски артикули, нишесте и нишестени артикули ”; “Преработка на кафе и чай ”, ограничаването се отнася единствено, когато активността на претендента е обвързвана с произвеждане на билков чай (мента, върбинка, лайка и други); “Производство на хранителни подправки и овкусители ”; “Производство на подготвени храни за животни ”; “Производство на виновност от грозде ”; “Производство на други ферментирали питиета ”.

3. Предприятия, както непозволено са получили пари от фондовете на Европейски Съюз.
Максимален размер на финансирането


Максималният размер на декларираното безплатно финансиране не би трябвало да надвишава:

1. За микропредприятия:
90% от осъществените от претендента средногодишни чисти доходи от продажби за тригодишния интервал 2019 година, 2020 година и 2021 година

2. За дребни предприятия:
60% от осъществените от претендента средногодишни чисти доходи от продажби за тригодишния интервал 2019 година, 2020 година и 2021 година

3. За междинни предприятия:
25% от осъществените от претендента средногодишни чисти доходи от продажби за тригодишния интервал 2019 година, 2020 година и 2021 г.;

4. За дребни сдружения със междинна пазарна капитализация и сдружения със междинна пазарна капитализация:
10% от осъществените от претендента средногодишни чисти доходи от продажби за тригодишния интервал 2019 година, 2020 година и 2021 година

70 млн. лева за компании в областта на услугите
Повече средства ще има за промишлеността
23 млн. лева за микропредприятия



70 млн. лева са планувани за бранша на услугите.

Предвидено е средствата по програмата да бъдат разпределени, като 23 млн. лева са за микропредприятия, 61 млн. лева за дребни предприятия, 60 млн. лева за междинни предприятия, а 56 млн. лева за дребни сдружения със междинна пазарна капитализация и сдружения със междинна пазарна капитализация.

Освен това 130 млн. лева са планувани за промишлеността, където влизат - “Добивна индустрия ”, “Преработваща индустрия ”, “Доставяне на води; канализационни услуги, ръководство на боклуци и възобновяване ” и “Строителство ”. А 70 млн. лева са за бранша на услугите, където влизат - “Търговия; ремонт на коли и мотоциклети ”, “Транспорт, депозиране и пощи ”, “Хотелиерство и ресторантьорство ”, “Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения ”, “Операции с недвижими парцели ”, “Професионални действия и научни проучвания ”, “Административни и спомагателни действия ”, “Образование ”, “Хуманно опазване на здравето и обществена работа ”, “Култура, спорт и развлечения ” и “Други действия ”.

Програмата скоро би трябвало да започва
Сменяме печката на дърва със солар на покрива
Дават до 15 000 лева на домакинство, само че единствено за главното жилище

Може да се кандидатства и за към този момент инсталирани системи



По програмата ще може да се кандидатства по два метода - за системи, които към този момент са инсталирани, и за такива, които занапред ще бъдат изграждани.

Домакинствата, които се отопляват с печки на дърва и въглища, камини или котли могат да ги сменят изцяло гратис с фотоволтаици на покрива. Процедурата по кандидатстване трябваше да започва преди две седмици, само че енергийното министерство още не я е оповестило. Знаят се обаче изискванията, на които би трябвало да дават отговор потребителите, които желаят да се възползват от безвъзмездните средства за създаване на слънчеви съоръжения за битово горещо водоснабдяване и за фотоволтаични системи до 10 kWp (киловат пик) със системи за предпазване на електрическа сила. Хората могат да изберат единствено една от тези вложения, а с цел да получат пари би трябвало да имат жилището, за което ще употребяват инсталацията, както и то да е главно за тях, а не втори дом или вила да вземем за пример. Освен това домовете им не би трябвало да са нови, защото семействата би трябвало при кандидатстване да показват сметка за ток за последните 6 месеца.

Максималният размер на безвъзмездното финансиране за слънчеви съоръжения за битово горещо водоснабдяване е до 100% от цената на инсталацията, само че не повече от 1960,83 лева, и до 70% от цената на фотоволтаичната система, само че не повече от 15 000 лева

По програмата ще може да се кандидатства по два метода - за системи, които към този момент са инсталирани, и за такива, които занапред ще бъдат изграждани. При първия вид дейностите по доставка, монтаж и стартиране в употреба би трябвало да са осъществени в интервала от 7 юни 2022 година до подаване на документите за кандидатстване по процедурата.

Кандидатите ще бъдат оценени по точкова система с три съществени критерия - брой хора, които ще се възползват от инвестицията, механически параметри на инсталацията и реалистичност на разноските. С преимущество ще се употребяват семействата с повече членове и планове, които надвишават техническите условия, както и такива, при които всички нужни разноски са възможни по програмата. Кандидатите не би трябвало да дължат и локални налози и такси за жилището, за което е вложението, както и да имат други данъчни отговорности.

В случай, че претендентите за финансиране живеят в блокове, те би трябвало да дават копие от решение на Общото единодушие на съседите, в което 67% от притежателите на идеални елементи са съгласни с инвестицията.

Инсталациите могат да се инсталират единствено с съобщение до общината на правилото на безмълвното единодушие и за тях не е належащо решение за градеж.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР