Стартира мащабно обновяване на парк Бунарджика в Пловдив. Символично начало

...
Стартира мащабно обновяване на парк Бунарджика в Пловдив. Символично начало
Коментари Харесай

С 2 милиона лева връщат славата на парк Бунарджика в Пловдив

Стартира огромно възобновяване на парк Бунарджика в Пловдив. Символично начало на дейностите дадоха кметът на Пловдив Иван Тотев и кметът на регион " Централен " Георги Стаменов.
Предвижда се с 2 милиона лв. хълмът, на който се намира вторият по височина връх в града, да се обследва, да се ремонтират методите и подмяната на цялата подземна инфраструктура, електричеството, да бъде построена мрежа за видеонаблюдение и безжичен интернет. Ремонтните действия ще започват от горната страна надолу, като се планува възобновяване на неповторимите акведукти и езера, на детските пързалки, както и създаване на нови кътове и места за отдих. Очаква се първият стадий да завърши до март следващата година.


От община Пловдив към този момент оповестиха, че ще пуснат особено влакче, което ще вози хората до върха, като цената ще бъде 1 лев в посока . Атракцията е закупена, само че поради идната зима ще проработи през пролетта. Там ще има и заведение, в което посетителите ще могат да пият кафе до момента в който се любуват на красивата панорама към града. Кметът Иван Тотев посочи, че то ще съставлява преместваема структура и по никакъв метод няма да въздейства на естествената среда.

" Имаме концепция осведомителният център, който беше до Централна поща, също да го преместим там ", разясни кметът Иван Тотев. Осветлението също ще бъде напълно възобновено, като ще се вижда от всички краища на града. То ще е по образеца на осветлението на Младежкия рид, където лампите са ситуирани по цялата алея до върха и погледнати отдалеко основават илюзията за светлини на Коледно дръвче.

" Дълги години, изключително горната част на хълма не е била поддържана. Ще създадем един повсеместен обзор на растителността и ще използваме през зимата да почистим където има саморасли или заболели дървета. Заедно с ремонта ще върви и един огромен развой по замяна на растителността. Ще се създадат и поливни системи, ще възстановим и резервоара горе, който е 1000 кубични метра, с цел да поливаме новите дървета, защото първите три години изискват доста вода. Мога да кажа, че с помощта на поливните системи имаме към 90 % сполучливо захващане на засадените нови дървета из града ", съобщи Тотев. Според кмета сега поради избуялите шубраци и саморасли дървета мъчно се открива панорама даже от особено построените в предишното наблюдателни тераси по пътя към върха.
" Идеята е да оживим парка, това е една прелестна зелена зона, който не е изключително посещавана през последните години ", безапелационен бе кметът на Пловдив.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР