Стартира дейността на Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ)

...
Стартира дейността на Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ)
Коментари Харесай

Стартира дейността на Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Враца

Стартира активността на Центъра за обществена рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) в гр. Враца, построен в границите на план „ Социално включване на лицата с психологични разстройства и с интелектуални усложнения ” по процедура BG05M9OP001-2.062 „ Социално включване на лицата с психологични разстройства и с интелектуални усложнения ”, Приоритетна ос 2„ Намаляване на бедността и поощряване на общественото включване ” на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси 2014-2020 ” година Общата стойност на плана е 999 999.00 лева, на която стойност е и БФП. 85 % от средствата се обезпечават от Европейския обществен фонд, а останалите 15 % са национално съфинансиране.

Адресът на ЦСРИ е: гр. Враца, кв. Медковец, ул. „ Огоста ” № 3 (в постройката на филиал „ Люляк ” на ДГ „ Радост ”). Центърът предлага безвъзмездни почасови подкрепящи обществени услуги за пълнолетни лица, свързани с осъществяване на рехабилитация и обществени и психически съвещания, подпомагане за професионално насочване и реализация, и ориентирани към основаване или възобновяване на умения за независим живот и пълноценно включване в общността на лица с психологични разстройства и на лица с интелектуални усложнения съгласно опциите им.

В Центъра за обществена рехабилитация и интеграция се дават следните подкрепящи действия:

1. Рехабилитация и интеграция, които могат да бъдат:

a. обществена рехабилитация;

b. когнитивна рехабилитация;

c. здравна рехабилитация;

2. Терапии (дейности за развитие);

3. Социални консултации;

4. Специализирани консултации;

5. Психологическа подкрепа;

6. Психиатрична поддръжка.

В ЦСРИ работят висококвалифицирани експерти – логопед, психолог, рехабилитатор, трудотерапевт и медицински сестри. Центърът разполага с съвременна база, профилирани зали за физиотерапия и рехабилитация, оборудвани с най-съвременна инсталация за физиотерапевтични процедури на колянна и тазобедрена стави, велоергометри, вертикализатор, многофункционални модули, уреди за лечебна гимнастика, масаж и други, както и със зали за арт и трудотерапия, за дейни занимания, за самостоятелна работа, с кухненски бокс и столова за осъществяване на кулинарна терапия.

Насочването за прилагане на подкрепящите действия на Социалната услуга ЦСРИ се прави от Дирекция „ Социално подкрепяне ” (ДСП) по сегашен адрес на желаещото лице, което може да съобщи това устно – на място или по телефон, или документално, в това число по електронен път, като подаде заявление до Държавно стопанско предприятие. Лицата без поданство и лицата, търсещи интернационална протекция, които не могат по справедливи аргументи да удостоверят сегашен адрес, както и бездомните лица и лицата, които заради здравословни и/или психологични проблеми не могат да удостоверят сегашен адрес, подават заявление до Държавно стопанско предприятие по мястото на пребиваването им. Държавно стопанско предприятие по сегашен адрес изготвя предварителна оценка на потребностите (ПОП) на лицето, декларирало предпочитание за прилагане на обществената услуга ЦСРИ, с която го насочва за прилагане на услугата. Държавно стопанско предприятие изготвя съобщение за ориентиране за прилагане на обществената услуга, което съгласува с Ръководителя на ЦСРИ, с цел да удостовери съществуването на свободно място. Копие от Уведомлението за ориентиране и направената ПОП се дават на лицето, декларирало предпочитание за прилагане на обществената услуга ЦСРИ, което ги показва на Ръководителя на ЦСРИ.

Лицата, които не са ориентирани от Дирекция „ Социално подкрепяне ” (ДСП), декларират желанието си да употребяват подкрепящите действия на Социалната услуга ЦСРИ посредством попълване на документално заявление () адресирано до Ръководителя на ЦСРИ и подписано от лицето и законния му представител (в случай, че същото е сложено под запрещение). В случай, че лицето, което не е ориентирано от Дирекция „ Социално подкрепяне ”, е сложено под забраняване, то към заявката ползва мнение () от своя настойник или аставник. Становището следва да съдържа информация по отношение на опциите за полагане на грижи за лицето, сложено под забраняване, като се посочат рестриктивните мерки и аргументите, възпрепятстващи даването на поддръжка. В случай, че лицето, сложено под забраняване, не може да показа мнението, общественият служащ в ЦСРИ – гр. Враца го изисква от попечителя или настойника.

Предварителната оценка е писмен документ, удостоверяващ осъщественото ориентиране от Дирекция „ Социално подкрепяне ” и са годни:

1. за обществените услуги, които се употребяват краткосрочно – до един месец от датата на подписването им;

2. за обществените услуги, които се употребяват средносрочно и дълготрайно, като се изключи тези за резидентна грижа – до два месеца от датата на подписването им.

При изчисляването на периодите не се взема поради времето, през което:

1. лицето е било на болнично лечение;

2. лицето е включено в листата на чакащите лица за прилагане на съответната обществена услуга;

3. за използването на съответната обществена услуга са въведени ограничавания заради оповестено изключително състояние или оповестена изключителна епидемиологична обстановка;

4. предварителната оценка е била обжалвана от лицето.

В случаите по член 77, алинея 4 от Закона за обществените услуги, в които не се прави ориентиране и не се изготвя предварителна оценка, лицето с увреждане показва на ръководителя на ЦСРИ издаденото му направление за даване на обществени услуги и направената му самостоятелна оценка на потребностите по Закона за хората с увреждания.

Лицата без поданство и лицата, търсещи интернационална протекция, които не могат по справедливи аргументи да удостоверят сегашен адрес, както и бездомните лица и лицата, които заради здравословни и/или психологични проблеми не могат да удостоверят сегашен адрес, се насочват от дирекция „Социално подпомагане“ по мястото на пребиваването им.

Лицата без поданство и лицата, търсещи интернационална протекция, които не могат по справедливи аргументи да удостоверят сегашен адрес, както и бездомните лица и лицата, които заради здравословни и/или психологични проблеми не могат да удостоверят сегашен адрес, могат да употребяват обществени услуги по мястото на пребиваването им.

Ръководителят на ЦСРИ може да откаже даването на услуга единствено когато:

1. не дава желаните от лицето обществени услуги;

2. след осъществяване на самостоятелната оценка на потребностите се откри, че посредством подкрепящите действия, които предлага, не могат да се удовлетворят потребностите на лицето.

В случаите по т. 1 Ръководителят на ЦСРИ:

1. осведоми дирекция „Социално подпомагане“ за избора на лицето и че не може да му даде желаните обществени услуги;

2. осведоми лицето за всички обществени услуги, които ЦСРИ има право да предоставя;

3. при предпочитание от страна на лицето го осведоми за търсените от него обществени услуги, които се дават в община Враца.

При неспособност на ЦСРИ да даде обществената услуга заради доближат оптимален брой на потребителите, лицето има право да бъде включено в Списъка на чакащите за използването й. Осигуряването на обществени услуги за лицата, включени в Списъка на чакащите, става според поредността на вписването им. Поредността на регистриране не се ползва в случаите на потребност от незабавна поддръжка на лица в спешна обстановка, на лица, потърпевши от домашно принуждение, и на лица – жертви на трафик.

В рамките на 20 дни от заявяването на желанието на лицето да употребява обществената услуга ЦСРИ, ръководителят на Центъра координира правенето от мултидисциплинарен екип на Индивидуална му оценка на потребностите с присъединяване на лицето. Този период е до 30 дни, когато лицето по справедливи аргументи не може да взе участие при правенето на самостоятелната оценка на потребностите и самостоятелния проект за поддръжка или когато лицето документално е поискало удължение на периода. За правене на Индивидуална оценка на потребностите всяко лице, ориентирано от Дирекция „ Социално подкрепяне ” за прилагане на подкрепящите действия на Социалната услуга ЦСРИ, както и лицата, които не са ориентирани от Държавно стопанско предприятие, дават на Ръководителя на Центъра следните документи:

1. документ за идентичност (за справка);

2. здравно уверение от персоналния доктор за общо здравословно положение – по пример ();

3. здравна характерност на лицето от лекар-психиатър за прилагане на обществени услуги в профилирана институция или обществена услуга в общността от резидентен тип/нерезидентен вид – по пример ( );

4. копие на експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК (при съществуване на такова);

5. копие на медицински протокол на ЛКК – наложително се изисква в случаите, когато в медицинските документи е открита деменция от какъвто и да е вид, които не са посочени в ЕР на ТЕЛК (ако има такова);

6. копие на правосъдно решение за слагане под забраняване (ако лицето е сложено под запрещение);

7. декларация по член 6, т. 1, б. „ а ” от Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година по отношение на отбраната на физическите лица по отношение на обработването на персонални данни и по отношение на свободното придвижване на такива данни – по пример ().

При нужда Ръководителят на ЦСРИ може да изисква и други документи.

Ръководителят на ЦСРИ –Таня Видова, може да даде на искащите спомагателна информация, касаеща опциите за прилагане на подкрепящите действия на Социалната услуга, на място в Центъра или на телефон
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР