Стартира дейността на работната група, създадена със Заповед на министъра

...
Стартира дейността на работната група, създадена със Заповед на министъра
Коментари Харесай

Групата за промяна на наредбата за пчелите вече работи

Стартира активността на работната група, основана със Заповед на министъра на земеделието, храните и горите (МЗХГ) Десислава Танева за смяна Наредбата за опазването на пчелите, оповестиха от пресслужбата на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ).

Групата има период от 3 месеца да изготви план за промени по Наредбата за ограниченията за запазване на пчелите и пчелните фамилии от отравяне и методите на осъществяване на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни действия.

В активността на групата водеща е ролята на БАБХ. В групата вземат участие специалисти от МЗХГ, както и представители на браншови организации на пчеларите, които са членове на Консултативния съвет по пчеларство. Те имат ангажимент от своя страна да съгласуват предложенията за решения с останалите организации, членове на консултативния съвет.

На първото съвещание са сложени на разискване съответни текстове от проектонаредбата, свързани с въздушното отнасяне на посеви с инсектициди и други препарати за растителна отбрана. Обсъдени са вероятните часови зони денем, в които да се прави отнасяне от въздуха, тъй че това да не повлияе отрицателно на пчелите.

На съвещанието са наранени и въпроси, свързани с взимането на проби за доказване подмор на пчели при подозрение за повлияване в резултат от нерегламентирана приложимост на артикули за растителна отбрана.

Специален акцент е подложен и на метода на информиране за идни пръскания, тъй че да се направи допустима бързата и правилна връзка сред стопаните, които правят напръскване на посеви и притежателите на пчелни фамилии.

Групата стигнала до консенсус, че каквито и промени да се подхващат във връзка с часовите пояси на напръскване и на метода на информиране, ще е належащо прецизно съблюдаване на разпоредбите, с цел да има ефикасен разговор сред страните.

Ще се прави цялостен надзор на пръсканията по въздух, както ще се плануват образования на всички регионални структури за по-добър предпазен надзор във връзка с уведомяването за напръскване и самото му осъществяване. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР