Стартът на 49-ото Народно събрание даде една лоша заявка за

...
Стартът на 49-ото Народно събрание даде една лоша заявка за
Коментари Харесай

Ясен Тодоров: Ротационното председателство е противоконституционно

Стартът на 49-ото Народно заседание даде една неприятна поръчка за следващото нарушение на Конституцията, а точно за което ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ се договориха.

Това разяснява заместник-директорът на Националната следствена работа (НСлС) Ясен Тодоров пред Българска национална телевизия.

Все едно президентът Румен Радев и неговият конкурент на балотажа - проф. Герджиков да кажат, че подписват джентълменско съглашение да ръководят страната и да се сменят на три месеца, даде образец Тодоров. И добави - на всичкото от горната страна няма никаква гаранция, че след 3 месеца ще бъде избран другият  за началник на Народното събрание.
 Росен Желязков стана ръководител на Народно събрание със 136 гласа
Росен Желязков стана ръководител на Народно събрание със 136 гласа

Възраждане, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия се въздържаха

Депутатите от 49-ото Народно заседание би трябвало да изготвят правила и да изберат парламентарна квота за Висшия правосъден съвет (ВСС), прикани Тодоров. Първо да се заемат с конституционните си отговорности, а след това да мислят за правосъдна промяна, добави той.

По думите му правосъдната система у нас си работи добре, а във връзка с противоположното публично мнение по въпроса Тодоров отбрани тезата си по този начин - огромна част от европейските страни не счита, че живее в обективна страна и всеки мисли, че е ощетен. Винаги половината от жителите са недоволни, посочи зам.-шефът на Национална следствена служба.

Според него публичното мнение се образува най-много от медийни изяви, а не от директен допир с правораздаването. Не повече от 3-4% от българските жители са имали директен допир с правораздаването, а в това време 70-80% споделят, че то не е заслужено.

Българските жители са безпричинно недоволни, а българските прокурори и следователи са доста положителни експерти, съобщи Тодоров. По думите му обаче дебатите за правосъдната промяна се случват без присъединяване на магистратската общественост.

Според Тодоров предложенията за промени на пълномощията на основния прокурор и концепцията в парламентарната квота на Висш съдебен съвет да няма настоящи магистрати " не са промяна, а политически лозунги ".

Това го има във всеки американски филм- положителният служител на реда и неприятният прокурор, оправдава се още Тодоров.

Запитан за какво съгласно него други страни гледат към българската правосъдна промяна, зам.-шефът на Национална следствена служба опонира с подчертаване на професионалните си качества.

" Аз мога да извадя недъзи от всяка една правосъдна система, даже и от тази на американците ", похвали се Тодоров. Не би трябвало да се дава приоритет на непознати отзиви съгласно него.

Заместник-директорът на Национална следствена служба разяснява и делото Семерджиев, като още веднъж посочи какъв брой добра работа е свършила прокуратурата. Надява се още този петък да завърши делото на първа инстанция, само че въпреки всичко не можел да седне на мястото на съдията, заключи Тодоров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР