Старт на важна политическа седмица. Последни дни преди да изтекат

...
Старт на важна политическа седмица. Последни дни преди да изтекат
Коментари Харесай

Решаваща седмица: Денков подава оставка, ГЕРБ предлагат на ПП-ДБ коалиционно споразумение

Старт на значима политическа седмица. Последни дни преди да изтекат първите 9 месеца от ръководството на ротационен принцип. Правителството, отпред с Николай Денков, непринудено ще подаде оставка на 6 март.

 

Ден преди този момент, на следващия ден на 5 март на народен форум ГЕРБ показват план на съдружно съглашение, изработен по европейските стандарти, преведен даже на британски език.

В 12 часа Борисов привиква в НДК Национално съвещание във формат: Изпълнителна комисия на ГЕРБ, народни представители на партията, регионални координатори, кметове на общини и региони, определени от ГЕРБ, общински и районни ръководители на партията.

 

Пред своите съмишленици Борисов и управлението на партията ще излязат с план за Споразумение за взаимно ръководство сред коалиция ГЕРБ-СДС и коалиция „ Продължаваме промяната-Демократична България “ до края на мандата на 49-ото Народно заседание.

По време на Националното съвещание ГЕРБ ще отговори на всички обществени въпроси и условия, сложени през последните дни и часове от водачите на ПП-ДБ.

 

След съвещанието, което ще дефинира политиката на управлението на ГЕРБ по отношение на ПП-ДБ, проектът за съдружно съглашение ще бъде изпратен незабавно на управлението на ПП-ДБ.

 

В плана са заложени европейските правила за съдружно споразумение на паритетен принцип за шерване отговорностите при взаимно ръководство на страната.

 

Премиерът Денков не утвърди формулата за съглашение преди да са довършили работата си против корупцията и независимостта на правосъдната власт.

 

От ГЕРБ увериха, че няма да се поддадат нито на рекета, нито на извиването на ръце от страна на Политическа партия.

 

В края на предходната седмица ПП-ДБ дадоха заден ход, обявявайки, че саготови да седнат на масата за договаряния и да дебатират без значение по какъв начин ще се назовава документът - дали ще е меморандум, дали ще е съдружно съглашение. Червените линии към този момент са червени линии ", разгласи депутатът от ПП-ДБ Камбарев в ефира на Българска национална телевизия.

 

Дебатът по плана ще бъде на 8 март, ден откакто Борисов и Мария Габриел се завърнат от форума на ЕНП. От диалозите зависи кой от вероятните сюжети ще се разгърне - ротация или предварителни парламентарни избори.

 

Ясен е политическият тайминг на събитията по-късно. Подадената от акад. Денков оставка на 6 март, ще бъде гласувана от Народното събрание няколко дни по-късно.

 

При завъртането на парламентарната рулетка ГЕРБ ще вземат първия мандат и ще показват на президента състав на правителлство с министър председател Мария Габриел, без значение дали са постигнали съглашение с П-ДБ или не.

Съдбата на държавното управление ще се взема решение в пленарната зала, а на отговорността на депутатите ще лежи решението дали отиваме на избори или животът на Народното събрание ще продължи.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР