Старостта е есента на живота. Тя може да бъде мрачна,

...
Старостта е есента на живота. Тя може да бъде мрачна,
Коментари Харесай

♥ Не съжалявайте, че остарявате - на мнозина това е било отказано. Животът се дава на всеки, старостта - на избрани

Старостта е есента на живота. Тя може да бъде мрачна, дъждовна и неуютна, само че може да бъде и напълно друга - слънчева и топла. Ние не можем да избираме времето на открито, само че да сътворим атмосферата вътре, е наше лично дело.

(The Three Ages of Woman, 1905 by Gustav Klimt)

~§~

„ Не бръчките вършат индивида остарял, а отсъствието на фантазии и очаквания. “
~ Хорхе Анхел ЛИВРАГА (аржентински стихотворец, публицист, самообразован мъдрец и педагог)

Пенсионната възраст предизвика много печални асоциации у мнозина – самотност, меланхолия, немощност… В последна сметка, годините са просто цифра, която нищо не значи. Човек остарява, когато престане да вижда и да има вяра в положителното. А в случай че в сърцето му продължава да кипи жаждата за живот, бръчките и среброто в косите нямат никакво значение.

~§~

„ Не съжалявайте, че остарявате – на мнозина това е било отказано, тъй като животът се дава на всеки, а старостта – на определени. “
~ Олга АРОСЕВА (руска театрална и кино актриса)

Да, вероятно ще въздишате по отминалата младост, само че помислете за това – какъв брой млади животи, по трагична случайност са били прекършени без време… Ценете всеки ден от своя живот, тук на Земята. Той в никакъв случай повече няма да се повтори, а това, с което е изпълнен, зависи от самите вас.

~§~

„ Да остаряваш е скучно, само че това е единственият метод да живееш дълго. “
~ Бърнард ШОУ

Никой не желае да остарява. Погледнете го от тази страна - времето е скъп запас. Е, здравето и чертите на лицето ни сигурно не са същите, каквито са били в младостта. Но най-важното е, че сме живи – можем да прегърнем своите близки, да посрещнем утрото, да се насладим на залеза, да вдишаме уханието на цветята… Щастието живее в дребните неща.

~§~

„ С годините някои хора изчерпват себе си, а други – намират себе си. “
~ Проф. Иля ШЕВЕЛЕВ (учен, офталмолог, лекар на медицинските науки, афорист)

Не всички могат да одобряват съответно своята възраст. Глупаво е да се състезаваме с младите – гримът няма да върне младостта, а някои облекла може да ни създадат да изглеждаме неуместно. Онези, които остаряват красиво, изтънчено и с усет, будят почитание. И каквито и промени да са им отредили годините, те ги одобряват с признателност.

~§~

„ Ако старостта има някакво предимство, то е следното – човек към този момент малко се вълнува от това, какво останалите мислят за него. “
~ Иън МАКЮЪН (британски публицист, притежател на премия „ Букър “ за романа „ Амстердам “)

Старостта е времето, когато в действителност можем да се почувстваме свободни. Не е нужно да се стремим към кариерни постижения, децата са пораснали и не изискват внимание. Свободни сме от изтощителни отговорности и отговорности. И имаме всяка опция да създадем тези години най-щастливите в живота ни.

По материал на: 
Картина: The Three Ages of Woman, 1905 by Gustav Klimt, en.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР