Старият конак в Мелник от години тъне в разруха. Сградата

...
Старият конак в Мелник от години тъне в разруха. Сградата
Коментари Харесай

Старият конак в Мелник се нуждае от спешен ремонт

Старият конак в Мелник от години тъне в съсипия. Сградата е монумент на културата, само че сега не се употребява за нищо. Хората в дребния град се тормозят, че с настъпването на зимата, структурата няма да издържи и ще се унищожи. От общината в Сандански имат концепция да ремонтират емблематичната постройка и да я трансфорат в музей на Мелник и района.

Мелник, Сандански

Сградата е на два етажа и е издигната през 1821 година, употребена е от околийската администрация в Мелинк, по-късно за учебно заведение и интернат. Но от началото 90 години на предишния век е изоставена. От Общината в Сандански обясниха, че със лични средства няма да могат да ремонтират остарелия конак, само че имат направен абстрактен план.
Атанас Стоянов, кмет на община Сандански: Налага се обилни средства да бъдат вложени в нея. Така че ще търсим благоприятни условия от европейско и национално финансиране.
Предвижда се фасадата на постройката ще бъде непокътната, а структурата подсилена. В новия музея ще бъдат събрани и подредени всички експонати, които пазят историческото завещание на Мелник и района.
Антон Ковачев, дир. на Археологически музей - Сандански: Събрали са през годините сътрудниците над 10 000 материала. Също по този начин ще ви върнем назад камбаните от Национално историческия музей, които са от началото на 13 век. И са най- старите непокътнати камбани на Балканите.
Предстои да се пресметна каква сума ще е нужна за ремонта на остарелия конак.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР