Старият град на Велико Търново е затиснат от проблеми и

...
Старият град на Велико Търново е затиснат от проблеми и
Коментари Харесай

Всяка трета къща в старата част на Велико Търново е пред срутване


Старият град на Велико Търново е затиснат от проблеми и архитектите признават, че всяка трета къща е пред сриване.

Нормативната уредба, през която би трябвало да минат притежателите на парцели със статут на културна полезност е тромава. Отделно е казусът с многото наследници, които e мъчно да бъдат открити, с цел да се схванат между тях или да бъдат принудени да си поддържат парцела във тип, който не заплашва живота и здравето на близките. Това стана ясно по време на полемика на архитектурната колегия във Велико Търново, заяви БНР.

Този проблем обаче е настоящ е във всички градове със остарели здания монументи на културата. Затова Съюзът на архитектите в България упорства проблемите на културните аспекти на архитектурата да бъдат обхванати в специфичен закон за архитектурата.

Архитектите желаят и нова нормативна уредба, която да понижи времето за съгласувателните процедури с Националния институт за недвижимото културно завещание и с Министерството на културата при плановете за поправки на здания със статут на културни полезности.

" Законът за културното завещание по този начин и не проработи. Той се оказа един мъртво роден закон. В момента не работи по никакъв метод заложеното в закона решение да се форсира съгласувателната и експертна активност на Националния институт за недвижимото културно завещание ", разяснява един от доайените на търновските архитекти Йордан Нурков пред БНР.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР