Старите сгради, които са част от историята на Варна, бавно

...
Старите сгради, които са част от историята на Варна, бавно
Коментари Харесай

Старите сгради във Варна се рушат - има ли план за възстановяването им

Старите здания, които са част от историята на Варна, постепенно се разрушават. Издирването на притежателите лишава години, а някои от тях съзнателно чакат парцелите им да рухнат сами, с цел да употребяват имота за ново строителство.

Законът разрешава Община Варна да стартира ремонт на такива здания, само че процедурите са дълги.

Въпреки че през последните няколко години във Варна бяха реновирани десетки остарели къщи, измежду които и монументи на културата, казусът с неугледния тип на постройките в централната част на града остава. Много от тях са занемарени, други са пред саморазрушаване, а това ги прави рискови.

Старите къщи с невероятна архитектура придават несравним сексапил на Варна. В годините след Освобождението в града стартират да навлизат достиженията на западно и централноевропейската просвета във връзка с сградостроителството.

" Това е линията, която е присъща за цялата страна за всички български градове, които стартират да се модернизират - да получават един европейски образ, като общината приема градоустройствени правила и виждаме построяването на нови площадни пространства, улици, булеварди ", съобщи Християн Облаков, краевед.

За да се ремонтират къщи монументи на културата, има редица условия. Процедурата лишава и доста време, по тази причина от Община Варна вършат всичко допустимо да спомагат на притежателите, искащи да приведат постройките в добър тип. Вече има реставрирани над 30 къщи.

" Става с доста писане, с доста комисии, с доста огледи, срещи със притежателите, убеждаването им в това какво имат, каква полезност имат, защо е скъпа тя, че постройката, която имат не съставлява единствено квадратни метри, а има и друга стойност, която като цяло прави парцела им скъп съгласно нас ", сподели още Виктор Бузев, основен проектант на община Варна.

Процесът с обновяването на старите здания е сложен. Обикновено притежателите на една къща са доста, а част от тях са неоткриваеми, споделят от общинската администрация.

Докато се стигне до издаване на заповеди, с които те да бъдат задължени да ремонтират парцелите си, минават години. Често тези решения се апелират, а това пречи на Община Варна да се погрижи за тези здания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР