Стари и млади да живеят под един покрив - в

...
Стари и млади да живеят под един покрив - в
Коментари Харесай

Германия си припомня стар модел: стари и млади живеят заедно

Стари и млади да живеят под един покрив - в Германия това е необичайност. Самотата на старини обаче е проблем за доста хора. Един различен модел желае да промени това - под мотото: " Щом сме дружно, няма самотност ", споделя " ".

Общата закуска е част от ежедневния обред. Тези, които могат, се събират в 9 часа сутринта в огромното ярко помещение на приземния етаж. Не всичките единайсет жители идват, само че множеството съблюдават този час.

" Тук постоянно имам с кого да си поговоря ", споделя Хайдемари Мехлау. " Живеем дружно макар многото ни разлики. " А това е хубаво възприятие, прибавя 80-годишната жена, която живее сама. " Особено когато се нуждаеш от помощ или си болен, е хубаво да усещаш общественост зад тила си. "

Хората си оказват помощ взаимно

За 71-годишната Валтрауд това е като шестица от тотото. Дълго време тя е живяла на село, само че в този момент има потребност от смяна. Тя намира, че в прочут смисъл този модел на общуване сред млади и възрастни хора доста наподобява на живота на село: " Хората си оказват помощ един на различен, грижат се, разменят отзиви ".

Единайсетте членове на сдружението с идеална цел, сплотяващо представители на няколко генерации, са на възраст от 13 до 90 години. Техният общ дом се намира в комплекс с нови жилища в берлинския квартал Панко - дребен остров на разнообразието, в който хората споделят ползи и грижи.

Всичките 11 жители членуват в Сдружението " Живот в общественост ". Всеки един от тях е наел жилище в постройката с друга повърхност - от 43 до 100 квадратни метра. Всички те са без вътрешни архитектурни бариери, затрудняващи напредването им. Сдружението финансира общото помещение с тв приемник и кухненска ниша, където се организират и утринните общи закуски.

Модел за бързо застаряващите индустриални общества?

Корнелия Апел е инициаторката на плана. 65-годишната жена го движи към този момент повече от 10 години. Пред Дъждовни води признава, че ѝ е било извънредно мъчно да откри строителен бизнесмен, който да поддържа плана за жилища за няколко генерации. " Свързах се с доста бизнесмени, постоянно те въобще не отговаряха ", споделя тя.

Но в Германия този тип сдружения си остават огромното изключение, въпреки да имат доста преимущества. Обитателите резервират своята самостоятелност, само че в това време могат да разчитат на другия житейски опит на съкооператорите, на техните професионални умения, занимания и свободно време.

 Новите жилища на плана
© Volker Witting/DW

Новите жилища на плана " Живот в общественост " в Берлин.

Така да вземем за пример работещите родители могат понякога да разчитат на съжителите си, които да наглеждат децата им. И противоположното - възрастните пък могат да разчитат при потребност на по-младите. Освен това да живееш в съдружество с няколко генерации е по-евтино, в сравнение с в старешки дом.

Всеки пети над 75 години се усеща уединен

Тенденцията е международна - изключително във високоразвитите индустриални общества, каквото е и немското, се демонстрира този проблем. бързо нараства. В Германия хората над 65 години съставляват 21.8% от популацията на страната, а в Италия даже 23.3 на 100 - най-високият дял в страните от Европейски Съюз, по данни на Евростат. Първенец по този индикатор в света обаче е Япония с 29.1 на 100 дял на хората на 65 и повече години.

А с възрастта нараства и възприятието за самотност, демонстрират редица проучвания по тематиката. Проучване, извършено от Института " Форза " през 2021 година, стига до заключението, че всеки пети човек над 75-годишна възраст постоянно изпада в обществена изолираност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР