Стареенето е неизбежен процес, но с помощта на науката и

...
Стареенето е неизбежен процес, но с помощта на науката и
Коментари Харесай

Още една от тайните на стареенето е разгадана

Стареенето е неминуем развой, само че благодарение на науката и новите открития можем най-малко до известна степен да го забавим. За задачата е значимо да има задоволително знания както какво го провокира, по този начин и какво може да защищити клетките в организма от дегенеративните процеси.
 Спанак и кейл - зеленчуците, които забавят процесите на стареене
Зеленчуците, които забавят стареенето

Млади по-дълго - още веднъж благодарение на храната

Наскоро японски учени доближиха до ново значимо. Те идентифицираха характерен протеин, който играе значима роля в субклетъчните структури и има протективно деяние против стареене и разнообразни болести, които са свързани с него. И се счита, че това може да промени напълно начина на лекуване на този вид заболявания.

Въпросният протеин учените от Университета в Осака наричат HKDC1. Той спомага за изчистването на уредените органели - елементи от клетките, които извършват значими задания и са от основно значение за нейното действие. Такива са да вземем за пример митохондриите и лизозомите. Те надлежно оказват помощ за производството на сила в клетките и ги поддържат в най-хубавата им форма.
 Снимка 648395

Вредата върху тези органели може да бъде породена от разнообразни болести, които се диагностицират с придвижване на възрастта - като деменция, болест на Алцхаймер, амиотрофична латерална склероза и други. А функционалността на протеина HKDC1 е да ги защищава от всички тези дегенеративнии промени, които настъпват в тях.

Този резултат е на разположение, тъй като протеинът дейно предотвратява клетъчното стареене - развой, при който клетките стопират да се разделят. Това може да попречи на развиването на онкологични болести да вземем за пример, само че пък води и до утежняване на функционирането на клетките. 

И когато се противодейства на стареенето на клетките, това забавя стареенето на организма като цяло. Процесът на клетъчно разделяне се свързва с развиването на редица невродегенеративни и сърдечно-съдови болести, както и със положения като фиброза и други.
 Снимка 648396

Така въпросният протеин може да се каже, че защищава от развиването на всички тези болести посредством въздействието си върху процеса на клетъчно стареене. В проучването се загатва съответно и че HKDC1 може да има протективна функционалност против развиването на рак на черния дроб и белите дробове. Затова учените са обнадеждени, че откритието им може да докара до основаването на нов вид медикаментозни лечения за разнообразни болести, свързани с напредването на възрастта, пише Euronews.

А ето и на какво тъкмо се дължи резултатът на открития протеин. Митохондриите основават сила за клетките. Когато те сa повредени, би трябвало да бъдат отстранени, за дa може клетката да продължи да съществува и действа и с цел да не се повяват невродегенеративни болести. Това унищожаване се случва посредством върволица, наречен митофагия, който зависи от други два протеина.
 Стресът, бръчките и водят ли нервите до прибързано стареене
Наистина ли стресът провокира бръчки

Още една причина да го караме по-полека

Сега учените са разкрили, че въпросният HKDC1 си взаимодейства с различен протеин, наречен TFEB, и това взаимоотношение е основно за навременното и дейно елиминиранe на повредените митохондрии. Освен това протеинът способства за възобновяване на лизизомната функционалност, както и за връзката сред лизозомите и митохондриите, което прави клетката здрава и вярно функционираща. И по този начин процесите, свързани със стареенето, се забавят.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР