Старата поговорка Вода гази, жаден ходи до много голяма степен

...
Старата поговорка Вода гази, жаден ходи до много голяма степен
Коментари Харесай

Богатствата на Чепинската река: Отношението към природата трябва да се възпитава |

Старата сентенция " Вода гази, жаден върви " до доста огромна степен се отнася и за отношението ни към българската природа. Имаме божествен кътчета, планини, реки, езера, само че съвсем на всички места към тях или някой е оставил " сувенири ". Понякога това са кенчета и пластмасови чинийки от излет на зелено, различен път някой още по-голям " природолюбител " напряко е изсипал камион с отпадъци или строителни боклуци.

" Отношението към природата се възпитава и по този въпрос би трябвало доста да се работи ", споделя Валентин Хаджийски от сдружение Байкария. Както демонстрира името на организацията, тя сплотява фенове велосипедисти. Те обикалят страната и чужбина на две колела и развиват както велотуризма, по този начин и редица действия по запазване на околната среда. 

Хаджийски е безапелационен, че казусът със замърсяването на реките е доста сериозен и го има в цялата страна.

А велосипедистите по предписание и съвсем без изключения са и екозащитници. Мръсотията и мърлявото отношение към природата ги нервира и се стремят да трансформират средата. Някои от обичаните им веломаршрути са в Родопите и " байкарийците "  били шокирани от нечистотиите по поречието на извънредно красивата Чепинска река в региона на Велинград. И решили да трансформират нещата, още през 2020 година за първи път организирали акция по разчистване на речното корито, само че боклукът бил невъобразимо доста. И до момента в който се чудили по какъв начин да продължат, тъй че от дейностите им да има смисъл, напълно инцидентно по радиото чули за самодейност, която може да им е от помощ.

" Наистина стана напълно инцидентно. В обедните вести на БНР чухме, че имало стратегия VIVACOM Регионален грант. Оказа се обаче, че беше последният ден от периода за кандидатстване за миналогодишната акция и трябваше да действаме на секундата. Буквално за няколко часа написахме план и го подадохме, споделя Валентин Хаджийски от съдружие Байкария.

А планът им е наименуван " Богатствата " на Чепинската река " и си слага амбициозната цел да направи нещата разнообразни - да ангажира локалните управляващи и локалните хора с казуса с чистотата на планинската река, да се картографират всички проблематични сектори, да се провеждат огромни акции по разчистване...

Хаджийски изяснява, че организацията му почнала да работи по въпросните тематики преди въобще да знае, че е една от организациите, получили финансиране от VIVACOM Регионален грант. Организират срещи с РИОСВ-Пазарджик, община Велинград, горските стопанства в региона и Басейнова дирекция, осъзнавайки, че единствено с инцидентни акции по разчистване няма по какъв начин да се реши казусът, а би трябвало да работят дружно с локалната, регионалната и централната власт.

Днес Хаджийски е уверен, че резултатите биха били и по-добри, в случай че през предходната година страната не беше в политически турболенции. Периодите на междувластие е ясно, че не са най-удачните за смели решения от страна на локалните управляващи.

Членовете на Байкария обаче стартират серия от акции по разчистване, чиято съществена концепция е да дадат образец на локалните хора. Според Хаджийски казусът със замърсяването на реката е сложен.

" Местните хора несъмнено имат заслуга реката да е толкоз нечиста - изхвърлят отпадъци в деретата, равнището на реката се покачва и отнася всички нечистотии. Затова е нужна просветителна акция, която да промени метода на мислене на тези хора, които въпреки всичко живеят в отдалечени и откъснати от света региони и нямат съзнанието на хората от огромните градове. Трябва да им разбираем, че това е проблем и че в случай че го решат на това приказно кътче могат да се развиват биоземеделие и екотуризъм ", споделя той.

Местните хора са част от казуса, само че може би половината или даже по-малко от половината. Другото е, че в доста от тези откъснати села няма задоволително... кофи за отпадък.

" Не е направено съответно сметопочистване. Няма задоволително контейнери и няма по какъв начин да не е мръсно когато в обитаемо място с над 1000 поданици има 10 кофи ", изяснява Хаджийски и дава образец, който евентуално на мнозина, които " не са в час " с района, би прозвучал необичайно и неясно:

" Ако кметският наместник изиска повече кофи, то разноските за сметоизвозване ще се вдигнат, а това ще докара до по-високи такси за сметоизвозване. В случай че се вдигнат локалните налози, той повече няма да бъде определен, по тази причина и не желае в селото да има повече кофи и камионите да идват по-често. "

Според него нещата могат да се трансформират единствено в случай че локалните хора изискат това да стане.

" Необходима е ужасно доста работа. Трябва да има доста срещи, диалози, работа с младежите, визити в учебните заведения ", изяснява деятелят на Байкария и прецизира, че сдружението и тази година ще кандидатства във VIVACOM Регионален грант с просветителна самодейност за опазването на реката.

Иначе резултатът от  " Богатствата " на Чепинската река " са шест начинания по разчистване на тонове нечистотии, в които са се присъединили към 130 души. Основната част от тях обаче се оказали велосипедисти и екоактивисти, пътували десетки или стотици километри, с цел да се включат в " оборката ". Тъжното е, че доста малко от локалните хора се присъединили да оказват помощ. Били главно деца.

" Дойдоха другари от София, само че несъмнено се надявахме на по-голяма интензивност. Изключително доста сме признателни на трите горски стопанства в покрайнините на Велинград. Те ни помогнаха ужасно доста и с хора, и с джипове за транспортиране на събраното ", споделя Хаджийски.

Според него завършилият план е посочил какво още би трябвало да се направи и по какъв начин позитивната смяна може да е трайна и устойчива. А това няма по какъв начин да стане, в случай че локалните хора не се научат да пазят същинското благосъстояние, което имат. Така че на байкарийци занапред им следва доста работа, за която още веднъж се надяват да получат поддръжка от програмата Регионален грант на Vivacom.

Тази година срокът за кандидатстване в седмото издание на самодейността е до 23 януари 2022 година Телекомът очаква от гражданските организации с реформаторски хрумвания, в областта на образованието и опазването на околната среда, да изпратят своите планове, които ще предизвикат положителна смяна в интерес на локалните общности.

Кандидатстването става посредством попълване на електронен формуляр на уеб страницата:, до 23:59 часа на 23.01.2022 година Трите съществени критерия на програмата са плановете да бъдат с фoĸyc върху обучение или запазване на oĸoлнaтa среда, да въвличат локалната общественост и да има изгода от реализацията на самодейността, решавайки проблем за локалната общественост.

Vivacom Регионален грант подкрепя и подтиква цивилен организации да развиват своите райони, в дребните и огромни обитаеми места, посредством безплатна финансова поддръжка (грант). Общият награден фонд в седмото издание на акцията е 60 000 лева Всеки план може да получи финансиране до 5 000 лв., а продължителността му следва да бъде до 1 година. Като няма ограничаване в броя планове, с които една организация може да взе участие.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР