Стара Загора . За първи път в историята на оперното

...
Стара Загора . За първи път в историята на оперното
Коментари Харесай

Стара Загора: Операта „Турандот“ ще бъде представена с кукли в Старозагорската опера на 29 март

Стара Загора. За първи път в историята на оперното изкуство в България известната опера на Пучини „ Турандот “ ще бъде показана с кукли на сцената на Старозагорската опера на 29 март. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Съвместният оперно-куклен театър ще се реализира от Държавна опера – Стара Загора и Държавния куклен спектакъл – Стара Загора. Проектът „ Турандот “ разчупва обичайните показа за оперен театър. Следващият театър е на 12 април, а на 13 юли постановката ще гостува на XIV-то издание на Международния музикален фестивал „ Моцартови празници “ в Правец.
Куклите ще оживеят с помощта на напъните на извънреден интернационален креативен екип, състоящ се от потвърдени създатели в двете изкуства – операта и кукления спектакъл. Режисьорите са Огнян Драганов и Дарин Петков, сценография и костюми Каталин Йонеску – Арборе (Румъния), Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, художествено осветяване Васко Лисичов (Македония), пластика Хзе Фу-Чен (Тайван), хормайстор Младен Станев. На диригентския пулт ще бъде Владимир Бошнаков. Премиерният театър е с присъединяване на звезден многонационален солистичен състав: Драгана Радакович от Сърбия ще извърши ролята на Принцеса Турандот, италианският тенор Дарио ди Виетри ще бъде Калаф, Цветелина Василева (Лиу), Юлиан Константинов (Тимур).
На 12 април в ролята на Турандот ще гостува Таня Иванова, Калаф ще бъде Камен Чанев, Тимур – Пламен Кумпиков, а в ролята на Лиу – Русалина Мочукова, диригент Найден Тодоров. Участват още солистите Александър Крунев (29 март), Теодор Петков (12 април), Георги Динев, Ивайло Йовчев, хор, оркестър на Държавна опера – Стара Загора, куклени актьори от Държавен куклен спектакъл – Стара Загора, децата от ДЮСОБ „ Маргаритки “ при Държавна опера-Стара Загора и представители на Прабългарска школа за оцеляване „ Бага-Тур “.
Творческият екип залага на класическото показване на приказната история в операта „ Турандот “. В основата на режисьорската идея е превръщането на китайската принцеса Турандот от дете в жена. Тази промяна става пред очите на фена – Турандот, която подхожда към света към себе си като в игра с кукли, внезапно се сблъсква с действителността и няма сили повече да се опълчва. Тя е превзета от любовта. Използвайки и силата на кукленото изкуство, режисьорът Огнян Драганов в тандем с кукления артист и режисьор Дарин Петков, ще показват пред фена трогателната китайска приказка по един невероятен метод с доста пластика, танц, театрални изразни средства и ефектна театрална визия. Румънският художник Каталин Арборе разпростира безграничния си гений в картини, илюстриращи достоверния китайски народен нюанс. Маски, кимона, обичайни китайски костюми, перуки и декорации допълват обилната зрелищност на спектакъла. Впечатляващо куклено наличие се планува и в сценографията, в която съществени персонажи ще бъдат изобразени с раздвижени механизирани фигури и ярки художествени платна. Самите кукли, както и костюмите им, са дело на именитите български майстори-художници Васил Рокоманов и Силва Бъчварова. Зрителите ще бъдат в допълнение предизвикани от необикновен край на операта, която не е била приключена от композитора и това разрешава известна независимост в интерпретацията (според креативния екип).
Проектът „ Турандот “ разчупва обичайните показа за оперен театър, тъй като е настъпило времето, когато режисьорската фикция е завършила с нормалните изразни средства и търси всевъзможни способи да се съобщи „ по-революционно “ на оперната сцена. Търсенето на особеното не нарушава същинския план на композитор и драматург, само че провокира любознанието на публиката, на дребни и огромни към новия „ оперен актьор “ – куклата (марионетката). Стремежът е публиката да повярва, че Куклата е оня неписан в оперната партитура облик, който може да укрепи главната тематика, да я нюансира още повече.
Амбицията на старозагорските създатели е оперният театър да има дълъг театрален живот, да се трансформира във водещо репертоарно заглавие на Старозагорската опера и да бъде показан на разнообразни влиятелни подиуми у нас и в чужбина.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР