Стара Загора. В залата на Държавна опера Стара Загора снощи

...
Стара Загора. В залата на Държавна опера Стара Загора снощи
Коментари Харесай

Стара Загора: Община продължава да подкрепя Фестивала на оперното и балетното изкуство

Стара Загора. В залата на Държавна опера Стара Загора нощес тържествено бе открит Фестивалът на оперното и балетното изкуство (ФОБИ), оповестиха от пресцентъра на Общината . Той започва с премиерата на Старозагорската опера „ Сиси-душата на императрицата “ от Роланд Баумгартнер. Мюзикълът съчетава американските и европейските обичаи в жанра и споделя за живота на иконата Елизабет Баварска – императрица Сиси.
Преди началото му, в основното предверие, бе открита документалната галерия „ 50 години Фестивал на оперното и балетно изкуство 1967-2017 “. Тя е готова със съдействието на Община Стара Загора, Държавна опера Стара Загора, Регионален исторически музей, Регионална библиотека “Захарий Княжески “ и Държавен списък Стара Загора.
„ 50 години са минали от момента, в който са стартирали първите Музикални дни в Стара Загора, които минават във Фестивал на оперното и балетното изкуство. През тази сцена са минали невероятни имена. Да пожелаем на Фестивала да просъществува с напредък нагоре в качеството. Община Стара Загора съумява да обезпечи финансов запас за провеждането му и ще продължи да го прави “, сподели при откриването Иванка Сотирова, зам.-кмет по филантропични действия. По думите й стремежът всяка година е за разнообразие, с което да се отговори на високите естетически критерии на старозагорската аудитория. „ Трябва да поддържаме това изкуство и да възпитаваме подрастващите в съпричастност към оперните зали “, прикани Сотирова. Тя похвали напъните на съставителите на изложбата гл. ас. доктор Ема Жунич доктор Любомир Кутин, които са положили големи старания за събиране на експонатите.
На изложбата се показва графичната визия на Фестивала от основаването му, афиши и стратегии за спектакли и с подписи на участници от страната и чужбина. Експонирани са изображения на Фестивала на оперното и балетното изкуство през годините, протокол на Окръжния съвет за изкуство и просвета от 1968 година, в който са планувани програмните акценти на първите издания. Посетителите ще видят подпис на 18 годишния Минчо Минчев, който гостува в Стара Загора с оркестъра на Българското радио, под диригентството на Васил Стефанов през 1968 година Много участници във Фестивала на оперното и балетното изкуство през годините са засвидетелствали своята благодарност и признателност към старозагорската аудитория върху афиши и стратегии. Съхранени с помощта на музейни специалисти, библиотекари и фенове на изкуството, през днешния ден тези печатни материали получават нова стойност и чувство за времето, в което са основани.
Експозицията се добавя от костюми на Николай Гяуров в ролята на Фиеско от операта „ Симоне Боканегра “ (1972), Георги Енев като княз Гремин от „ Евгений Онегин ” (1967) и Крал Филип II от операта „ Дон Карлос ”, на Евдокия Здравкова-Хорозова като Абигаил от „ Набуко ” (1984), както и на Миньо Минев като Луд гидия, взел участие неведнъж в разнообразни функции през първите две десетилетия от съществуването на фестивала. Показан е и собственоръчно написан отзвук на актьора за премиерата на „ Момчил ” през 1971 и формалното разкриване на новата огромна и съвременно съоръжена сцена – причина за обогатяването програмата на Фестивала, който след това става „ огледало на музикално-сценичното творчество в България ”.
Изложбата ще остане до финала на Фестивала – 9 декември.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР