Стара Загора. Тази година се навършват 142 години от жестоката

...
Стара Загора. Тази година се навършват 142 години от жестоката
Коментари Харесай

Стара Загора: В града ще се състои паметна вечер „Възхвала за Стара Загора“ на 31 юли

Стара Загора. Тази година се навършват 142 години от жестоката борба за Стара Загора по време на Руско-турската война. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Хиляди старозагорци ще се съберат още веднъж на 31 юли на мемориала „ Бранителите на Стара Загора “, с цел да отдадат респект на знайните и незнайни войни дали живота си в отбрана на града. Паметната вечер „ Възхвала за Стара Загора “, проведена от Общината, ще стартира в 20.30 часа.
Това честване е натурален преход към друга не по-малко значима годишнина - 140 години от възобновяване на Стара Загора. Кулминацията на тържествата ще е на 5 октомври, когато е положен първият камък за възобновяване на опожарения град.
В тържествената церемония-спектакъл „ Искри “ ще взе участие Представителен оркестър на въоръжените сили към националната гвардейска част. В тържествата ще се включи и военният оркестър на Втора механизирана бригада.
Тази година акцентът пада върху военните ритуали. Спектакълът „ Искри “ е вълнуващо и неповторимо комбиниране от ефектна проява на ексцентрични боеви хватки, придвижвания с и без оръжие и отдаване на респект към бойните флагове и героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България. В концерта ще вземат участие солистката на ансамбъла Гуна Иванова и внучките ѝ. След спектакъла тържествена заря ще озари небето над Стара Загора.
„ Възхвала за Стара Загора “ е трети театър отдаден на годишнина от историята на Стара Загора. На 31 юли 2018 година Мемориалният комплекс „ Бранителите на Стара Загора " се оказа стеснен за хилядите старозагорци пристигнали да участват на паметната вечер - театър „ Моление за Стара Загора “, във връзка 141 години от боевете за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./ и 140 години от Освобождението на България. На два екрана вървяха историческите данни за боевете и участниците в тях, а по-късно предаваха осъществяванията от сцената. С мощни овации публиката посрещна Старозагорския митрополит Киприан, който зае диригентския пулт при осъществяването на ораторията „ Моление “ от Найден Андреев от хора и оркестъра на Държавна опера – Стара Загора, Общински духов оркестър и Военен духов оркестър при Втора механизирана бригада. Десетки светлинни лъчове съпътстваха осъществяванията, събирайки музика, глас и светлина с неповторимо влияние.
Нестинарският танц от танцовата драма „ Нестинарка “ по музика на Марин Големинов на балета на Операта остави без мирис млади и остарели пристигнали на тържествата. После митрополит Киприан още веднъж се качи на пулта, с цел да дирижира „ Тържествена интродукция 1812 “ от П.И. Чайковски.
На 31 юли 2017 година на същото място бе показан неповторим по рода си и мащаби на реализация театър „ Молитва за Стара Загора ”. С опциите на образните изкуства, необикновен тон и светлина бе показан един нов вид градски обред в памет на починалите и дадените свидни жертви по пътя към национално избавление. В достоверна среда, на историческия рид Чадър могила, където са се водили действителните бойни дейности, спектакълът събра главните съставни елементи на посланието – всеотдайност, традиция и религия. Специална роля в него бе отредена на Старозагорския митрополит Киприан, който произнесе молитва за Стара Загора.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР