Стара Загора ще бъде първият български град, който ще се

...
Стара Загора ще бъде първият български град, който ще се
Коментари Харесай

Мигащо зелено ще бори трафика и вредните емисии в Стара Загора

Стара Загора ще бъде първият български град, който ще се включи в опит за въвеждане на така наречен „ мигащо зелено “ на светофарните уредби. Това обявиха по време на ревизия на основно кръстовище в града заместител кметът Радостин Танев и Диана Русинова, ръководител на Управителния съвет на Европейския център за транспортни политики.

„ Целта е да бъде понижен трафикът и нездравословните излъчвания в града “, изясни Танев. Той сподели, че сходен опит е извършен на кръстовище в столицата и е посочил положителни резултати, както и спад на нездравословните излъчвания. Експериментът ще се организира в границите на една година.

„ При съществуването на „ мигащо зелено “ нарушителите, които минават на червен светофар, са спаднали с 800 за петнадесет дни. Нашето изследване сподели, че при съществуване на този режим на работа на светофарната уредба, скоростта в зоната на кръстовището спада. Когато водачите видят отдалеко „ мигащото зелено “, стартират да понижават “, обясни още Русинова.

„ Мигащото зелено “ ще бъде въведено в целия град поетапно – ще се стартира през почивните дни и би трябвало да бъде напълно построено до края на другата седмица.

По време на инспекцията специалистите от предложиха създаване на изкуствена грапавина кръстовището на бул. „ Цар Симеон Велики “ и бул. „ Крайречен “. Причината е, че макар ограничаването на кръстовището от 30 км/ч и поставените камери, колите минават с висока скорост. Изграждането на така наречен „ лежащ служител на реда “ ще стартира още през идната седмица. Съоръжението ще бъде позиционирано преди маркираната пешеходна пътека. Неговата съществена роля ще бъде понижаване на скоростта преди позволеното място за секване на пешеходци, изясни още Радостин Танев.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР