Стара Загора. Проф. Минко Балкански откри днес учебната година в

...
Стара Загора. Проф. Минко Балкански откри днес учебната година в
Коментари Харесай

В Стара Загора патрон откри учебната година в училището, което носи неговото име

Стара Загора. Проф. Минко Балкански откри през днешния ден образователната година в най-новото учебно заведение в Стара Загора Професионалната гимназия по компютърни науки и математически разбори „ Проф. Минко Балкански “. ТОва оповестиха от пресцентъра на Общината .

„ За мен това е предизвикателство и обвързване. Аз ще аплайвам да бъда член на Съвета на мъдреците, с цел да можем дружно да създадем един превъзходен състав от учители. Пожелавам Ви добър път и триумф във Вашите старания да създадем това учебно заведение първо в България “, сподели 94-годишният прославен академик и човеколюбец.

На тържествената гала участваха: нейно превъзходителство Флоранс Робин, дипломат на Франция у нас, зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, Татяна Димитрова, начални на Регионално ръководство на образованието, общински съветници, членове на учебното настоятелство и на Съвета на мъдреците, жители.

„ Не може да си визиите прекарванията на една плеяда от хора, които в последната година вложиха напъните си да го има това учебно заведение. Идеята е на кмета Живко Тодоров, тя бе подкрепена от доста старозагорци. Убедени сме, че този избор е верен, тъй като живеем във време, в което технологиите се развиват доста бързо и Вие би трябвало да ги управлявате “, сподели в словото си Иванка Сотирова. По думите й името на проф. Минко Балкански не е инцидентно, то е залог за триумфа на гимназията. „ Днес е показателен ден, тъй като разкриване на ново учебно заведение не се случва постоянно в последно време. На добър час, бъдете здрави “, добави Сотирова.

Празничен водосвет отслужи Старозагорският митрополит Киприан със свещеници. „ Днес осветихме най-новото учебно заведение, в което ще се раждат гении. Имайте за образец Вашия патрон. С труд, старание и обучение може да се реализира всичко “, посъветва учениците митрополит Киприан.
По-рано Иванка Сотирова и Красимира Чахова, участваха и на откриването на образователната година в Основно учебно заведение „ Кольо Ганчев “, в едноименния квартал. От тази година учебното заведение, което до момента бе начално, става главно. То е отворило порти през далечната 1871 година и към този момент 150 години събира децата от квартала, с цел да се учат на четмо и писмо. „ Мили деца, в този момент е времето, когато би трябвало да усвоите доста познания. Пожелавам Ви да постигнете доста триумфи и учебното заведение да става все по- привлекателно. А ние със зам.-кмет Красимира Чахова обещаваме да настояваме за ремонт, където е нужен. И дано годината бъде присъствена! Честит празник, деца! Наслука и удача!, пожела зам.-кмет Сотирова.
Общо 1401 първокласници в Община Стара Загора прекрачиха за пръв път прага на учебното заведение през днешния ден. През образователната 2021/2022 година те ще се образоват в 63 паралелки в 29 учебни заведения на територията на общината. Традиционно най-вече са новоприетите в Основно учебно заведение „ Кирил Христов “, Пето главно учебно заведение „ Митьо Станев “, Второ главно учебно заведение „ П. Р. Славейков “, Шесто главно учебно заведение „ Свети Никола “ и Средно учебно заведение „ Иван Вазов “.

И тази година Община Стара Загора зарадва с подарък първолаците. Те получиха особено направен музикален диск „ Подадена ръка “ с подбрани тематични песни от фолклориста Крум Георгиев. На всеки диск има и обръщение от кмета Живко Тодоров, в което се споделя: „ Скъпи първокласници, през днешния ден вие за пръв път прекрачвате прага на учебното заведение. Подайте с религия и доверие ръка на своите учители, които ще ви поведат по светлия път на мъдростта и знанието. Те постоянно ще бъдат до вас и ще ви поддържат. Убеден съм, че всеки ден вие ще преоткривате света към себе си. С помощта на знанията и уменията си вие ще станете още по-добри и умни. Вярвайте в себе си и самоуверено вървете по пътя на знанието! На добър час и триумф! “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР