Стара Загора. Откриват предсрочно цялостно реконструирания надлез над жп линията

...
Стара Загора. Откриват предсрочно цялостно реконструирания надлез над жп линията
Коментари Харесай

Стара Загора: Реконструираният надлез над жп линията и бул. „Славянски“ ще бъде открит предсрочно на 3 февруари

Стара Загора. Откриват предварително изцяло реконструирания надлез над жп линията и бул. „ Славянски “ в Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Трасето, с обща дължина 550 м, минава по бул. „ Патриарх Евтимий “, в сектора от бул. „ Славянски “ - от „ Братя Жекови “ до Северната граница на Южната промишлена зона. Изпълнението на обекта концентрира огромен публичен интерес, защото свързва центъра на града с индустриалната зона и улеснява достъпа на коли към Стара Загора и от нея в посока автомагистрала „ Тракия “. То стартира на 04.06.2018 година и завършва на 01.02.2019 година, като срокът за осъществяване е 270 календарни дни.
Извършена е цялостна рационализация на пътния надлез, в чийто обсег попадат три мостови уреди - новоизграден едноотворен мост с общ отвор към 30 м., реконструиран триотворен мост с отвор към 40 м над жп линията и новоизграден едноотворен мост с общ отвор към 31 м.
Обектът се реализира по контракт за безплатна финансова помощ за осъществяването на план „ Модернизация и развиване на резистентен градски превоз в град Стара Загора – ІІ фаза “, финансиран от Оперативна стратегия „ Региони в напредък 2014-2020.
Извършено е уширение на пътното платно до 13 м., като са обособени четири ленти за придвижване с широчина 3.25 м., наведен е габарита на пътното платно, според Общ устройствен план към III А клас. Подменени са съществуващите тротоарни настилки и намалени бордюрите в зоната на кръстовищата.
Връзката на бул. Патриарх Евтимий “ и бул. „ Славянски “ ще се реализира с 2 новоизградени кръгови кръстовища, които заменят двете Т-образни кръстовища.
Изградена е отводнителна колекторна система за оборудванията, която е планувана единствено за моста, по който минава автомобилното придвижване. Заустването се реализира в новоизградена улична дъждовна канализация от страна на индустриалната зона. Отводняването на уширените елементи за пешеходно придвижване се реализира незадълбочено, като директно след оборудването, повърхностните води от структурата се улавят от дъждоприемни шахти.
Възстановено и усъвършенствано е експлоатационното положение на пътното оборудване, усъвършенствани са транспортно-експлоатационните качества и отводняването на уличната настилка на пътния надлез по бул. „ Патриарх Евтимий “ и под мостовото оборудване по бул. „ Славянски “, за обезпечаване на условия за сигурност на придвижването, комфорт на пътуващите и удължение експлоатационния живот на мостовите уреди и уличната настилка в обсега на оборудването.
С осъществяването на плана се покачва комфорта при придвижване в обособените бус ленти, понижава риска от произшествия и катастрофи на пътя, реализира се по-добра организация на уличното придвижване и улична подвижност, по-голяма прелест на публичния превоз, с помощта на усъвършенстваната досегаемост, усъвършенства се функционалността на града в границите на общината, подвижността за цялото население, в това число екологичен пътнически превоз: публичен превоз, велосипедни и пешеходни зони. Ползите се чакат и в посока понижаване на тапите на придвижването и възстановяване на вероятностите на градския превоз, запазване на околната среда посредством понижаване на излъчванията, както и възстановяване сигурността на превоза.
Изпълнител на обекта е „ Трейс Груп Холд “ АД, София, а строителният контрол на обекта е на „ Екип МГ “ ООД, Харманли.
Проект „ Модернизация и развиване на резистентен градски превоз в Стара Загора – ІІ фаза “ се извършва от 02.01.2018 год. и е с дълготрайност 36 месеца. Общата стойност е 14 727 612.40 лева, като безвъзмездната финансова помощ е 13 967 992,80 лв., а личният принос - 759 619,60 лв.. Проектът включва още построяването на Система за ръководство на градския превоз (СУГТ) ”, въвеждане на Автоматизирана система за таксуване (АСТ) и „ Рехабилитация на ремонтното хале на тролейбусно хранилище “.
Официалната гала за откриването, на която е поканен министър-председателят Бойко Борисов, ще се организира на самия обект в неделя, 3 февруари 2019 година, от 10.00 ч. Веднага по-късно ще бъде пуснато придвижването на коли по бул. “Св. патриарх Евтимий “ и бул. „ Славянски “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР