Стара Загора отбеляза Деня на Тракия и 109 години от

...
Стара Загора отбеляза Деня на Тракия и 109 години от
Коментари Харесай

Празнични чествания за Деня на Тракия в цялата страната

Стара Загора означи Деня на Тракия и 109 години от Одринската епопея. Десетки старозагорци се включиха в общоградския обред, проведен от Община Стара Загора, Втора механизирана бригада и Тракийско сдружение " Одринска епопея ".

Началото на честването бе обещано с панихида, отслужена от свещеници от старозагорска епархия. Пред паметника " Одринска епопея " в парк " Тракия " бяха поднесени венци и цветя в символ на поклонение пред подвига на българските воини, паднали край Одрин и донесли свободата на тракийските българи.

 Снимка: БТА

Със слово към събралите се се обърна шефът на Драматичен спектакъл " Гео Милев " Ивелин Керанов, както и Цанко Атанасов, ръководител на Тракийско сдружение " Одринска епопея ".

Поздрав към присъстващите насочиха женска певческа група към Тракийско сдружение " Одринска епопея ".

С почетен часовой от военнослужещи от отделение 52 740 и с концерт в Хасково бе маркиран Денят на Тракия. Националният химн прозвуча в осъществяване на общинския духов оркестър на честването на празника.

 Снимка: БТА

Пред паметника на Незнайния боец на площад " Свобода " бяха поднесени венци и цветя в символ на благодарност към българските воини, починали при завладяването на Одрин през 1913 година, и в памет на хилядите тракийски бежанци, намерили заслон в рамките на свободна България.

Присъстваха цялото общинско управление на Хасково, депутати, дипломати от Генералното ни консулство в Одрин, представители на политически партии и публични организации, жители.

 Снимка: БТА

Програмата продължи с концерт на Ансамбъл за национални песни и танци " Китна Тракия ", Танцов клуб " Воденица ", Детски танцов състав " Пъстрица ", хор и оркестър към Тракийско сдружение " Георги Сапунаров " - Хасково.

В Ивайловград Денят на Тракия ще бъде маркиран през днешния ден следобяд с общоградско шествие до паметниците на тракийските войводи Яни Попов, Капитан Петко челник и Димо Николов.

Вижте всички фотоси

Денят на Тракия - 26 март, е разгласен за формален празник с разпореждане на Министерския съвет от 23 март 2006 година.

Илияна Йотова взе участие в панихида в столичния храм " Св. Николай Софийски ".

След панихидата в храма " Св. Николай Софийски " вицепрезидентът участва и на обичайното честване-поклонение пред паметника на Одринската епопея, отдадено на Деня на Тракия.

 Снимка: БТА

На 26 март още веднъж сме тук, с цел да сведем глави, да се преклоним пред подвига на славните българи преди 109 години, сподели в словото си Илияна Йотова. Само за два дни Одринската цитадела пада, напомни тя. Одринската епопея ще остане вечно в българската история, записана като една от най-големите ни победи, записана със златни букви, акцентира още Йотова.

По думите й паметта на тракийци би трябвало да бъде защитавана. Кой можеше да допусна, че в 21-и век още веднъж ще сме изправени пред война, пред бежанци, уточни Йотова. Трябва да подадем ръка на всички тези, които търсят и ще потърсят заслон в родината ни, тъй като никой не е застрахован, уверена е вицепрезидентът Илияна Йотова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР